Hristos a Înviat!

Hristos a Înviat!

Din cronica  acestor zile

 

1. Românii au intenția să se vaccineze “cât mai curând posibil” doar în proporție de 18%, fiind a treia cea mai mică intenție de vaccinare din Uniune, după cea din Cipru și Bulgaria și la sub jumătate din media UE de 42%. Alți 23% dintre respondenții români au arătat că vor să se vaccineze în acest an, ceea ce împreună cu cei 5% care au declarat că s-au vaccinat deja duce ponderea persoanelor care s-ar imuniza împotriva COVID în 2021 la 46%, față de o medie UE 65%. Cea mai mare intenție de vaccinare în acest an, de peste 80%, este în țări precum Irlanda, Danemarca, Suedia, Olanda și Finlanda. (Profit.ro)

2. Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit în sus prognoza de creștere economică pentru acest an de la 4,3%, la 5%. Referitor la inflație, Comisia vede pentru finalul acestui an un procent de 3,2% (anterior se aștepta la 2,5%). De precizat că BNR anticipează o inflație de 3,4%. CNSP se așteaptă acum la o depreciere mai mare a leului. Dacă în prognoza de iarnă vedea 4,89 lei/euro (curs mediu), acum, în cea de primăvară, leul este cotat la un curs mediu de 4,92 lei/euro. Pe datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Guvernul face bugetul de stat și rectificările bugetare. (Hotnews)

3. Premierul Florin Cîţu a declarat că nu ia în calcul să renunţe la carantina de noapte în această perioadă şi că obiectivul principal este ca cinci milioane de români să se vaccineze până la 1 iunie. (News.ro)

O știre din Cronica de Business: Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a anunțat că directorul său general Rainer Seele va demisiona din funcția sa la mijlocul anului următor. (Profit.ro)

 1. România înregistrează cel mai mare consum individual de pâine din UE, dar și cel mai mic preț pe acest produs. Pâinea este cu 47% mai ieftină față de media europeană, potrivit datelor Eurostat. 38% dintre români consumă zilnic pâine albă. (Profit.ro)
 2. Premierul Florin Cîţu a anunţat că, de la 1 iunie, funcţionarea restaurantelor ar putea să nu mai fie legată de rata de incidenţă, în localităţile cu rată mare de vaccinare. ”Putem să gândim măsuri care să ne spună că restaurantele nu mai depind de rata de incidenţă, rămân deschise cu 30%-40%”, a declarat premierul. (News.ro)
 3. Rusia constată un amestec direct al SUA şi UE în afacerile interne ale Republicii Moldova şi le îndeamnă să se abţină de la aceasta, a declarat recent purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. Parlamentul de la Chişinău a adoptat, la 23 aprilie, o declaraţie cu privire la „capturarea” Curţii Constituţionale a Republicii Moldova. În această declarație, deputații, majoritari proruși, şi-au exprimat dezacordul față de decizia instanței supreme care constatase îndeplinirea condiţiilor pentru dizolvarea legislativului și au anulat decizia lor din 2019 de numire a actualului preşedinte al Curţii Constituționale. (Digi24)
 4. Numărul de firme dizolvate a scăzut cu 13,1% în primul trimestru din 2021, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. 6.755 au fost dizolvate, comparativ cu 7.773 în perioada ianuarie-martie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Profit.ro)
 5. În Statele Unite, pentru prima oară în ultimii 15 ani, prețul mediu al caselor vechi este mai mare decât prețul mediu al locuințelor noi. O casă veche avea, în martie, un preț mediu de $334.500, în timp ce casele noi se vindeau cu $330.800. În același timp, numărul caselor noi, sau în construcție, cumpărate, a atins cel mai ridicat nivel din septembrie 2006. (Bloomberg)
 6. Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 14,63 miliarde lei (1,28% din PIB) în scădere, faţă de deficitul de 18,06 miliarde lei (1,71% din PIB), înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020, a anunţat Ministerul de Finanţe. Comparativ cu ianuarie-martie 2019, veniturile înregistrează un plus de 14,9%. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Business: Alphabet, compania-mamă a Google, a înregistrat o cifră de afaceri de $55,31 miliarde în primul trimestru, în creștere cu 34% față de perioada similară din 2020. (CNBC)

 1. Populația cu domiciliul în România a ajuns la 1 ianuarie 2021 la 22,089 milioane de persoane, în scădere cu 0,5% față 1 ianuarie 2020, potrivit unui comunicat transmis de Institutul Național de Statistică. Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populația vârstnică de 65 ani și peste depășind cu peste 602.000 persoane populația tânără cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani. (Profit.ro)
 2. Ford România a anunțat că va investi $300 de milioane în uzina din Craiova, pentru a produce un nou vehicul comercial ușor, care va avea și o versiune electrică. Mașina va fi produsă începând cu 2023. (Profit.ro)
 3. Ministerul Apărării Naţionale a semnat, prin Direcţia generală pentru armamente, acordul de tip Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii aferent programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML). Costurile sunt estimate la $286 milioane! fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie. (G4Media)

O știre din Cronica de Tehnologie: Apple a lansat aseară iOS 14.5, cel mai important update intermediar al versiunii 14 de până acum. Acesta aduce mai multe noutăți notabile, printre care noul sistem App Tracking Transparency, în care utilizatorii sunt întrebați de la început dacă permit aplicațiilor să-i urmărească, deblocarea iPhone-ului cu Apple Watch când FaceID nu funcționează din cauza măștii, suport pentru AirTags, voci noi pentru Siri, suport dual-SIM pentru 5G pe iPhone 12 și, bineînțeles, noi emoji-uri. (News.ro)

 1. Medicamentul experimentat dezvoltat de Pfizer pentru tratarea Covid-19 ar putea fi disponibil până la finele acestui an. Medicamentul, care se ia la primele semne de boală, inhibă o enzimă folosită de virus pentru a se replica. (CNBC)
 2. Americanii vaccinaţi contra Covid-19 nu mai sunt obligaţi să poarte mască când sunt în exterior, cu excepţia cazului când sunt în mulţimi, au anunţat marţi autorităţile sanitare. (News.ro)
 3. O organizație din Australia a anunțat că Facebook permite, pentru un cost minim de $3, targetarea copiilor cu vârsta între 13 și 17 ani, cu reclame pentru alcool, tutun și produse pentru slăbit. (TheGuardian)
 4. Concertul-test susţinut de trupa rock Love of Lesbian în Barcelona, în luna martie, a demonstrat că marile evenimente pot fi sigure. Cinci mii de oameni au participat pe 27 martie la concertul din Palau Sant Jordi după ce au fost testaţi pentru Covid-19 în aceeaşi zi. Organizatorii au spus că show-ul din martie este, până acum, cel mai mare eveniment comercial ţinut în Europa în timpul pandemiei. Concertul, fără distanţare fizică, „nu a fost un eveniment de mare transmitere”. Acest lucru demonstrează că marile concerte pot fi sigure dacă sunt luate măsuri adecvate, potrivit rezultatelor studiului. (News.ro)

https://www.news.ro/

 ACESTE  ȘTIRI  AU  FOST  EVIDENȚIATE  DE  SENATORUL  DE  BACĂU, DANIEL  FENECHIU PE  PAGINA  SA  DE  PE  O REȚEA   DE  SOCIALIZARE 

Distribuie articolul!