O veste tristă pentru municipiul Onești vine de la București, unde a încetat din viață (în urma unui infarct) Bogdan Dumitrescu, unul din cei mai experimentați publicitari. Fiu al cunoscutului oneștean Dan Dumitrescu, care era prezent an de an cu alocuțiuni și luări de cuvânt dintre cele mai curajoase la prestigioasa manifestare ”Zilele Culturii Călinesciene”, Bogdan Dumitrescu se stabilise la București, acolo ”unde se dă ora exactă” pentru România și pentru toți românii!!
Bogdan Dumitrescu s-a născut la 15 aprilie 1968 în Onești. A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, unde a fost preparator (1995-1996) la Catedra de Literatură Comparată. Începând din 1995 a fost seful Biroului de Presă al Fundației Culturale Române, apoi redactor la TVR Internațional, redactor-șef al emisiunii ”Ora 7. Bună dimineața” și al quiz-show-ului ”Știi și câștigi” la ProTV, referent de specialitate în Consiliul National al Audiovizualului. Din 1999 a lucrat în advertising, copywriter, apoi ca director de creație în mai multe firme românești și multinaționale.
Bonom, cu o activitate deosebită în capitală, Bogdan Dumitrescu a fost autorul volumului ”SMS”, care a apărut la Editura ”Polirom”, întregul tiraj al acestui volum fiind epuizat. Iată o mărturie a editorilor de la Editura ”Polirom” despre acest volum, care s-a constituit și debutul editorial al lui Bogdan Dumitrescu: ”Volumul SMS evocă subtil, în maniera borgesiană, cărările ascunse ale sufletului, având ca temă centrală eșecul, transformarea lumii în imagini false, copii imperfecte ale unor repere care nu mai există. Aflată la confluența prozei și a poeziei (forma de evocare – <<mesaje text>> – având destule șanse să capete notorietate pentru astfel de scrieri), cartea învăluie și dezvăluie imagini și figuri, încheindu-se în punctul din care a început, întocmai ca o rolă de film rulată invers”.
Cartea a fost remarcată și de marele poet și romancier Mircea Cărtărescu, el menționând: ”Bogdan Dumitrescu citise proză la cenaclul «Litere», pe vremuri, apoi l-am pierdut din vedere. Cu atât mai mult m-am bucurat, ca-n parabola <<fiului risipitor>>, când a reapărut printre noi, și încă purtând în brațe un manuscris de frumoase și incitante proze scurte. El este <<ultimul mohican>> al cenaclului pe care-am avut onoarea să-l conduc cu un deceniu în urmă și care-și poate face de-acum bilanțul complet. Salut deci un nou prozator, fantast și colorat, autor de parabole surprinzător de grațioase, dar și întelepte, venind din Cortazar sau Borges la fel de mult ca și din postmodernii americani. Tema centrală a mai tuturor micilor poeme în proză din acest volum este derealizarea, transformarea lumii în <<copiile fără original>> ale lui Baudrillard. Reconstruirea realului de către medii, advertising, film, cartoons, benzi desenate e deconspirată aici într-un discret spirit elegiac. Există în SMS pagini desăvârșite, de o poezie autentică, dincolo de orice teză sau tematică impusă. Ele sunt suficiente ca să valideze un debut literar foarte interesant, într-o zonă în care putini prozatori din noul val s-au încumetat.”
În cronica literară asupra acestui volum (ce a fost publicată în revista ”România literară”), tânărul critic literar Cosmin Ciotlos a notat:” Prima povestire se numeşte <<Început>>. Ultima, simetric, <<Sfârşit>>. Ambele consemnează scrupulos, sub formă de epitaf mobil, amintirile finale, de dinaintea morţii, ale unei femei. Iar frazele fiecăreia dintre ele reprezintă, una câte una, transcrierea inversă a frazelor celeilalte. (Poate că ideea în sine nu-i entuziasmantă. Dar, pusă în context, ea reuşeşte să tulbure.) Mecanica nu se mai plachează, iată, asupra viului. Filmul se poate derula, până la urmă, oricum. Ultima lectură însă, act pur de narcisism, face apel la memoria afectivă a celei dintâi, revelându-i, o dată în plus, întregul lirism”.
Să amintim și o opinie a lui Bogdan Dumitrescu, exprimată chiar la lansarea volumului ”SMS”, care a avut loc la București, în anul 2009:” Este o carte despre o lume care se face praf, care se dezintegrează, despre eul nostru care se murdărește dacă nu moare, cam despre asta este cartea… Daca SMS-ul meu poate să-i servească unui om din marketing și publicitate atunci această carte îl poate ajuta să se ferească de iluziile acestei lumi care pot răni, și nu altfel”.
Vorbindu-se despre acest volum că are în centrul atenției ”firma închisoare” (multinaționalele), iată încă două opinii avizate: „Am citit (şi am ascultat, la mijlocul anilor ’90, în Cenaclul de la Litere, condus de Mircea Cărtărescu) multe dintre textele lui Bogdan Dumitrescu, propuse Editurii Polirom în volumul SMS-mesaje text. Sînt mici bijuterii savuroase şi melancolice, scrise, cu un simţ prozastic desavîrşit, dar şi cu o voinţă auctorială de esenţial. Fiecare dintre ele (şi toate la un loc) au o <<fizică>> minimalistă, plină de umor dar şi o <<metafizică>> ce-ar putea umple pagini de comentarii.” – Simona Sora, critic literar la revista ”Dilema”. O a doua opinie aparține Andreei Deciu Ritivoi, Șef de catedră, Retorică și Comunicare, Carnegie Mellon University, USA: „Sunt extrem de impresionată de carte. E foarte posibil să fie printre cele mai bune 2-3 cărți din ultimii 20 de ani. E scrisă superb, m-a șocat, nu am mai văzut de mult un stil atât de limpede și de sofisticat în același timp, un fel de eleganță elaborată și totuși perfect coerentă, ușor de urmărit – e tot ce admir eu mai mult la o scriitură de proză.”
Prieten al Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” din Onești, care a transmis un mesaj de condolianțe, Bogdan Dumitrescu a trecut pragul acestei vieți la numai 53 de ani. ” Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-l ocrotească! Tristețea este uriașă. Cuvintele de prisos. Sincere condoleanțe familiei sale! Sa-i fie țărâna ușoară și să ni-l amintim mereu așa cum era el: genial și spiritual, cu o inteligență și creativitate explozive, o permanentă sursă de inspirație”, a notat într-un trist mesaj Andreea Paul, secretar executiv INACO, unde Bogdan Dumitrescu a fost co- fondator. INACO este comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, ce este conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. Tot Andreea Paul a anunțat că ”în memoria lui, INACO lansează Premiul <<Bogdan Dumitrescu>> pentru Creativitate, pe care îl va acorda anual, în cadrul programului ICOTI – Initiativa pentru Competitivitatea Tinerilor”.