Spectacol de muzică și poezie la Ghimeș

Spectacol de muzică și poezie la Ghimeș

Sub  culmile domoale ale  Ghimeșului, unde Trotușul  își sporește apele, ca  în poveștile  legendare cu eroi din munți, se aude  iarăși  veste  de  concert   muzical. Grație organizatorului Damian Pal, un tânăr  plin de energie și dăruire în promovarea frumoaselor meleaguri ghimeșene, sâmbătă  29 mai, de la ora 18.00 va avea loc concertul   ”Asemănări”, care are ca protagoniști pe  maestrul  muzicii Robert Sinha și pe  Dr. Prohászka Rád Boróka.  Chitarist clasic ce a urmat cursurile Conservatorului Regal din Haga, Robert Sinha este un îndrăgostit al poeziei. Cu o activitate foarte prodigioasă (el fiind  cel care susține  workshopuri pe teme muzicale dar și realizator de ateliere folk), de această dată  împreună cu Dr. Prohászka Rád Boróka ( Doctor în științe literare, adjunct al catedrei de științe umane în cadrul Universității EMTE Sapientia), Robert Sinha va genera în cadrul spectacolului de la Ghimeș  o simbioză deosebită între  muzică și poezie. ”Cadrul de la Casa Comunitară Ghimeș Făget (unde va avea loc  acest spectacol liric – muzical), va fi unul  plin de pasiune, de  emoție și atmosferă pătrunzătoare.  Spectatorii, pe care îi așteptăm cu mare drag, se vor putea bucura deopotrivă  de reverberațiile  culturii sud – americane  dar și a celei spaniole, franceze și maghiare , în sunetul armoniilor muzicale  dar și a versurilor”, ne-a declarat Damian Pal.

Vor fi interpretate lucrări muzicale create de  muzicianul argentinian Astor Piazzolla (ce a revoluționat muzica de tango), de  Heitor Villa – Lobos ,  cel mai cunoscut compozitor sud – american, cu lucrări clasice de chitară în care a îmbinat  elemente stilistice din muzica populară braziliană, de  Isaac Albéniz –ale cărui lucrări se constituie în  pătrunzătoare tablouri sonore  în manieră spaniolă (el fiind  și un virtuoz  și romanțat  pianist!)  În concertul – spectacol de la Ghimeș Făget vor fi interpretate   cântece  folclorice  la chitară din repertoriul  lui  Carlos Gardel,  o figură legendară a Argentinei, care  s-a bucurat în timpul vieții sale de o uriașă popularitate  în turneele pe care le-a efectuat atât în America de Sud dar și în Europa (un simplu fapt semnificativ fiind că în 1928 la Paris au fost  vândute  doar în trei luni 70 000 de discuri cu melodii ale sale!). Iubitorii muzicii se vor putea bucura și de  creații semnate de  Roland Dyens (compozitor ce a trăit la Paris, el fiind considerat ”maestrul aranjamentelor între muzica clasică și cea  braziliană).

   

După cum  ne-a menționat Damian Pal, ”de-a lungul timpului Róbert Sinha  (foto 2), a susținut spectacole în locuri cu totul speciale, precum: Palatul Culturii din Budapesta, Parlamentul Ungariei, Muzeul Național al Ungariei, Galeria Națională a Ungariei, Muzeul Artelor Frumoase, dar și în lumea largă, unde amintim  marile orașe ale lumii  New York, Paris, Washinghton, Amsterdam, Delhi, Bruxelles, Madrid, Haga, Miami, Phoenix, Bordeaux, Leiden, Zaragoza și Helsinki”.

La acest  ”festin al muzicii” poezia va fi onorată  cu versuri din creația poeților  Radnóti Miklós (reprezentant proeminent al liricii maghiare dintre cele două războaie), József Attila (unul din cei mai cunoscuți poeți maghiari ai secolului XX, care în o viață scurtă de doar 32 ani, a avut  o mare chemare spre  stilul  literar al lui Francois Villon). Tânăra profesoară Dr. Prohászka Rád Boróka  (foto 3) –  interesată întotdeauna pentru literatură, ce cunoaște  patru limbi străine:  maghiara, româna, engleza și germana –  va prezenta  în cadrul acestui spectacol și creații ce au ca autori pe  Dsida Jenő (poetul ”oglinzii lacurilor”) și pe  scriitorii  contemporani  Lackfi János și  Szabó T. Anna.

Este de menționat faptul că această  fascinantă ”călătorie pasională în spațiu și în timp”, cum poate fi numit  concertul de sâmbătă 29 mai se desfășoară  sub imboldul – simbol ”Oamenii inspiră”, prin care –prin strădania ”sufletului” acestui  unic  proiect artistic, Damian Pal –  mari artiști poposesc pe meleagurile Ghimeșului pentru a dărui  clipe de bucurie iubitorilor artei.

Sub acest imbold în toamna anului trecut la Biserica Romano – Catolică  din Ghimeș Făget a susținut un concert extraordinar marele violonist Alexandru Tomescu la Vioara Stradivarius Elder Voicu, el fiind acompaniat la bandoneon de artistul argentinian Omar Massa.

Pentru mai multe informații și pentru achiziționarea biletelor la concertul de sâmbătă 29 mai  accesați  https://fb.me/e/2dcbP5IdY

 

 

Distribuie articolul!