Doliul întunericului

Doliul întunericului

În ziua frumoasei sărbători a Sânzienelor, la Onești au curs lacrimi de tristețe și de durere. În haine cernite, de doliu, mai multe  sute de oneșteni au condus ieri, 24 iunie  pe ultimul drum pe   absolventul de liceu David Capmare  și pe mama sa Mioara, trecuți  în veșnicie în urma unui tragic accident care a avut loc în apropierea  Oneștiului.  Întristați de durere au fost prezenți la slujba de înmormântare  numeroși liceeni, profesori, oameni de toate vârstele, ce au adus un ultim omagiu celor dispăruți. Într-un cuvânt emoționant al acestui trist moment părintele Nicolae Zaharia a menționat:”Ei au pășit în veșnicie,  în locul fără întristare și fără suspin, unde vor înflori! David Capmare și mama sa Mioara au  învățat ce înseamnă efortul personal pentru mântuire și  să deslușească în semeni chipul lui Dumnezeu! Sunt un exemplu demn de urmat pentru împărăția lui Dumnezeu! Nu ne rămâne  decât să așezăm flori pe mormântul lor  și Dumnezeu să le ridice  sufletele pe palme spre cer și să-i vegheze!”

Mesajul colegilor de generație ai lui David Capmare (care sunt  în aceste zile în așteptarea  susținerii examenului de Bacalaureat), a fost unul trist, cuprins de multe lacrimi și de zeci de jerbe și coroane din flori.  Cerând  ”timpului despărțirii” îndurare, în tristul lor mesaj liceenii s-au adresat colegului lor:”Cum  am putea  să ne luăm rămas bun? Îți spunem acum  <<ne vedem mai târziu!>>” au fost cuvintele ce au umplut de lacrimi privirile celor prezenți.  În amintirea lui David Capmare   eleva Diana Ilie  a notat pe o pagină a unei rețele  de socializare: ”Ar fi trebuit să simți soarele care ne-a mângâiat pe toți. Ar fi trebuit să simți și răcoarea care, din când în când, ne salva de manifestările lui toropitoare, să asculți și păsările care îți cântau neîncetat. Știi, la un moment dat, acest cânt a fost acoperit de sunetele clopotelor, sunete sfâșietoare, care mi-au transmis fiori în tot corpul, căci îmi imaginam că ele marchează pașii făcuți de tine către o nouă lume și părăsirea definitivă a lumii noastre. ”

Cuvinte de  regăsire și de liniște a căutat și părintele Ioan Ursu, ce a rememorat clipele de la Liga Tineretului Ortodox Român – Filiala Onești, la care au activat Mioara Capmare și fiul său, David. ”Ne-am revăzut în fotografii  și am retrăit  acele  frumuseți ale  curățeniei anilor, a dragostei față de Dumnezeu!” Mărturisind că ”încă ne mai căutăm în  în dorul anilor” părintele Ioan Ursu  a citit o  pătrunzătoare poezie (”De-aș avea o scară lungă / să ajungă pân la cer”) și s-a rugat ca sufletele lui David și a mamei sale Mioara ”să fie primite la  Poarta Raiului, unde  va aștepta și va deschide părintele Ghenadie”.

Menționăm că vestea trecerii în veșnicie a liceanului David Capmare a adus o mare tristețe la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești. ”Nu este nimic mai trist decât pierderea unui elev! Este imposibil să găsești cuvinte pentru alinarea durerii!  De acum, pe dragul nostru elev David Capmare (clasa a XII a B), îl vom căuta doar în inimile noastre, singurul loc de unde nu va mai pleca niciodată! David, mult prea devreme ai plecat într-o lume mai bună alături de ființa cea mai dragă de pe pământ: mama! Când timpul  este pe sfârșite și o ființă dragă sufletului ne părăsește pentru totdeauna, soarele își pierde căldura razelor sale, iar noi purtăm  doliul întunericului care rămâne în urma ei. Sincere condolianțe și multă putere  fratelui Ștefan și tatălui tău, Nicu Capmare! Drum lin printre stele, suflet frumos!” Acest mesaj al profesoarei  Irina Livia Enache (director al Colegiului Național ”Grigore Moisil”), s-a alăturat  în marea durere a  tristei despărțiri, altor zeci  de mesaje transmise  de către  oneșteni, pentru odihnă veșnică în împărăția lui Dumnezeu.           AMPRENTA  DE   ONEȘTI

 

Distribuie articolul!