MUZICA ADUCE BUCURIE!

MUZICA ADUCE BUCURIE!

MUZICA ADUCE BUCURIE!

 

Puține zile ne  mai despart de data de 6 august, când, de la ora 19.30 la Ghimeș Făget, la Biserica Romano – Catolică va concerta din nou  marele violonist Alexandru Tomescu. El va fi prezent  pentru al doilea an la rând  pe meleagurile ghimeșene, susținând  un concert  extraordinar în cadrul Turneului Internațional Stradivarius ”Odă  Bucuriei”. Astfel Ghimeșul  este înscris în acest turneu  alături de localitățile Sibiu, Reșița, Timișoara, Oradea, Bistrița, Cluj Napoca, Sebeș, Brașov, Mihăileni (locul de naștere al marelui compozitor și dirijor român George Enescu) , București și Târgu Jiu (unde  va fi susținut un concert lângă  celebrul monument brâncușian ”Coloana Infinitului”). Este de menționat faptul că la Sibiu concertul extraordinar susținut de Alexandru Tomescu va avea loc la Muzeul Brukenthal, la Brașov Biserica Neagră este gazdă a acestui eveniment iar la Timișoara, Oradea, Cluj, Sebeș, București și Ghimeș Făget acordurile viorii Stradivarius vor răsuna  în bisericile romano – catolice, greco – catolice  și luterane. La Bistrița Alexandru Tomescu va concerta la Sinagoga din localitate iar la București sunt  programate  două  concerte al acestui turneu, unul fiind la Sala  Radiodifuziunii Române.

Organizatorii Turneului Internațional  Stradivarius ”Odă Bucuriei” au menționat că  marele violonist Alexandru Tomescu  va fi acompaniat la fiecare din  concertele  susținute  în țară de pianistul spaniol Josu de Solaun. Despre acest pianist putem remarca  faptul că  este câștigător al Premiului I la  Concursul  Internațional de Pian ”George Enescu” și a fost premiat cu titlul  de Ofițer al Meritului Cultural de către președintele României, Klaus Iohannis.  Este de evidențiat faptul că  în acest turneu care va străbate România celebrității lui Alexandru Tomescu (violonist român câștigător a numeroase premii  naționale și internaționale   la festivalurile  muzicale la care a fost prezent, cu peste 200 de concerte  susținute în 26 de țări de pe toate meridianele), i se alătură  personalitatea pianistului Josu de Solaun, care a cântat cu numeroase orchestre simfonice din lume.

Despre programul concertului care  se va desfășura la Biserica Romano – Catolică  din Ghimeș Făget în seara zilei de 6 august am aflat mai multe amănunte de la tânărul Damian Pal, ”argintul viu” al meleagurilor ghimeșene în organizarea unor evenimente culturale emblematice  în această zonă.  ”Cunoscută și ca  Simfonia a IX a, ODA BUCURIEI este una din cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven. Această odă a fost scrisă în  anul 1785 de către poetul  și istoricul german Friederich Schiller și este renumită  pentru muzica  pusă de Ludwig  van Beethoven,  ce excelează prin grandiosul  final. Interpretarea muzicală a  ODEI BUCURIEI a devenit Imnul Uniunii Europene”, ne-a declarat Damian Pal, pe care îl leagă o frumoasă prietenie  de  marele  violonist  Alexandru Tomescu. În acest sens evidențiem  și faptul deosebit de la concertul de anul trecut de la Ghimeș, când Damian Pal a oferit, cu  dragostea  unei  mari prețuiri lui Alexandru Tomescu  o gordună,  instrument muzical specific  frumoasei zone ghimeșene!

Referitor la frumusețea lucrării ODA BUCURIEI   marele dirijor Sergiu Celibidache  nota:”Beethoven fiind surd atunci când a scris  simfonia, a avut nevoie de o putere mare  de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusețea simfoniei lui”.  Premiera acestei simfonii a avut loc în anul 1827 iar acum Simfonia a IX a este considerată  a fi una din cele mai mari opere a lui Beethoven, cunoscută în  repertoriul clasic muzical.

Cum ”numai ea – muzica merge mereu mai departe!”, în această călătorie minunată  a Turneului Internațional Stradivarius , ediția din acest an – a XIV-a,  se înscrie în  experiențe frumoase  exprimate  prin muzică, atitudine, întâlnirea cu mari valori  și mai presus de orice, prin  apropierea de publicul experimentat dar și de cel mai tânăt.

Sunetul distinctiv al muzicii face ca proiectul Turneul  Internațional Stradivarius, al cărui lider este Alexandru Tomescu, să fie unul care rezistă timpului, pentru viitor  dezvoltându-și o adevărată valoare, mult apreciată  de fiecare iubitor al muzicii clasice.

Concertul de la Ghimeș – Făget  vine și cu o premieră din partea organizatorilor: împreună cu Institutul Cultural Maghiar din Sfântu Gheorghe  va fi organizată  și o expoziție, în onoarea  a doi compozitori maghiari de renume mondial – Bela Bartok (un reprezentant de seamă al muzicii moderne, autor a numeroase  concerte, poeme smfonice – el fiind și cel care a armonizat pentru pian și pentru orchestră lucrarea sa ”Dansuri populare românești)   și Zoltan Kodaly (a cărui muzică  a fost colorată de influența  cântecului popular maghiar  și a unor mari compozitori francezi).

De asemenea, în buna tradiție a evenimentelor culturale  organizate la Ghimeș Făget, la finalul concertului  spectatorii se vor bucura de  o degustare  de brânză și vin de la ”Degustarium” – brandul  ce face cunoscute în lume  frumoasele meleaguri ghimeșene.

Menționăm că  apropierea vertiginoasă a zilei acestui concert , ce prilejuiește  întâlnirea de la Ghimeș Făget  cu maestrul Alexandru Tomescu (acompaniat de pianistul spaniol Josu de Solaun)  și vioara  Stradivarius Elder Voicu aduce  nu numai o mare bucurie dar și un  strop de încredere  și curaj pentru a-și împlini visul tinerilor  din zonă. Pentru ei  conceptul ”Oamenii inspiră”, la care vibrează cu toată dăruirea Damian Pal,  oferă  repere și exemple  demne de urmat.      Ion Moraru

Distribuie articolul!