Un atlet de viitor – Andrei Conciu

Un atlet  de viitor – Andrei Conciu

Un atlet de viitor – Andrei Conciu

 

Acum când România încă  se bucură de  desfășurarea Campionatului European de Fotbal (încheiat cu victoria Italiei), ”schimbăm  registrul”  și aducem în prim – plan  un sportiv ”sută la sută” al Oneștiului! Dacă  EURO  a avut  loc fără participarea echipei naționale a țării noastre chiar dacă au fost meciuri găzduite de Arena Națională din București… (unde abia au  avut loc la tribuna a II a  fotbaliști din ”generația de aur” – Gică Hagi, Gică Popescu, Dorinel Munteanu),  la  atletism  vorbim de Andrei Conciu, care activează la Clubul Sportiv Școlar Onești (director  prof. Florin Rădulescu).

  În urmă cu  5 ani Andrei Conciu era elev al Școlii Gimnaziale ”George Călinescu” din municipiul Onești  și s-a gândit să intre pe arena sportivă și să îmbrățișeze sportul.  El își amintește  și de primul concurs de atletism la care a participat – avea 13 ani și a cucerit primul loc la proba de 400 metri la o întrecere  sportivă care a avut loc la Focșani. Deschisese  ușa Clubului Sportiv Școlar Onești  și  atunci  probabil, trecând primul linia de sosire, s-a gândit că  frumusețea sportului îi poate aduce  multe performanțe!  A început să persevereze și îndrumat de prof. Vasile Apetrei a deprins  tainele  aruncării greutății. La un concurs   care a avut loc la sfârșitul lunii aprilie, în 2018, s-a clasat pe locul 2 la aruncarea greutății, cu rezultatul  de 7.64 metri! La aceeași probă, la Cupa ”1 Decembrie” Andrei Conciu s-a clasat pe locul 3 cu 7.90 metri, îmbunătățind  primul rezultat obținut la aruncarea greutății.

  Dar chemarea sufletului său a fost  spre alergare, cros și semimaraton! Dacă mai întâi la Onești, la crosul ”Pe aici nu se trece” (organizat de Consiliul Local), Andrei Conciu s-a clasat pe locul 6, în octombrie 2017, la Memorialul ”C. Totovici”  el a obținut primul loc la alergare. A urmat un concurs  foarte greu, la Roman – Memorialul ”Cezar Constantinescu Nehoi” și după o luptă dârză Andrei Conciu a obținut primul loc. Această competiție a fost organizată de Clubul Atletic Roman, unde  antrenorul Cezar Constantinescu Nehoi (trecut la cele veșnice în iulie 1988), a fost un mare făuritor de talente, el lansând  spre marea performanță mulți sportivi (în 1969  la o  singură competiție a  cucerit nouă titluri de campioni!)  Prezent și în 2018 la aceeași competiție romașcană, în această întrecere dârză care a avut loc pe aleile frumosului parc din Roman Andrei Conciu a reușit să urce pe podiumul de premiere, clasându-se pe locul 3. În municipiul Roman Andrei Conciu s-a revanșat în anul 2018  la Cupa Clubului Sportiv Atletic, la care a  cucerit primul loc (în întrecerea juniorilor II).

  Atletul oneștean Andrei Conciu  s-a clasat pe locul 3 la o  puternică  întrecere sportivă, care  se desfășoară la Focșani de peste 10 ani. Este vorba de Memorialul ”Ovidiu Cristea”, competiție care adună la start  cei mai buni atleți de la cluburile sportive din Focșani, Tecuci, Onești, Buzău, Slobozia, Tulcea și din alte orașe.

  Deși  anul 2020 a adus suspendarea competițiilor  datorită pandemiei cu Coronavirus , este de admirat faptul că Andrei Conciu nu s-a oprit din pregătirea sportivă. Marea sa ambiție și perseverență  l-a  făcut ca să participe la concursurile virtuale de atletism, de pe internet. Astfel, el ne-a mărturisit: ”Am  participat  la o cursă contra – cronometru, în care am alergat  pentru o cauză nobilă, în ajutorul unui caz deosebit. A fost o cursă  infernală – pe străzile Oneștiului, pe timp de iarnă… și din 800 de participanți, m-am clasat pe locul 100! ”  

   Reluarea, în acest an, a întrecerilor sportive  de atletism a fost una ”de foc” pentru Andrei Conciu. În ziua de 11 aprilie el a cucerit primul loc la o competiție  plină de inedit și suspans. Este vorba despre Crosul ”Cleja ține pasul” la care  oneșteanul  Andrei Conciu s-a dovedit a fi cel mai bun, în fața a peste 200 de concurenți la această competiție. Fiind cu totul inedit (crosul  a fost pe distanța de 5 000 metri), Andrei Conciu a fost impresionat de faptul că a alergat pe dealuri și văi, peste tot alergătorii fiind urmăriți de către localnicii  ieșiți la porți, să vadă așa frumusețe de competiție sportivă. Depășind fruntariile Moldovei Andrei Conciu  a concurat recent (în luna mai)  și la Pitești, unde a avut loc competiția  de atletism pentru juniori ”Cupa României”. Aici el a alergat  pe Stadionul ”Nicolae Dobrin” și într-o cursă de 3000 metri  atletul oneștean s-a clasat pe locul  6. După rezultatul foarte bun  de la Crosul ”Cleja ține pasul”, cel mai important succes al atletului Andrei Conciu a fost obținut la Bacău la Crosul Olimpic. Acest cros s-a desfășurat pe distanța de 1500 metri în ziua de 30 mai 2021 și a adus tânărului atlet oneștean clasarea pe primul loc. Crosul Olimpic  de la Bacău a avut la start în jur dce 500 de participanți, pe mai multe categorii de vârstă și a dat prilejul lui Andrei Conciu (elev la Liceul Teologic ”Fericitul Ieremia” din Onești) să își arate clasa de atlet de valoare! ”Într-o cursă este greu  și la început, dar mai mult la sfârșit”, ne-a mărturisit Andrei Conciu, care se pregătește acum, sub îndrumarea  aceluiași profesor antrenor Vasile Apetrei, ca să participe pentru prima dată la concursuri de alergări montane! 

  •  O  nouă veste  de la Andrei Conciu: la competiția de alergare montană ”Legendele Nemirei”, care s-a desfășurat  recent în cadrul mirific al stațiunii Slănic Moldova – ”o întrecere la care a fost greu dar și frumos!”,  tânărul atlet oneștean  s-a clasat pe locul 3 (în foto 2)  la categoria de vârstă 18 – 29  ani și pe  un onorant loc 10 la proba Open! Îl felicităm  și îi urăm mult succes  în viitor în activitatea  sportivă!                       Ion  Moraru
Distribuie articolul!