Un concurs ambițios, în comuniune cu natura
Când ajungi la Pralea (la 12 km peste dealurile de la Căiuți, Popeni și Blidari), în mijlocul unei păduri maiestuoase în care susură murmurul de izvoare, în fața acestei frumuseți ți se strecoară în suflet versurile eminesciene ”Împărat slăvit e codrul, / Neamuri mii îi cresc sub poale, / Toate înflorind din mila / Codrului, Măriei sale”. Cu această bucurie tainică s-au adunat zeci de copii pe meleagurile prălene, dominate de frumusețea pădurilor și a razelor de soare, ce se strecurau printre ramurile copacilor, pentru a participa la o întrecere deosebită, care le-a stârnit un mare interes. Este vorba de Faza națională a Concursului național ”Evaluarea interdisciplinară prin intermediul orientării turistico – ecologice”. Am avut bucuria să vorbim despre acest proiect cu profesorul Neculai Sandu, el fiind cel care l-a inițiat cu mulți ani în urmă. Despre începuturile ineditului proiect aflăm că din 1972 elevii făceau deplasare în pădure, unde erau amplasate 10 puncte de control. ”Prin 1989 am participat la faza pe școală iar în 2006 am elaborat actualul proiect pentru Calendarul Activităților Educative Naționale de la Ministerul Educației și Cercetării. Din anul 2006 în fiecare an trimitem la Ministerul Educației acest proiect pentru aprobare și ne bucurăm că la Faza națională participă elevi dintr-un mare număr de județe”, a menționat profesorul Neculai Sandu. El a făcut cunoscut faptul că până în prezent Faza națională a Concursului Național ”Evaluarea interdisciplinară prin intermediul orientării turistico – ecologice” a fost organizată în județele Galați, Covasna, Harghita, Sibiu, Buzău, Vrancea și acum în jud. Bacău (care a găzduit Faza națională și în 2016 – în urmă cu 5 ani!). La această deosebită manifestare, ce are o temă mereu modernă și de actualitate, au fost prezenți elevi și profesori și din vestul țării (din jud. Timiș). Cadru didactic cu vocație și cu mare dragoste pentru organizarea de întreceri educative din domeniul turistic, sportiv și ecologic prof. Neculai Sandu a mai declarat: ”Impactul direct este asupra elevilor, pentru că își pot demonstra competențele dar și cunoștințele acumulate. Fortificarea fizică ce solicită multă atenție în deplasare este un alt reper al acestui ambițios concurs. Urmărim și domeniul ECO, la un anumit punct de control fiind amplasat un PET. Acesta are o inscripție înăuntrul lui, pe care elevii trebuie ca să o menționeze în caietul echipajului”.
”Puncte – forte” în reușita unui concurs
Este de evidențiat faptul că la acest concurs, la Faza națională desfășurată la Pralea, au fost prezente 35 – 40 de echipaje care s-au calificat la Faza județeană. Aceste echipaje, câștigătoare de la Faza județeană sunt formate din elevi de la clasa pregătitoare și până la clasa a IV a, ele fiind îndrumate de către cadrele didactice.
Cum a fost la Pralea, la Faza națională a Concursului Național ”Evaluarea interdisciplinară prin intermediul orientării turistico – ecologice ?” Pentru fiecare echipaj din acest concurs a fost mai mult decât minunat! Gabriela Toșa, profesor perntru învățământul primar și coordonator al acestui proiect la nivelul județului Bacău ne-a declarat:” În pădurea Pralea din comuna Căiuți s-au întâlnit peste 150 de copii din mai multe județe (Bacău, Vaslui, Iași, Vrancea, Buzău, Galați) la cel mai atractiv concurs pentru învățământul primar – <<Evaluarea interdisciplinară prin intermediul orientării turistico-ecologice>>, Faza națională. Entuziasmul, bucuria, istețimea și ochii care licăreau de fericire au fost punctele forte ale acestei reușite” .
Alături de participanții la acest concurs (la care și municipiul Onești a fost reprezentat cu succes), am întâlnit și echipajul de la școala din satul Albele (comuna Bârsănești), care a concurat cu mult entuziasm.”Au dovedit spirit de echipă, colaborare, membrii acestui echipaj fiind la prima participare la concurs”, ne-a declarat prof. Dana Balcan, care a fost prezentă și la edițiile din anii trecuți, la Faza județeană a concursului. Pentru membrii echipajului de la Albele (com. Bârsănești) faptul că au concurat în Pădurea Pralea a devenit o amintire foarte plăcută, ei povestindu-le colegilor de la ”școala remedială” de acest frumos eveniment.
Profesoara Gabriela Toșa, coordonator al Proiectului ”Evaluarea interdisciplinară prin intermediul orientării turistico – ecologice” la nivelul județului Bacău, a adresat sincere felicitări cadrelor didactice și elevilor participanți la acest concurs și a mulțumit ”Ocolului Silvic Căiuti, domnului ing. Relu Orindaru pentru disponibilitate și deschidere, domnului Căpățînă Ticu, ghidul nostru și omul din spatele stabilirii traseului și doamnei Ramona Căpățînă, <<ochiul>> care a surprins toate momentele plăcute, tuturor celor ce ne-au fost alături, astfel încât Faza națională a concursului să fie o reușită!” Menționăm că succesul și ”atmosfera de lucru” al acestui concurs au fost apreciate de prof. Mihaela Franț, Inspector pentru Managementul Educațional în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, prezentă în Pădurea Pralea.
Frumusețea acestei zile din Pădurea Pralea a adus multe bucurii participanților. Dincolo de strălucirea unei zile splendide, în mijlocul naturii cei prezenți la acest concurs s-au bucurat să alerge, să descopere tainele ”cotloanelor” împădurite, pe cărările ce au dat un traseu deosebit întrecerii, care a avut loc în preajma Cabanei de vânătoare de la Pralea. În mirificul cadru natural de aici, unde se află și un teren sportiv, elevii au socializat (schimbând adrese de e-mail) și și-au pus în valoare și aptitudinile sportive.
Edificatoare sunt și impresiile actualului coordonator al acestui proiect, prof. Mihaela Flueraș, de la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” din Vaslui, care a declarat:” Deși anul școlar s-a terminat, elevii, cadrele didactice, părinții iubitori de natură, de mișcare deopotrivă, nu au ezitat să participe la activitatea Proiectului național <<Evaluarea interdisciplinară prin intermediul orientării turistico-ecologice>>, organizat de Școala Gimnazială <<Mihail Sadoveanu>> Vaslui, indiferent de capriciile meteorologice anunțate.
Deconectarea de la climatul clasei i-a adus mai aproape de adevărata vacanță, le-a deschis tuturor apetitul pentru conexiunea / comuniunea firească a omului cu natura. Unii copii au văzut lucruri noi, și-au satisfăcut curiozități, și-au pus în practică capacitatea de investigare a realității, au cercetat, au observat, au descoperit, au dovedit un comportament ecologic de ocrotire și protejare a naturii, au conștientizat că natura / pădurea este o sursă incontestabilă de sănătate și frumusețe. Dorința de a participa în fiecare an la acest proiect denotă faptul că atașamentul elevilor față de acest mod de evaluare interdisciplinară este o interfață prin care ei își exprimă bucuria, plăcerea, degajarea, satisfacția de a le fi apreciate cunoștințele, competențele, atitudinile într-un cadru neșablonizat. Această modalitate alternativă de evaluare i-a provocat pe elevi să relaționeze atât în cadrul grupului deja format, dar și să inițieze și să stabilească noi conexiuni cu elevii din celelalte județe ale țării. Elevii au avut oportunitatea de a cunoaște zone geografice pe care nu le-au mai văzut, au conștientizat că avem o țară frumoasă care merită să fie apreciată, protejată, cunoscută.” Ion Moraru
* Cum în mijlocul naturii toate lucrurile sunt minunate, la Faza națională care a avut loc la Pralea a fost prezentă – însoțind un echipaj de concurenți – și prof. Angelica Călugărița, ce este autoarea unei… culegeri de exerciții și probleme de matematică pentru elevii claselor I – IV !
* * Pentru buna organizare și desfășurare a acestui concurs mult îndrăgit de către elevi alături de profesoara Gabriela TOȘA au fost și colegele sale Daria ȘIȘU, Gabriela STÂNGĂ, Ramona MARTIN, Oana FLOREA și Claudia DOBOȘ. Felicitări tuturor participanților!