Un concurs ambițios, în comuniune cu natura

Un concurs ambițios, în comuniune  cu natura

 

Un concurs ambițios, în comuniune  cu natura

 

Când ajungi la Pralea (la 12 km peste dealurile  de la Căiuți, Popeni și Blidari), în mijlocul unei păduri maiestuoase în care susură murmurul de izvoare, în fața acestei frumuseți ți se strecoară în suflet versurile  eminesciene  ”Împărat slăvit e codrul, / Neamuri mii îi cresc sub poale, / Toate înflorind din mila / Codrului, Măriei sale”. Cu această bucurie tainică s-au adunat zeci de copii pe meleagurile prălene, dominate de  frumusețea pădurilor și a razelor de soare, ce se strecurau  printre ramurile copacilor, pentru a participa la o întrecere deosebită, care le-a stârnit un mare interes. Este vorba de Faza națională a Concursului național ”Evaluarea interdisciplinară prin intermediul orientării turistico – ecologice”. Am avut bucuria să vorbim despre acest proiect cu profesorul Neculai Sandu, el fiind cel care l-a inițiat cu mulți ani în urmă. Despre începuturile  ineditului proiect aflăm că din 1972  elevii făceau deplasare în pădure, unde erau amplasate 10 puncte de control. ”Prin 1989  am participat la faza pe școală iar în 2006 am elaborat actualul proiect pentru Calendarul Activităților Educative  Naționale  de la Ministerul Educației și Cercetării. Din anul 2006  în fiecare an trimitem la Ministerul Educației acest proiect pentru aprobare și ne bucurăm că la Faza națională participă elevi dintr-un mare număr de județe”, a menționat  profesorul Neculai Sandu. El a făcut cunoscut faptul că până în prezent Faza națională a Concursului Național ”Evaluarea  interdisciplinară prin intermediul orientării turistico – ecologice” a fost organizată în județele Galați, Covasna, Harghita, Sibiu, Buzău, Vrancea și acum în jud. Bacău (care a găzduit Faza națională și în  2016 – în urmă cu 5 ani!).  La această  deosebită manifestare, ce are o temă mereu modernă și de actualitate, au fost prezenți  elevi și profesori și din vestul țării (din jud. Timiș). Cadru didactic cu vocație și cu mare dragoste pentru organizarea de întreceri educative din domeniul turistic, sportiv și ecologic prof.  Neculai Sandu a mai declarat: ”Impactul direct este asupra elevilor, pentru că își pot demonstra competențele dar și cunoștințele acumulate. Fortificarea fizică ce solicită multă atenție în deplasare este un alt reper al acestui ambițios concurs. Urmărim și domeniul ECO, la un anumit  punct de control fiind amplasat un PET. Acesta are o inscripție înăuntrul lui, pe care elevii trebuie ca să o menționeze  în caietul  echipajului”.

 

”Puncte – forte”  în reușita unui concurs

 

Este de evidențiat faptul că la acest concurs, la Faza națională desfășurată la Pralea, au fost prezente 35 – 40 de echipaje care s-au calificat la Faza județeană. Aceste echipaje, câștigătoare de la Faza județeană sunt  formate din elevi de la clasa pregătitoare și până la clasa a IV a, ele fiind îndrumate de către  cadrele  didactice.

   

Cum a fost la Pralea, la Faza națională a Concursului Național ”Evaluarea  interdisciplinară prin intermediul orientării turistico – ecologice ?” Pentru fiecare echipaj din acest concurs a fost mai mult decât minunat! Gabriela Toșa, profesor perntru învățământul primar și coordonator al acestui proiect la nivelul județului Bacău ne-a declarat:” În pădurea Pralea din comuna Căiuți s-au întâlnit peste 150 de copii din mai multe județe (Bacău, Vaslui, Iași, Vrancea, Buzău, Galați) la cel mai atractiv concurs pentru învățământul primar – <<Evaluarea interdisciplinară prin intermediul orientării turistico-ecologice>>, Faza națională. Entuziasmul,  bucuria, istețimea și ochii care licăreau de fericire au fost punctele forte ale acestei reușite” .

Alături de participanții la acest concurs (la care și municipiul Onești a fost reprezentat cu succes), am întâlnit și echipajul de la școala din satul Albele (comuna Bârsănești), care a concurat cu mult entuziasm.”Au dovedit spirit de echipă, colaborare, membrii acestui echipaj fiind la prima participare la concurs”, ne-a declarat  prof. Dana Balcan, care a fost prezentă și la edițiile din anii trecuți, la Faza județeană a concursului. Pentru membrii echipajului de la Albele (com. Bârsănești) faptul că au concurat în Pădurea Pralea a devenit o amintire foarte plăcută, ei povestindu-le  colegilor de la ”școala remedială” de acest  frumos eveniment.

Profesoara Gabriela Toșa, coordonator al Proiectului ”Evaluarea interdisciplinară prin intermediul orientării turistico – ecologice” la nivelul județului Bacău, a adresat sincere felicitări cadrelor didactice și elevilor participanți la acest concurs și a mulțumit ”Ocolului Silvic Căiuti, domnului ing. Relu Orindaru pentru disponibilitate și deschidere, domnului Căpățînă Ticu, ghidul nostru și omul din spatele stabilirii traseului și doamnei  Ramona Căpățînă, <<ochiul>> care a surprins toate momentele plăcute, tuturor celor ce ne-au fost alături, astfel încât Faza națională  a concursului să fie o reușită!” Menționăm că succesul  și ”atmosfera de lucru” al acestui concurs au fost apreciate de prof. Mihaela Franț, Inspector pentru Managementul Educațional în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, prezentă în Pădurea Pralea.

Frumusețea  acestei zile  din Pădurea Pralea a adus multe bucurii participanților. Dincolo de strălucirea unei zile splendide, în mijlocul naturii cei prezenți la acest concurs s-au bucurat să alerge, să descopere  tainele  ”cotloanelor” împădurite,  pe cărările  ce  au dat un traseu deosebit întrecerii, care a avut loc în preajma Cabanei de vânătoare  de la Pralea. În  mirificul cadru natural  de aici, unde se află și un teren sportiv, elevii au socializat (schimbând adrese de e-mail) și și-au pus în valoare și aptitudinile  sportive.

Edificatoare sunt și impresiile actualului coordonator al acestui proiect, prof. Mihaela Flueraș, de la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” din Vaslui, care a declarat:” Deși anul școlar s-a terminat, elevii, cadrele didactice, părinții iubitori de natură, de mișcare deopotrivă, nu au ezitat să participe la activitatea Proiectului național  <<Evaluarea interdisciplinară prin intermediul orientării turistico-ecologice>>, organizat de Școala Gimnazială <<Mihail Sadoveanu>> Vaslui, indiferent de capriciile meteorologice anunțate.

   

Deconectarea de la climatul clasei i-a adus mai aproape de adevărata vacanță, le-a deschis tuturor apetitul pentru conexiunea / comuniunea firească a omului cu natura. Unii copii au văzut lucruri noi, și-au  satisfăcut curiozități, și-au pus în practică capacitatea de investigare a realității, au cercetat, au observat, au descoperit, au dovedit un comportament ecologic de ocrotire și protejare a naturii, au conștientizat că natura / pădurea este o sursă incontestabilă de sănătate și frumusețe. Dorința de a participa în fiecare an la acest proiect denotă faptul că atașamentul elevilor față de acest mod de evaluare interdisciplinară este o interfață prin care ei își exprimă bucuria, plăcerea, degajarea, satisfacția de a le fi apreciate cunoștințele, competențele, atitudinile într-un cadru neșablonizat. Această modalitate alternativă de evaluare i-a provocat pe elevi să relaționeze atât în cadrul grupului deja format, dar și să inițieze și să stabilească noi conexiuni cu elevii din celelalte județe ale țării. Elevii au avut oportunitatea de a cunoaște zone geografice pe care nu le-au mai văzut, au conștientizat că avem o țară frumoasă care merită să fie apreciată, protejată, cunoscută.”    Ion Moraru

* Cum în mijlocul naturii toate lucrurile sunt minunate, la Faza națională  care a avut loc la Pralea a fost prezentă – însoțind  un echipaj de concurenți – și prof. Angelica Călugărița, ce este autoarea unei…  culegeri de  exerciții și probleme de matematică pentru elevii claselor I – IV ! 

* * Pentru buna organizare și desfășurare a acestui concurs  mult îndrăgit de către elevi alături de profesoara Gabriela TOȘA au fost și colegele sale Daria ȘIȘU, Gabriela STÂNGĂ, Ramona MARTIN, Oana FLOREA și  Claudia DOBOȘ. Felicitări tuturor  participanților!

Distribuie articolul!