Invitație la Concertul caritabil „Spes mundi – Speranţa lumii”

Invitație   la  Concertul  caritabil „Spes mundi – Speranţa lumii”

Invitație   la  Concertul  caritabil „Spes mundi – Speranţa lumii”

 

Duminică, 12 septembrie 2021, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” din Oneşti, începând cu ora 19.00, Caritas Iaşi organizează concertul caritabil „Spes mundi – Speranţa lumii”.

Concertul caritabil  ”Spes mundi – Speranţa lumii” îşi doreşte să aducă în prim plan esenţa feminină şi rolul primordial al acesteia, privită prin prisma trăirilor şi exemplului Sfintei Fecioare. Candoarea, bunătatea, forţa interioară, puterea de sacrificiu, înţelegerea, acceptarea şi mai ales iubirea necondiţionată sunt doar câteva din multele învăţăminte de care ne aminteşte exemplul Mamei Maria. Fecioara Maria, Maica lui Isus şi a noastră, este întotdeauna alături de noi, cu blândeţea ei de mamă şi întotdeauna prezentă la căpătâiul tuturor celor aflaţi în durere şi neputinţă. O altă latură pe care vrem să o evidenţiem este legată de caritate şi de grija pentru cei aflaţi în durere şi neputinţă, pentru că cea mai frumoasă expresie a iubirii este grija pentru celălalt.

Iată deci cum umbrela creată de un act artistic poate căpăta dimensiuni sociale de impact, rezultând o serie de concerte caritabile şi de responsabilizare socială ce au drept scop strângerea de fonduri pentru vârstnicii aflaţi în nevoie. Concertul a fost prezentat la Iaşi pe data de 22 august şi va avea loc şi în alte patru comunităţi din dieceză: Oneşti – 12 septembrie, Suceava – 19 septembrie, Roman – 26 septembrie, Bacău – 3 octombrie. Ne vom îndrepta astfel atenţia şi iubirea către beneficiarii Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu, din cadrul Asociaţiei Centrul Diecezan Caritas Iaşi: persoane încercate de greutăţile vieţii, ce suferă din cauza singurătăţii, a stării de sănătate, a situaţiei materiale precare.

Cu fondurile strânse prin intermediul acestui concert vom veni în sprijinul vârstnicilor din cadrul programului, ce beneficiază de servicii sociale şi socio-medicale – asistenţă socială, îngrijire medicală specializată la domiciliu, sprijin în efectuarea activităţilor de zi cu zi: supravegherea respectării tratamentului medicamentos, procurarea hranei, efectuarea cumpărăturilor, efectuarea igienei corporale, curăţenie, dar, nu în ultimul rând, împărtăşesc o vorbă şi un gând bun cu echipa de îngrijire la domiciliu, prezentă zilnic în casele lor.

Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu este constituit dintr-o reţea formată din mai multe centre regionale ce deservesc în jur de 30 de comunităţi din judeţele: Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău şi Suceava. Anual sunt asistaţi peste 1200 de beneficiari de către aproximativ 60 de angajaţi şi numeroşi voluntari.

Asociaţia Centrul Diecezan Caritas Iaşi răspunde profesionist de 31 de ani, prin implicare şi devotament nevoilor societăţii, oferind servicii sociale, socio-medicale, educaţionale, consiliere psihologică, orientare profesională şi mediere, asistenţă spirituală, beneficiarilor din cadrul programelor pe care le deserveşte: două centre de zi pentru copii defavorizaţi, un centru de plasament pentru tinere adolescente, un program dedicat familiilor în dificultate şi un program dedicat vârstnicilor aflaţi în suferinţă.

Adunaţi în jurul acestei idei nucleu, se află o echipă de artişti profesionişti ce au creat din lucrarea Stabat Mater a compozitorului Giovanni Battista Pergolesi un concert cvasi sincretic care cu siguranţă va avea un impact deosebit asupra auditoriului.

”Stabat Mater – Contemplarea durerii” este una din emblemele poeziei religioase medievale. Intensitatea sa aproape epică şi dramatică, contemplare a durerii, au făcut-o încă de la sfârşitul secolului al XVI-lea una dintre cele mai iubite exprimări a devoţiunii religioase populare. Textul, inspirat de profeţiile lui Simeon, îi este atribuit călugărului franciscan Jacopone da Todi şi este divizat în două părţi. Prima parte este o meditaţie asupra suferinţelor Mamei Maria, din timpul Patimii şi Morţii lui Isus. A doua vine sub forma unei invocări în care autorul, adresându-se Mariei, devine participant la durerea ei, sperând astfel în gloria paradisului. Muzica plină de linişte şi inspiraţie divină, de o expresivitate aparte, dovada personalităţii rafinate şi complexe a compozitorului, îmbrăţişează textul formând un tot unitar armonic.

Arta înseamnă a dărui, iar artiştii care ne vor dărui regalul au înţeles deplin această parte din rolul şi rostul lor.  Astfel, partea muzicală va fi susţinută de: soprana Luiza Torboli – artist liric în cadrul Corului Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat „Moldova”, mezzosoprana Mihaela Blându – artist liric si solistă în Corului Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii Ieşene şi pianista Edit Arva – lector universitar la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice.

Cuvântul, sensul şi imprimarea lor în suflete ne vor fi dăruite de actriţa Vasilica Bălăiţă – lector universitar doctor la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi.

Viaţa este un permanent contrast format din lumini şi umbre, iar light designerul Adrian Buliga ştie să le transforme în artă – lector universitar doctor la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi.

Donaţiile se pot face în următoarele conturi: cont în lei – RO36 BRDE 240SV0 811 911 2400, cont în EURO – RO94 BRDE 240SV0 688 896 2400, deschise la BRD Sucursala Iaşi, cu specificaţia: concert caritabil.

   Vă invităm să vă alăturaţi scopului nostru, să fim mai binevoitori, mai darnici, mai înţelegători, să recunoaştem în fiecare om imaginea Sfintei Fecioare, făptura ce merită înainte de toate preţuire, respect şi iubire şi să simţiţi bucuria de a fi alături de cei bătrâni, singuri, în suferinţă şi uitaţi.

 

Asociaţia Centrul Diecezan Caritas Iaşi

 

 

 

Distribuie articolul!