Spre împlinirea înălțării unei noi biserici în municipiul Onești

Spre împlinirea înălțării  unei noi biserici  în municipiul Onești

„Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai Ție, de la noi nevrednicii robii Tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și Te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești…Ca prin paza și cu ajutorul Tău fiind mântuiți, Slavă, Laudă, Mulțumită și Închinăciune, pentru toate să Înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Aceste sfinte cuvinte  ale Acoperământului Maicii Domnului au   vibrat  recent  la Onești  odată cu începerea lucrărilor  de săpare a fundației  noii biserici parohiale, care se va înălța pe Calea Mărășești. Evenimentul a fost  precedat de o procesiune  cu icoana Sfântului Nectarie (mare ierarh tămăduitor), la care au participat un sobor de preoți oneșteni, în frunte cu  părintele protopop Ioan Bârgăoanu. ”În aceste timpuri  pandemice destul de grele ne arătăm astfel solidaritatea  pentru medicii și asistentele medicale  de la Spitalul Municipal Onești, ce cred că prin efortul pe care îl fac, ne ajută pe noi toți”, a menționat  Ioan Bârgăoanu. El a adresat   și un însuflețitor cuvânt la marcarea  și sfințirea locului  noii biserici parohiale. ” Aici este  << un petec de rai>, un loc ce va dărâma  un stâlp din iad”, a mărturisit părintele  Ioan Bârgăoanu, menționând:”Biserica aceasta va purta o cruce pe traseul pe care-l are, cu schelele pe ea, până la urcarea  pe bolta și acoperișul ei. La punerea  fundației se va face  slujba de sfințire a temeliei, într-o solemnitate  deosebită!” Părintele protopop Ioan Bârgăoanu  și-a exprimat  speranța că  ”autoritățile locale  din municipiu, credincioși  și nu numai, vor face  parte comună la acest proiect frumos cu părintele Nicolae Zaharia, rânduit  să ridice această casă  către Dumnezeu!”

În fața credincioșilor   precum și a  invitaților prezenți la acest eveniment preotul  paroh al Parohiei ”Sinții Împărați Constantin și Elena” din Onești,  Nicolae Zaharia a împărtășit gândurile sale profunde, acum când ”o nouă poartă a cerului” este pornită a se ridica în municipiul de pe Trotuș. El a declarat: ”Avem o capelă ridicată  prin osteneala preoților Ioan Ursu și Ioan Tudor dar  după peste  20 de ani, e timpul să mai facem un pas! Acest cartier întins și frumos al Oneștiului nu are o biserică, fapt ce este ca o rană pentru municipiu. Doar o biserică e cea care împlinește și mângâie! Avem nevoie de corabia aceasta, de corabia ce ne trece  din lumea aceasta spre veșnicie!”

 

Biserica va înfrumuseța Parohia ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” și alături de acest hram preotul paroh Nicolae Zaharia dorește  ca  al doilea  hram  al noului lăcaș sfânt să fie la Sărbătoarea religioasă ”Acoperământul Maicii Domnului”. Menționăm că la frumosul eveniment  a mai fost evidențiat un lucru: ”Noua biserică va fi  și spre amintirea  eroilor  și a pașilor Reginei Maria, ce a  călcat locurile acestea! Să fie chemată  în duh și Regina Maria, ce a venit  în timpul Primului Război Mondial la Onești să tămăduiască ostașii de pe front, să se bucure  că sunt pomeniți pe locul acesta”, a menționat  preotul  paroh Nicolae Zaharia. În sprijinul acestei idei  au fost aduse ca argument câteva rânduri din Testamentul Reginei Maria:” Aş fi vrut să pot lăsa mai multe iubitei mele Ţări în semn de dragoste necurmată ce i-am purtat şi pe care o las izvor nesecat moştenitorilor mei. Dorinţa mea fierbinte ar fi fost să înalţ o biserică mică pe fostul front de la Oneşti şi să înfiinţez un cămin cu numele meu pentru studentele de la Universitatea din Iaşi, ca amintire a zilelor grele petrecute acolo în timpul marelui războiu pentru întregirea neamului”.    Ion Moraru

Se  pot face donații în  Cont: RO22CECEBC0336RON0035148  (Banca: CEC Bank Onești)  sau la Pangarul  bisericii (pe bază de chitanță) 

Distribuie articolul!