”Fericirea se naște din iubire” iar atunci când dragostea pentru… motoare turate este foarte mare totul devine minunat, ”pe sufletul fiecăruia!” Ne oprim în acest articol să vorbim despre adrenalină, motoare turate la maxim, veselie și suspans – ”ingredientele” de care s-au bucurat cei care au participat, la mijlocul lunii august, la cea de-a IV a ediție a Cupei ”Curița Sticlărie” la Off- Road. Această competiție s-a desfășurat sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv și a Comisiei Naționale de Off Road și a fost organizată de Clubul ”Curița Sticlărie”. Întrecerile au avut loc pe terenurile accidentate din preajma satului Curița (ce are ”deschidere” spre trei comune din zonă – Mănăstirea Cașin, Bogdănești, și Oituz). Astfel, în zilele de 13 – 15 august – când au avut loc și ”Sărbătorile Cașinului”, la startul probelor ”bolizilor” echipați pentru teren extrem ale Cupei ”Curița Sticlărie” s-au aflat 50 de echipaje (unul fiind feminin!)
Despre inedita ”întrecere a bolizilor” ne-a oferit mai multe detalii Marius Dima, cel care s-a implicat în fiecare detaliu și a urmărit, împreună cu o competentă echipă tehnică, buna desfășurare a probelor de concurs. ”S-au înscris echipaje din toată țara, astfel că au luat startul mari iubitori ai competițiilor de off – road, de diverse profesii (medici, profesori universitari, comercianți, stomatologi, intreprinzători și alții). Participanții a trebuit ca să străbată drumuri neprietenoase, cu râpi și pante abrupte, punându-și astfel în valoare abilitățile de a pilota aceste mașini echipate pentru astfel de competiții. Traseul pe care s-au întrecut echipajele a avut o distanță de 68 kilometri prin pădurile de pe dealurile Curiței și a fost unul standard de campionat național. Acest traseu a fost și surpriza care i-a bucurat pe cei care au concurat, el fiind foarte bine conturat. Sugestiv în acest sens este faptul că din 50 de echipaje înscrise doar 18 au ajuns la linia de sosire! Pe traseu au fost un număr de cinci puncte de control, unde fiecare echipaj avea datoria să oprească. De asemenea, concurenții au avut de înfruntat și o probă specială în care au trecut peste mai multe obstacole”, ne-a declarat Marius Dima. El a menționat că în urma participării la ambele probe punctajul s-a cumulat, astfel că în clasamentul final au fost echipaje care nu se așteptau să se claseze pe primele locuri și au reușit acest lucru.
La cele trei categorii de concurs la care au participat (Standard A – cu mașini până în 2000 cm), Standard B (cu mașini clasice pentru astfel de competiții) și Standard C (cu mașini care au fost modificate), pe podiumul de premiere au urcat echipaje din Iași, Bârlad, Buzău, Gura Humorului. O comportare deosebită a avut la acest concurs echipajul Raimond Chelban / Liviu Baschir, de la Clubul ”Adventure 4 x 4” Iași. Alături de echipajele premiate pentru clasarea pe primele trei locuri organizatorii au acordat un premiu special echipajului care a ocupat locul 13! Este de remarcat faptul că pasionații de mașinile 4 x 4, care nu au prins podiumul de premiere, ca toți participanții de altfel, au rămas cu frumoase amintiri și cu o experiență de neuitat de la Cupa ”Curița Sticlărie”.
Având o mare dragoste în organizarea unor astfel de concursuri , participând la multe întreceri ”pe patru roți”, Marius Dima ne-a mai declarat:”Concursul a fost super frumos! Pentru desfășurarea probei speciale, care a fost urmărită de foarte mulți spectatori, s-a săpat cu excavatorul un șanț iar echipajele au trebuit să treacă și printr-o groapă adâncă! Timpul maxim la această probă a fost de 5 minute dar aici s-au înregistrat multe penalizări pentru întârziere! Niciodată nu au fost atât de mulți spectatori pe valea Curiței, care să urmărească un concurs atât de palpitant! La acest concurs a impresionat un echipaj din comuna Cașin (cu Ionică Cimpoia și Costel Șerban), care a fost foarte haios! Unde ne așteptam să iasă foarte greu, ei ieșeau foarte ușor! Ediția a IV a a <<Cupei Sticlărie>> a fost un plus pentru satul Curița, pentru comuna Cașin dar și pentru județul Bacău, fiind prezenți concurenți din toată țara!”
Deși organizatorii frumoasei competiții de off – road de pe meleagurile Cașinului au avut o promisiune de la concurenți din Republica Moldova de a fi la start, acest lucru nu s-a împlinit. Pentru viitor Marius Dima își dorește lucruri deosebite: ”Fiind înscrisă în Calendarul competițiilor Federației Române de Automobilism Sportiv vrem ca ediția viitoare a Cupei Curița Sticlărie să fie ca și o cupă națională! Țin din tot sufletul ca la ediția 2022 să avem Parcul Tehnic în fața Casei de Cultură din Onești.”
Menționăm că Marius Dima, care la acest concurs s-a aflat la volan doar pentru ”demonstrativa” de la proba specială, este un împătimit al întrecerilor off- road. La acestea el concurează în cadrul categoriei Standard A. Pentru echiparea mașinii sale (”Grand Suzuki Vitara”- în foto 1), el a investit în jur de 14 000 de euro.
*Recent Marius Dima (pilot) și Vlad Remus Dima (fiul său, copilot – în foto 2), au participat la o nouă ediție a competiției de off- road ”Corb Adventure Days”, ce a avut loc în împrejurimile orașului Târgoviște, în comuna Șotânga (jud. Dâmbovița). ”Au fost două zile de concurs foarte palpitante. În fiecare zi am străbătut trasee de 60 – 70 km pe terenuri accidentate, cu împotmoliri în mocirlă, cu schimbări de roți în pădure! Din cele 70 de echipaje participante echipajul nostru s-a clasat pe locul 5 în clasamentul general, această competiție contând ca etapă a Campionatului național de Off- Road”, a declarat perseverentul pilot Marius Dima. El a fost prezent și la ultima etapă din 2021 a Campionatului Național de Off – Road, care a avut loc la Sărata Monteoru, în jud. Buzău. Ion Moraru