4 x 4 – Adrenalină, curaj, experiențe deosebite și amintiri de neuitat

4 x 4 – Adrenalină,  curaj, experiențe  deosebite și amintiri de neuitat

”Fericirea se naște din iubire” iar atunci  când dragostea pentru… motoare turate  este foarte mare totul devine  minunat,  ”pe sufletul  fiecăruia!” Ne oprim în acest  articol  să vorbim despre  adrenalină, motoare turate la maxim, veselie și suspans  –  ”ingredientele” de care s-au bucurat cei care au participat, la mijlocul lunii august, la cea de-a IV a ediție a Cupei ”Curița Sticlărie” la Off- Road. Această  competiție  s-a desfășurat sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv și a Comisiei Naționale de Off Road și a fost  organizată de Clubul ”Curița Sticlărie”. Întrecerile au avut loc  pe terenurile accidentate  din preajma satului Curița (ce are ”deschidere”  spre trei comune din zonă – Mănăstirea Cașin, Bogdănești, și  Oituz). Astfel, în zilele de 13 – 15 august – când au avut loc și ”Sărbătorile Cașinului”,  la startul  probelor  ”bolizilor” echipați   pentru teren extrem ale  Cupei ”Curița Sticlărie”  s-au aflat  50 de echipaje (unul fiind feminin!)

Despre inedita ”întrecere a bolizilor” ne-a oferit mai multe detalii Marius Dima, cel care  s-a  implicat în fiecare detaliu și a urmărit, împreună cu o competentă echipă tehnică, buna  desfășurare  a probelor de concurs. ”S-au înscris  echipaje din toată țara,  astfel că au luat startul mari iubitori ai  competițiilor de off – road, de diverse profesii (medici, profesori universitari, comercianți, stomatologi, intreprinzători și alții). Participanții a trebuit ca să străbată  drumuri neprietenoase, cu râpi și pante abrupte, punându-și astfel în valoare abilitățile  de a pilota aceste mașini echipate pentru astfel de competiții. Traseul  pe care s-au întrecut echipajele a avut o distanță de 68 kilometri prin pădurile  de pe dealurile Curiței și a fost unul standard de campionat național. Acest traseu a fost și  surpriza  care i-a bucurat  pe  cei care au concurat, el fiind  foarte  bine conturat.  Sugestiv în acest sens este faptul că  din 50 de echipaje înscrise doar 18 au ajuns la linia de sosire! Pe traseu  au fost un  număr de cinci puncte de control, unde  fiecare echipaj avea datoria să oprească. De asemenea,  concurenții  au avut de înfruntat și  o probă specială în care au trecut  peste mai multe obstacole”, ne-a declarat Marius Dima. El a menționat  că în urma participării la ambele probe  punctajul s-a  cumulat, astfel că în clasamentul final au fost  echipaje care nu se așteptau  să  se claseze  pe primele locuri și au reușit acest lucru.

La  cele trei  categorii de concurs la care au participat (Standard A – cu mașini  până în 2000 cm), Standard B (cu mașini clasice pentru astfel de competiții) și Standard C (cu mașini care au fost modificate), pe podiumul de premiere au urcat  echipaje din Iași, Bârlad, Buzău, Gura Humorului. O comportare deosebită a avut la acest concurs echipajul Raimond Chelban / Liviu Baschir, de la Clubul ”Adventure 4 x 4” Iași. Alături de echipajele  premiate  pentru clasarea  pe primele trei locuri organizatorii au acordat un premiu special echipajului care a ocupat locul 13! Este de remarcat faptul că  pasionații de mașinile 4 x 4, care nu au prins podiumul de premiere, ca toți participanții  de altfel,  au rămas cu frumoase amintiri și cu o experiență de neuitat de la Cupa ”Curița Sticlărie”.

Având  o mare  dragoste în organizarea unor astfel de concursuri , participând la  multe întreceri ”pe patru roți”, Marius Dima ne-a    mai declarat:”Concursul a fost super frumos! Pentru desfășurarea  probei  speciale, care a fost urmărită de foarte mulți spectatori,  s-a săpat cu excavatorul un șanț iar echipajele au  trebuit să treacă și printr-o groapă adâncă! Timpul maxim la această probă a fost de 5 minute dar aici s-au înregistrat multe penalizări pentru întârziere! Niciodată nu au fost atât de mulți spectatori pe valea Curiței, care să urmărească un concurs atât de palpitant! La acest concurs a impresionat un echipaj din comuna Cașin (cu Ionică Cimpoia și Costel Șerban), care a fost foarte haios! Unde  ne așteptam să iasă foarte greu, ei ieșeau foarte ușor! Ediția a IV a a  <<Cupei Sticlărie>>  a fost  un plus pentru satul Curița, pentru comuna Cașin dar și pentru județul Bacău, fiind prezenți  concurenți din toată țara!”

Deși  organizatorii frumoasei  competiții de off – road  de pe meleagurile Cașinului au avut  o promisiune  de la concurenți din  Republica Moldova de a fi  la start, acest lucru nu s-a împlinit. Pentru viitor Marius Dima își dorește lucruri deosebite: ”Fiind înscrisă  în Calendarul competițiilor  Federației Române de Automobilism Sportiv vrem ca ediția viitoare  a Cupei Curița Sticlărie să fie ca  și o cupă națională! Țin din tot sufletul  ca la ediția 2022 să avem Parcul Tehnic  în fața Casei de Cultură din Onești.”

Menționăm că Marius Dima, care  la acest concurs s-a aflat la volan doar pentru ”demonstrativa” de la proba specială, este un împătimit al întrecerilor off- road. La acestea el concurează  în cadrul categoriei Standard A. Pentru echiparea mașinii sale (”Grand Suzuki Vitara”- în foto 1), el a investit  în jur de 14 000 de euro.

*Recent Marius Dima (pilot) și Vlad Remus Dima (fiul său, copilot – în foto 2), au participat la o nouă ediție a competiției de off- road ”Corb Adventure Days”, ce a avut loc în împrejurimile orașului Târgoviște, în comuna Șotânga (jud. Dâmbovița). ”Au fost două zile de concurs foarte palpitante. În fiecare zi am străbătut trasee  de 60 – 70 km pe terenuri accidentate, cu împotmoliri în mocirlă, cu schimbări de roți în pădure!  Din cele 70 de echipaje participante echipajul nostru s-a clasat pe locul 5  în clasamentul general, această competiție  contând ca etapă a Campionatului național de Off- Road”, a declarat perseverentul pilot Marius Dima. El a fost  prezent și  la ultima etapă din 2021 a Campionatului Național de Off – Road, care a avut  loc la Sărata Monteoru, în jud. Buzău.      Ion Moraru

Distribuie articolul!