”Spunând frumos, e puțin spus!”

”Spunând frumos, e puțin spus!”

După ce în cursul anului trecut comunitatea românească din Italia a fost indignată de faptul că o pictură o înfățișa pe  legendara sportivă Nadia Comăneci, în fundalul acestei lucrări fiind reprezentat chipul lui Nicolae Ceaușescu iată că italienii reacționează  din nou la  mesajul transmis de…o statuie (în foto). Această statuie, ce reprezintă o femeie îmbrăcată sumar, a stârnit  o puternică polemică în Italia, unii politicieni cerând înlăturarea ei din orașul Sapri (unde se află). Sculptura este un omagiu adus poeziei “La Spigolatrice di Sapri” (“Culegătoarea din Sapri”), scrisă de Luigi Mercantini în 1857, şi înfăţişează o femeie într-o rochie transparentă, acoperindu-şi cu un braţ sânii. Un grup de politicieni din cadrul filialei din Palermo a Partidului Democrat a cerut demolarea statuii, spunând într-un comunicat: „Încă o dată, trebuie să suferim umilința de a ne vedea reprezentați sub forma unui corp sexualizat, lipsit de suflet și fără nicio legătură cu problemele sociale și politice ale acestor vremuri”. Deputata Laura Boldrini a declarat că statuia este “o ofensă adusă femeilor şi istoriei pe care ar trebui să o celebreze”. Ea a întrebat: ” Cum pot accepta instituţiile reprezentarea femeilor drept un corp sexualizat?”

Primarul oraşului Sapri, Antonio Gentile, a luat însă apărarea statuii pe Facebook, precizând că aceasta a fost “realizată cu iscusinţă” de către artistul Emanuele Stifano, a cărui interpretare este “ireproşabilă” şi a menționat că oraşul “nu este dispus să-şi pună la îndoială valorile, principiile şi tradiţiile”.

Tot pe Facebook artistul Emanuele  Stifano (care a evidențiat faptul că design- ul a fost aprobat de autorități), a  declarat că a fost „îngrozit și descurajat” de critici. El a apărat sculptura, spunând că „întotdeauna tinde să acopere corpul uman cât mai puțin posibil” în lucrările sale. În acest caz el a mai  mențioonat că „a profitat de briza mării” pentru a „evidenția corpul” și că statuia a fost menită să „reprezinte un ideal de femeie, să-i evoce mândria, trezirea unei conștiințe”.

Statuia a fost dezvelită în cadrul unei ceremonii la care au participat mai mulţi politicieni, inclusiv fostul prim-ministru  al Italiei, Giuseppe Conte. Menționăm că poezia ”La Spigolatrice di Sapri” (“Culegătoarea din Sapri”), a fost  scrisă de Luigi Mercantini, ea prezentând punctul de vedere al unei femei culegătoare, care adunând grânele lăsate pe câmpuri de secerători, a părăsit această muncă pentru a se alătura unei expediții.

Pro  și  contra

(comentarii  ale iubitorilor artei din Italia)

 

Găsesc o expresivitate deosebită în atitudinea și mișcările tinerei reprezentate, în care simt îndrăzneală și vitalitate intensă față de viziunile viitoare ale mântuirii

Trăiască arta „liberă” …. În final, toată lumea va fi de acord că este o lucrare magnifică.

”Zeița ta culegătoare, înviată,  ne-a dat multă voie bună!”

Țineți-o tot așa și nu uitați că un artist nu poate deveni un simplu făcător al voinței poporului, dar oricum trebuie să fie inovativ!

Spunând frumos e puțin spus…..

Minunat, trebuie doar să citești și să studiezi poezia ca să înțelegi sensul acestei lucrări, o spun tuturor frizerilor. Aceste femei nu se îmbrăcau cu baveți și pălării.

Urât și banal, nu reprezintă nimic și pe nimeni…

Sapri este revoltat. E o mizerie!

Personal nu sunt de acord cu umilirea figurii feminine, prezentată ca un „obiect” seducător al dorinței și „posedării”. Din păcate acesta este stereotipul femeilor, marginalizate, excluse, considerate un obiect de manipulare și supunere crudei dominații patriarhale. Valorile și mesajele merg dincolo de tehnologie. Abilitatea de a te exprima îi face pe artiști grozavi. Este ”inima mai mult decât mintea”!

Mă bucur pentru Stifano, toată avalanșa care a trebuit să-l îngroape artistic, i-a dat o popularitate enormă! Trăiască Libertatea Artei Expresive!

Multe de spus despre asta…

Este clar că o sculptură cu transparență și forme atât de sexy și provocatoare, poate părea, pentru mulți, puțin elegantă și respectuoasă cu noi, femeile. Adevarat că nu te poți contrazice cu arta! Invit așadar toate femeile care au fost ofensate de această lucrare să-și amintească toate statuile pe care le avem  –  ale bărbaților fără voaluri și cu puține voaluri, sculptați și faimoși peste tot în lume!

O bucurie pentru bătrânii care stau pe bancă amintindu-și de vremurile bune!

Când vântul  va trece și  ”va mătura” intelectualii impuri, care apar dăunători  acestei povești, puritatea emoțională a reprezentării va ieși la suprafață.. Ce se întâmplă?  Viață fericită… o îmbrățișare…

Iată privirea cuiva care știe să privească o operă de artă..

Cea a sufletului, a inimii, a bucuriei creației și a suferinței..

. E minunat, nu te gândi la prejudecățile oamenilor. Ai făcut o capodoperă și fără să vrei ai devenit mai faimos decât trebuia!

Din toate unghiurile din care o privești, creația este minunată, atenția la detalii este aproape maniacală.. . cine critică  această sculptură este cineva care nu înțelege că arta este rodul inspirației artistului, care pune în practică ani și ani de studio,  pentru a face tangibil care este ideea lui, subiectul său… Continua pe drumul tău!

Gândiți-vă că nu tot răul vine să ne facă rău, acesta este unul din acele cazuri în care și critica este în regulă atâta timp cât criticați!

ARTA REPREZINTĂ TIMPUL ȘI  ÎN 2021 FEMEIA  ESTE  CHIAR AȘA: NU TREBUIE SĂ SE ASCUNDĂ ȘI NU SE ASCUNDE, AR TREBUI SĂ FIE MÂNDRĂ DE FEMININITATEA  ȘI  DULCEAȚA  EI, CALITĂȚI  CARE  NU AU  NICIO LEGĂTURĂ CU ACIDITATEA  FEMINISTĂ ȘI FURIA…

 

 

 

Distribuie articolul!