”Din cer senin, un cor divin…”

”Din cer senin, un cor divin…”

 

O tristețe grea, apăsătoare, s-a pogorât asupra Văii Oituzului. Profesorul Gheorghe Oprea, dirijorul  vreme de mai multe decenii, a Corului Mixt Țărănesc din Oituz s-a stins din viață, lăsând singure și întristate  glasurile  pe care le-a îndrumat pe multe căi ale succesului. Despre această personalitate a Văii Oituzului o poienăreancă (din Poiana Sărată) declara: ”Domnul profesor Oprea Gheorghe, <<mic la stat, mare la sfat>>, este un om absolut deosebit fără de care acest cor nu ar mai fi fost astăzi”. După cum aflăm din cartea ”Corul – Tradiție culturală a Oituzului”, scrisă de o fiică a acestor meleaguri, învățătoarea Constanța Caităr (membră în prezent a Cenaclului literar – artistic ”George Călinescu” din Onești, autoare a mai multor volume de poezie), ”începând cu anul 1962, fiind responsabil cu probleme culturale  Gheorghe Oprea este aproape de Corul din Oituz… în grija acestuia, prin funcţia ce-o deţinea, se ocupa de mobilizarea coriştilor, făcea repetiţii şi uneori dirija la concursuri, iar la pregătirea corului conlucra cu ceilalţi dirijori din Oituz”. Din anul 1978 profesorul Gheorghe Oprea  este cel care  a dirijat acest cor, cu care a fost prezent la  zeci de evenimente culturale atât în județul Bacău dar și în țară. Mai mult,  el a pus în valoare  meșterii populari  de pe Valea Oituzului, nelăsând ca să se piardă  frumoasele meșteșuguri ale zonei! A promovat  mereu tinerii, ”pregătindu-i zilnic pentru a ține în viață corul, pentru a fi la înălțimea celor care l-au înființat” – după cum mărturisea într-un interviu acordat ziarului ”Deșteptarea” în anul 2014. Menționăm că la 14 octombrie 1903 teologul doctorand Ioan Tudorache a înființat Corul din Oituz, printre cei care s-au bucurat de incantațiile muzicale ale sale fiind generalul Eremia Grigorescu, Regele Ferdinand, Regina Maria, marele istoric Nicolae Iorga și multe alte personalități ale vremurilor.

În ultimii 50 de ani Corul Mixt Țărănesc din Oituz, dirijat de prof. Gheorghe Oprea a primit Diplomă de Excelență a Ministerului Culturii (înmânată de academicianul Răzvan Teodorescu),  a uimit prin  interpretarea multor  cântece  personalitățile vieții politice și militare prezente la Oituz cu prilejul manifestării anuale ”Memoria Oituzului” (pentru comemorarea eroilor  căzuți în  crâncenele lupte din Primul Război Mondial  de pe Valea Oituzului). Cu bucurie în glas regretatul profesor Gheorghe Oprea mărturisea că la prima ediție a  manifestării ”Memoria Oituzului” (din anul 1973), au fost prezenți pe aceste meleaguri și combatanți ai marii conflagrații mondiale din anii 1914 – 1918, care au luptat aici pentru întregirea României, după cum cu o caldă mândrie vorbea despre participarea  cu mai multe spectacole a Corului Mixt Țărănesc din Oituz la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ”ASTRA” din Sibiu, apreciate de directorul acestei instituții, prof. univ. dr. Corneliu Ioan Bucur.  Cântecele ”Cetioară, cetioară” ori ”Imnul Oituzului” au răsunat an de an și la manifestările culturale  de pe meleagurile băcăuane (la Bacău, la Slănic Moldova – la Festivalul Județean de Folclor, la Buhuși – la Festivalul muzicii corale ”Mihai Drîmbe”, la Găiceana și în alte localități).

Oituzenii sunt foarte triști la acest moment de durere. ”Comunitatea Oituz a pierdut un om – Maestrul OPREA GHEORGHE,  de o deosebită  puritate sufleteasca, un om care și -a dedicat viața oamenilor de lângă el, un om care a dus numele COMUNEI OITUZ prin cânt și port popular mai departe, peste generații! Respectând traditiile a respectat străbunii!”, a menționat Mirela Anghel. Ioan Ghiu, unul din administratorii Grupului Oituzul Civic, de pe o rețea de socializare,  a notat:”Domnul Oprea peste 60 ani a organizat la Căminul Cultural Oituz multe manifestări cultural artistice. Oituzul a rămas mai sărac prin ridicarea la stele a domnului  Oprea!” Oituzeanca Elena Teodor a menționat: ”A fost un om profund, patriot și de o probitate  morală incontestabilă…un om bun, cu un caracter frumos”.

În liniștea lăsată, murmură parcă  un cântec de sărbători, dirijat de prof. Gheorghe Oprea în satele comunei Oituz… ”Din cer senin, un cor divin / Se- aude lin cântând. / Păstori cu har pe culmi apar / Albi miei în dar ducând. / O stea din zări, veghind cărări / Spre depărtări arzând. / Conduce magi cu daruri dragi / În albi desagi ducând. / Şi-un prunc plăpând cu chipul blând / Stă surâzând, tăcând. / Din cer senin, un cor divin…”  Și adăugăm cuvintele Mirelei Anghel:” Un pios omagiu maestre și îngerii să -ti fie corul pe care îl vei dirija de acolo de sus, din ceruri! În zi de sărbătoare revarsă maestre trilurile corului peste oameni și lasă-ne să le auzim vesnic! Să te odihnești în pace!”

Distribuie articolul!