Perseverență, frumusețe, admirație și respect

Perseverență, frumusețe, admirație și respect

Frumusețea unei pasiuni este asemeni…  farmecului  unei flori! Firavă dar cu o bogată varietate de culori, care te încântă în profunzimea ei. De mare frumusețe și delicatețe este păstrarea farmecului său unic și când acest  surâs  devine  atingerea unei pasiuni  ce  strălucește peste  norii vieții, atunci e și mai mare bucuria de a  privi lucrurile  în marea lor splendoare.

Îndrăgostită de arta plastică  și dorind să surprindă  liniile acestor vremuri  cu condiții  grele  pentru creație (pandemia restricționând accesul în sălile de expoziție dar și în muzee),  autoarea unei expoziții de  succes la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești,  Cristina Tudose  perseverează și a împlinit un lucru minunat pentru cariera  sa artistică. Legată de meleagurile băcăuane prin  apartenența la o familie deosebită a Cașinului, Cristina Tudose (în foto 1) a fost prezentă cu trei lucrări la Expoziția ”Coregrafia Artistului”, găzduită de Teatrul Național din București. Această expoziție a cuprins portretele unor mari personalități din teatru dar și din cinematografia românească și din lumea muzicii. ”Urmărind portretele expuse în acestă expoziție, înțelegem cât de mult a însemnat pentru fiecare dintre artiștii expozanți transpunerea pe pânză a chipului actorului sau a solistului preferat, personalități care i-au marcat copilăria și viața”  – se menționează în catalogul acestei expoziții (la care Oneștiul a fost la înălțime, pe simeze fiind și lucrări semnate de Mihaela Baci, prezentă în două  expoziții  colective la  Galeria Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” în 2019!)

Este de menționat faptul că Expoziția  ”Coregrafia Artistului” a fost  organizată în scop caritabil, și a reunit lucrările a ”peste 40 de artişti care şi-au exprimat cu entuziasm disponibilitatea de a susţine cauza copiilor din Centrele E.G.A.L ale Societații Naționale de Cruce  Roșie  din  România” –după cum se arată într-un comunicat  de presă  legat de acest eveniment.

Victor Rebengiuc (care ieri a aniversat împlinirea a  89 ani!), Horațiu Mălăiele (surprins  în rolul lui Ilie Moromete din filmul ”Moromeții” ) și Mircea Albulescu (actorul ce a întruchipat peste 300 de personaje numai la Teatrul Radiofonic), au fost  marii artiști români cărora le-a realizat câte un portret Cristina Tudose.  Oneșteanca  Mihaela Baci  a prezentat în  expoziția de la Teatrul Național București portretele  actriței Olga Tudorache (născută în  anul 1929 la Oituz și care a  făcut o carieră fascinantă în teatru și în  cinematografie) și al lui Marcel Iureș. Acest  actor  ne-a încântat cu roluri memorabile atât în teatru, în mari spectacole   jucate  pe  scenele  de la ”Bulandra”, ”Odeon” și de la Teatrul ”Act” – primul teatru independent, cu sală proprie din România post- comunistă, cât și în filme, fiind protagonist în ”Artista, petrolul și ardelenii”, ”Domnișoara Aurica”, ”Un bulgăre de humă”, ”Octav” și altele).

Menționăm că organizatoare a acestei expoziții a fost  doamna Ingrid Lalique, care trăind mândria  prezentării ”primei expoziții create cu tematică de portrete  ale artiștilor români” a mărturisit   că ”lucrările  au create  ca și tribut  artistului”.

 Portrete  realizate de Mihaela Baci (Onești)

După participarea cu lucrări la această frumoasă expoziție  Cristina Tudose a  declarat:” A fost o experiență grozavă care mi-a permis să văd teatrul altfel… Fiind în programul evenimentului  și o vizită în sălile de spectacol, pe scenă, în culise și în cabinele actorilor Teatrului Național București am avut ocazia  să aflu informații interesante, să asist la pregătirile  care au loc înaintea spectacolelor și să-i văd pe cei  care, deși nu apar în fața publicului, au un rol important în buna desfășurare a spectacolelor. Le mulțumesc pentru  această experiență frumoasă organizatoarei expoziției, doamnei Ingrid Lalique, gazdelor și ghidului Teatrului Național București”.

Este de evidențiat faptul că lucrările prezente în această expoziție, care  s-a închis ieri după  trei săptămâni  în care a putut fi vizitată, ”au fost realizate în tehnici diverse: ulei pe pânză, acrilic, cărbune, metalo-plastie – elemente și materiale ce relevă preocupările artiștilor pentru studiul artei”, după cum se  menționează într-un comunicat de presă.    Ion Moraru

 

Distribuie articolul!