Frumusețea unei pasiuni este asemeni… farmecului unei flori! Firavă dar cu o bogată varietate de culori, care te încântă în profunzimea ei. De mare frumusețe și delicatețe este păstrarea farmecului său unic și când acest surâs devine atingerea unei pasiuni ce strălucește peste norii vieții, atunci e și mai mare bucuria de a privi lucrurile în marea lor splendoare.
Îndrăgostită de arta plastică și dorind să surprindă liniile acestor vremuri cu condiții grele pentru creație (pandemia restricționând accesul în sălile de expoziție dar și în muzee), autoarea unei expoziții de succes la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești, Cristina Tudose perseverează și a împlinit un lucru minunat pentru cariera sa artistică. Legată de meleagurile băcăuane prin apartenența la o familie deosebită a Cașinului, Cristina Tudose (în foto 1) a fost prezentă cu trei lucrări la Expoziția ”Coregrafia Artistului”, găzduită de Teatrul Național din București. Această expoziție a cuprins portretele unor mari personalități din teatru dar și din cinematografia românească și din lumea muzicii. ”Urmărind portretele expuse în acestă expoziție, înțelegem cât de mult a însemnat pentru fiecare dintre artiștii expozanți transpunerea pe pânză a chipului actorului sau a solistului preferat, personalități care i-au marcat copilăria și viața” – se menționează în catalogul acestei expoziții (la care Oneștiul a fost la înălțime, pe simeze fiind și lucrări semnate de Mihaela Baci, prezentă în două expoziții colective la Galeria Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” în 2019!)
Este de menționat faptul că Expoziția ”Coregrafia Artistului” a fost organizată în scop caritabil, și a reunit lucrările a ”peste 40 de artişti care şi-au exprimat cu entuziasm disponibilitatea de a susţine cauza copiilor din Centrele E.G.A.L ale Societații Naționale de Cruce Roșie din România” –după cum se arată într-un comunicat de presă legat de acest eveniment.
Victor Rebengiuc (care ieri a aniversat împlinirea a 89 ani!), Horațiu Mălăiele (surprins în rolul lui Ilie Moromete din filmul ”Moromeții” ) și Mircea Albulescu (actorul ce a întruchipat peste 300 de personaje numai la Teatrul Radiofonic), au fost marii artiști români cărora le-a realizat câte un portret Cristina Tudose. Oneșteanca Mihaela Baci a prezentat în expoziția de la Teatrul Național București portretele actriței Olga Tudorache (născută în anul 1929 la Oituz și care a făcut o carieră fascinantă în teatru și în cinematografie) și al lui Marcel Iureș. Acest actor ne-a încântat cu roluri memorabile atât în teatru, în mari spectacole jucate pe scenele de la ”Bulandra”, ”Odeon” și de la Teatrul ”Act” – primul teatru independent, cu sală proprie din România post- comunistă, cât și în filme, fiind protagonist în ”Artista, petrolul și ardelenii”, ”Domnișoara Aurica”, ”Un bulgăre de humă”, ”Octav” și altele).
Menționăm că organizatoare a acestei expoziții a fost doamna Ingrid Lalique, care trăind mândria prezentării ”primei expoziții create cu tematică de portrete ale artiștilor români” a mărturisit că ”lucrările au create ca și tribut artistului”.
Portrete realizate de Mihaela Baci (Onești)
După participarea cu lucrări la această frumoasă expoziție Cristina Tudose a declarat:” A fost o experiență grozavă care mi-a permis să văd teatrul altfel… Fiind în programul evenimentului și o vizită în sălile de spectacol, pe scenă, în culise și în cabinele actorilor Teatrului Național București am avut ocazia să aflu informații interesante, să asist la pregătirile care au loc înaintea spectacolelor și să-i văd pe cei care, deși nu apar în fața publicului, au un rol important în buna desfășurare a spectacolelor. Le mulțumesc pentru această experiență frumoasă organizatoarei expoziției, doamnei Ingrid Lalique, gazdelor și ghidului Teatrului Național București”.
Este de evidențiat faptul că lucrările prezente în această expoziție, care s-a închis ieri după trei săptămâni în care a putut fi vizitată, ”au fost realizate în tehnici diverse: ulei pe pânză, acrilic, cărbune, metalo-plastie – elemente și materiale ce relevă preocupările artiștilor pentru studiul artei”, după cum se menționează într-un comunicat de presă. Ion Moraru