De pe linia frontului, din Ucraina

De pe linia  frontului, din Ucraina

Capturarea  celei mai mari centrale nucleare din Europa

 

Forțele ruse  au  capturat cea mai mare  centrală nucleară  din Europa, la  Enerhodar, din regiunea Zaporizhia, potrivit operatorului nuclear  de stat Energoatom. Un incendiu anterior  la această clădire, cauzat de un proiectil rusesc, fără nicio deteriorare a centralei, a fost raportat la Asociația Internațională pentru Energie Atomică  (AIEA). Centrala continuă să funcționeze, deși doar unul dintre cele  șase reactoare  ale sale este activ în prezent. Nu a fost detectată  nicio eliberare de radiații la fața locului. Cu toate acestea situația rămâne extrem de periculoasă deoarece întreruperile  în funcționarea centralei, cum ar fi răcirea  combustibilului  nuclear pot  provoca o catastrofă de mediu, așa cum lumea nu a mai văzut niciodată, potrivit Energoatom.  De asemenea, instalația  trebuie să  aibă un lanț de alimentare  neîntrerupt în  afara amplasamentului pentru orice nevoie de întreținere. ”Aceasta este o situație fără precedent”, a declarat directorul general al AIEA Rafael Mariano Grossi la o conferință de presă. Într-un mesaj emoționant președintele Ucrainei, Volodymir  Zelensky  a spus că ”un dezastru la Centrala Zaporizhia ar putea fi  <<ca șase Cernobâl>>, care ar avea potențialul de  a opri istoria Ucrainei și istoria Europei”. Este de evidențiat faptul că  zona centralei  conține și un loc de izolare pentru combustibilul nuclear uzat iar daunele provocate de bombardare  îl pot elibera  și pot provoca  contaminare radioactivă. Associated Press a raportat că ”autoritățile  nucleare de conducere au fost îngrijorate dar  nu panicate”. Energoatom a menționat că angajații  centralei rămân la posturile lor și aceasta   continuă să funcționeze. Potrivit AIEA și Energoatom unitatea reactorului 1 este oprită pentru întreținere, unitățile 2 și 3  au fost deconectate de la rețea și  sunt  oprite. Unitatea 4 funcționează la o capacitate de 60 la sută, producând 690 de megawați. Trei soldați ucraineni au murit și doi  au fost răniți în timpul atacului de noapte al Rusiei asupra centralei, potrivit Energoatom. Unul dintre răniți este în stare gravă.

Petro Kotin,șeful Energoatom  a declarat presei  înainte de atac că încercările Rusiei de a ataca Centrala  Zaporizhia reprezintă o încălcare a convenției privind siguranța nucleară. El a adăugat că începând cu 3 martie, forțele ruse au provocat daune  economice Energoatom în valoare de 18 miliarde Hrivne (moneda ucraineană). Directorul  general al AIEA Rafael Mariano Grossi a menționat că este în legătură atât cu partea ucraineană cât și cu cea rusă  și a îndemnat ambele părți să convină asupra  unui cadru  de securitate nucleară pentru a preveni orice dezastre.

Centrala Zaporizhia are o capacitate de 5 700  megawați  și furnizează jumătate  din energia nucleară a Ucrainei, potrivit Energoatom.   Articol de Igor Kossov

 

Opinii

Forțele ruse suferă foarte mult

 

Împotriva tuturor probabilităților Ucraina va  câștiga  acest răzb oi militar  cu Rusia. Aceasta pentru că luptă cu curaj și cu pricepere și  acum Rusia nu poate  face nimic pentru a schimba structura politică și socială a țării. Vladimir Putin a pierdut  mult timp și tot ceea ce  face acum  va produce  mai multe daune propriei sale țări decât poate aduce  Ucrainei. Însă nu este clar  dacă își dă seama sau chiar îi pasă de  mizeria în care se află Rusia.

Distrugerea  și uciderea civililor se desfășoară zi și noapte, mai ales în Harkov… Putin vrea să distrugă Ucraina și aceasta  este o atitudine ”dacă nu o pot avea, nimeni nu va avea”. Multe din trupele sale sunt complice  la crimele de război iar acestea  sunt documentate în mod clar – Curtea Penală  Internațională de la Haga așteaptă! Cele două mari orașe din nord, Kiev și Harkov, rezistă cu mult peste toate așteptările.

Armata blochează atacurile blindate în afara ambelor orașe iar la vest de Kiev se impinge de fapt înapoi, ucrainenii luptând în jurul marelui număr de  vehicule rusești distruse. Noile atacuri din Rusia sunt întâmpinate în același mod încăpățânat. În interiorul  orașelor din Ucraina moralul este ridicat  și sfidarea este absolută. Dacă trupele ruse pătrund, vor fi întâmpinate de mii de voluntari, de poliție, forțe de securitate și Garda Națională gata de luptă. Rusia nu poate învinge asta. Ea continuă să tragă  rachete și rachete în ambele orașe  vizând  școli și instituții medicale, ucigând locuitori, inclusiv copii. Unele trupe  au progresat spre Kiev de la granița de est, dar au fost fie oprite, fie au rămas fără combustibil.

În jurul Donbasului, linia frontului ține puternic și a existat  chiar o mică mișcare înainte în teritoriul ocupat anterior. În sud, trupele ruse  care ies din Crimeea au continuat să-și extindă  pozițiile  în toate direcțiile. Dar acest lucru  nu este fără eșecuri. Pe lângă o apărare încăpățânată a armatei  ucrainene, ei se confruntă cu probleme  logistice și morale pe măsură ce merg mai adânc. În locuri precum Berdyansk, un oraș – port din regiunea Zaporizhia populația locală a refuzat pur și simplu să lase trupele ruse  să rămână și  le-a alungat  prin puterea voinței, caracterului și a numărului.

Rușii pretind că dețin orașe  precum Herson dar steaguri ucrainene încă arborează  deasupra clădirilor guvernamentale. Rușii sunt acolo fizic, dar cumva nu mental. Cel mai mare oraș de la Marea Azov, Mariupol continuă să supraviețuiască în ciuda  bombardamentelor grele non – stop și a atacurilor la sol. Rușii nu au reușit să preia controlul și la Odessa și Nykolaev, orașe de pe țărmul Mării Negre, unde se așteaptă  debarcările forțelor  navale ruse, dar există zvonuri  neconfirmate că  marinarii ruși s-au revoltat. Navele apar la orizont și apoi  se întorc.

Forțele ruse suferă foarte mult. Nu este o surpriză! Ei au fost slab pregătiți, în ciuda pretențiilor  de antrenament și exerciții remarcabile din partea Ministrului Apărării Serghei Șoigu și a  generalului Valary Gherasimov. Conducerea lor este slabă, mulți ofițeri evitând  lupta acolo unde pot iar sarcinile date de  generalii lor  sunt adesea stupide din punct de vedere militari sau pur și simplu  sinucigașe. Unii soldați au așteptat încă  de înainte de Crăciun în apropierea  granițelor în condiții proaste, cu mâncare săracă (pachete  cu rație  de mâncare din … 2015), așa că au puțin entuziasm pentru  luptă.

Încă nu vedem cât de mult  dorește  Belarus să ia parte la acest război. Dar dacă se oprește, cu siguranță  vor avea aceeași soartă ca și rușii. Ceea ce  urmează va depinde  în mare măsură de  acțiunile comunității  internaționale. Rusia va  continua să încerce să distrugă structura și moralul țării, inclusiv  comunicațiile naționale și, posibil, chiar și marile instalații  nucleare. Dar aceasta  este o cursă contra cronometru pentru Putin – sancțiunile încep să muște, economia rusă  este în cădere liberă și populația  începe să se trezească. Săptămânalul rus ”Argument & Facts” a avut  două pagini goale, cu propoziția ”Azi nu sunt știri din Rusia” Asta îți spune totul.    Articol de Glen Grant, Expert în apărare și reformă în Ucraina, lector de strategie

ARTICOLELE  GRUPAJULUI  ”DE PE LINIA  FRONTULUI, DIN UCRAINA”   AU  APĂRUT  ÎN  ZIARUL  ”THE  KYIV   INDEPENDENT”

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!