”Nevăzut zăbranic, tainic”

”Nevăzut zăbranic, tainic”

”Nevăzut  zăbranic, tainic”a luat din  mijlocul nostru în dimineața acestei zile pe  omul de cultură Corneliu Cristea, președintele  de onoare  al  Subfilialei Onești a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor” (ANCE). El  ”a fost un adevărat reper de profesionalism, probitate morală și umanism” se  arată,  alături de întreaga compasiune  familiei indurerate,  în Comunicatul de la ”Cultul Eroilor” Bacău, fiind menționate  câteva lucruri deosebite: ” Bustul sublocotenentului post mortem Gheorghe Donici dezvelit în anul 1936 pe un soclu de beton pe care era instalat, a dispărut în vara anului 2000. Un alt bust al eroului a fost dezvelit și sfințit în ziua de 31 ianuarie 2001 prin grija și contribuția financiară a domnului  Cristea Corneliu.  El  a înființat 72 cercuri ale elevilor  <<Cultul Eroilor>>  din unitățile de învățământ din municipiul Onești și mai multe subfiliale Cultul Eroilor, în localitățile de pe Valea Trotușului până la Urechești. Din proprie inițiativă a reprezentat Filiala Bacău a ANCE, prin prezența în delegația Asociației  Naționale a Veteranilor  de  Război – ANVR (București) a participat la invitația Instituției Prefectului Arad la ceremonia dedicată eroilor din Radna căzuți în luptele din anul 1944 de blocare a pătrunderii blindatelor în defileul Mureșului (unde a căzut în luptă  eroul Ioan Fătu, din comuna Buciumi). Remarcăm activitatea desfășurată pentru menținerea relațiilor cu Protopopiatul Onești de participare la ceremoniile oficiale. De asemenea, Corneliu Cristea s-a făcut remarcat și în activitatea culturală a municipiului de pe Trotuș fiind membru activ al Cenaclului  <<George  Călinescu>>  din Onești.”

Cuvântările sale patetice la  evenimentele  comemorative se constituie a fi pilde vii  de patriotism. La împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918 ”împletind” faptele istoriei în ”veșmântul” frumuseții cuvintelor, Corneliu Cristea  a rostit cu mult patos:”Ziua de 1 Decembrie  e cea mai luminoasă zi a istoriei noastre, când, după victoriile în luptele de la Oituz și din zona Vrancei, s-au risipit norii, s-au revărsat apele și s-au împlinit visurile”. Cunoscător al trecutului Corneliu Cristea a subliniat faptul că ”dacă Armata Română nu ar fi fost învingătoare în Primul Război Mondial  România ar fi rămas  cu mai puțin de ceea ce înseamnă Slovenia ” (o țară ce are 22 000 kilometri pătrați fiind a 150 – a în lume ca mărime după suprafață, populația sa fiind de  două milioane de locuitori!).

”În grădina largă-a vieţii, omul seamănă cu-o floare /  Vine toamna … cade bruma … Biruită, floarea moare, /  Dar rămâne amintirea celor buni, care-şi iau drumul, / Cum din floarea-mbătătoare ne rămâne, scump, parfumul!” Aceste versuri ale poetului – martir Vasile Militaru  le rostea omul de cultură  Corneliu Cristea  la un eveniment cultural care a  avut loc în municipiul Onești.

Cu plecarea  spre viața veșnică a  marii personalități a Oneștiului  acest  municipiu rămâne  mai sărac. Vom purta mereu amintirea unui  ”mare om, cu o educație aleasă, cu eleganță, șarm , respect și cu cunoștințe  vaste din toate domeniile…  a unui mare patriot… ”  dar și a  romantismului său deosebit. În volumul ”… De dragoste”, pe care l-a tipărit la Editura Karta din Onești în anul 2020 Corneliu Cristea  caligrafia într-un ”Pastel”: Fără somn, izvoru-n spumă / Saltă unda lui zglobie / Printre pietrele din vad, / Ca vrăjiți de feerie / Greerașii pe-a lor strună / Spune lumii care doarme, / Codrului bătrân de brad / Noapte bună.”

Fie-i  țărâna ușoară! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Distribuie articolul!