”Sfântă Cruce armă tare, / Feri-mă de supărare; / Sfântă Cruce armă dulce, / Fii cu mine încotro m-oi duce / … / Sfântă Cruce, păzește-mă / Maică Sfântă, acoperi-mă, / Înger bun, trezește-mă, / Doamne, mântuiește-mă.” Frumoasa rugăciune, menționată de preotul paroh din Cerdacul Slănicului, Cătălin Ilie la vernisajul expoziției ”Crucea, poarta tainelor”, cu lucrări realizate de inginerul oneștean Dorel Bălăiță îl călăuzește pe acesta la un eveniment deosebit. Este vorba de vernisajul Expoziției de cruci, pristolnice și icoane de vatră ” Crucea, toiagul călătorului” , care va avea loc astăzi 18 martie, de la ora 17.00 la Muzeul Mitropolitan Iași.
După cum anunță site-ul Doxologia, ”Expoziția aduce în premieră la Iași o bogată colecție de cruci de binecuvântare, pristolnice și icoane de vatră realizate de-a lungul timpului, în diferite tehnici tradiționale de ing. Dorel Bălăiță, care s-a inspirat în realizarea acestora din munca înaintașilor din Oltenia, Ardeal și Moldova. Având origini foarte vechi, icoana de vatră era socotită odinioară ca fiind cea mai de preț icoană a casei. Aceste icoane de vatră s-au împuținat până au dispărut complet, odată cu înlocuirea în case a vetrelor deschise cu sobe.”
Deopotrivă cercetător al istoriei locale (prezent cu numeroase studii și comunicări la simpozioane pe teme de istorie, în cărți de specialitate dar și în paginile diverselor publicații), iată că ing. Dorel Bălăiță reușește prin acest eveniment (găzduit în ”inima” Arhiepiscopiei Iașilor), să ducă mai departe spiritul Oneștiului! Menționăm că în luna septembrie a anului trecut Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești a găzduit Expoziția ”Crucea, poarta tainelor”, cu aceste simboluri ale credinței realizate cu multă pasiune și dăruire de ing. Dorel Bălăiță (care activează la SC Chimcomplex SA).
Încă un fapt ce arată că rezonanța evenimentelor culturale oneștene este una puternică este dat de detaliul că expoziția deschisă de ing. Dorel Bălăiță azi la Iași, în Sala Ofrandă a Muzeului Mitropolitan, va putea fi văzută până la Sărbătoarea Sfintei Treimi (la 13 iunie 2022).