”Un suflu nou”, la Onești

”Un suflu nou”, la Onești

După ce  în urmă cu un an s-a schimbat fața Bulevardului Oituz în zona Blocurilor vechi,  unde  rondul de trandafiri a luat o  nouă și cu totul altă înfățișare, străbătând acum municipiul Onești vezi mai multe lucruri demne de luat în seamă. Dincolo de ”trecerile de pietoni vopsite în roșu”, la care se lucrează, pe străzile Oneștiului adie parcă un  alt freamăt… Mai multe firme oneștene  își fac oferta cunoscută prin bannere  ce au cuprins Calea Mărășești iar în celălalt capăt al orașului, în zona Casei de Cultură a Sindicatelor (de care  locuitorii municipiului se interesează  asiduu, pentru a se bucura iarăși de  frumoase spectacole),  s-a făcut curățenie jur – împrejur! Pornind din  aceeași zonă, de la noile clădiri  de lângă Hotelul Trotuș, care dau municipiului  sobrietatea  unui loc  însemnat, în Oneștiul  devenit  un mare șantier, multe lucruri  sunt într-o continuă schimbare, grație străduinței  autorităților locale, ca fiecare colț al municipiului să  arate altfel. Cu patrularea  pe străzile Oneștiului a Poliției Locale, cu noi parcări și cu mai multe  locuri de joacă pentru copii, cu un alt ”simț estetic” al cartierelor  municipiului, toate acestea aduc și ”un suflu nou” printre oneșteni, bucuroși  de micile schimbări care apar zi de zi.Odată cu intrarea în acțiune a Poliției Locale oneștenii așteaptă și extinderea sistemului de supraveghere  video în municipiu (care va avea în total  260 camere  video).

Majoritatea  lucrurilor ce aduc (mult – așteptatele) schimbări pornesc de la Consiliul Local Onești, unde sunt luate în dezbatere proiectele viitoare pentru acest municipiu. Un fapt îmbucurător  pentru a evidenția  atmosfera de lucru de la Consiliul Local (unde se dezbat și situațiile cu care se confruntă Oneștiul), a fost dat  încă de la începutul acestui an, de la dezbaterea Proiectului de hotărâre  al  bugetului local.  Față de anii trecuți când  la dezbaterea acestui  aprins punct de pe ordinea de zi era  nevoie de pauze de consultare între consilierii locali, în acest an  aprobarea bugetului local pentru anul 2022 a decurs  într-o atmosferă liniștită, în care amendamentele propuse au fost votate  cu unanimitate de voturi. Astfel, este de evidențiat că  dacă viceprimarul municipiului Onești, Adrian Jilcu a propus  ca amendament suplimentarea  bugetului destinat  finanțării copiilor cu cerințe speciale și a învățământului confesional iar consilierul USR – PLUS  Gheorghe Cimpoieșu a cerut suplimentarea  sumelor la  proiectele de învățământ și la premierea sportivilor, cu  unanimă majoritate  de voturi a fost adoptat și amendamentul  consilierilor locali ai PNL – pentru modernizarea și asfaltarea mai multor străzi. Astfel, grupul  consilierilor locali ai Partidului Național Liberal, Filiala Onești (format din Costel Dobrea, Mihai Dumitru, Elena Pașcu Apăvăloaie și Ciprian Zarzu) au propus ca  în cursul acestui an să fie modernizate străzile Eternității, Vasile Alecsandri, Erou Turturică, Lanul Gării, Casa de Apă, Uzinei și  aleile Dumbravei și Podei.

Tot de la Consiliul Local Onești vin și alte vești îmbucurătoare. Asocierea  Municipiului Onești cu Județul Bacău (Consiliul Județean) în vederea realizării  în comun a lucrărilor  de investiții privind  obiectivul ”Pasaj rutier pe DN 11, în municipiul Onești” a fost luată în dezbatere la ședința extraordinară a Consiliului Local, care a avut loc în ziua de 31 martie. La  dezbaterea  acestui proiect de hotărâre (inițiat de primarul municipiului Onești, Victor Laurențiu Neghină  și de consilierii  locali ai Grupului Partidului Social Democrat – format din Alexandru Corneliu Agapi, Nicolae Tudor Andronache, Sergiu Mihail Doboș, Marian Dorin Moraru, Adrian Sergentu și Dana Cerasela Sticlaru), a fost prezent și Gelu Panfil, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău. Primarul municipiului Onești, Victor Laurențiu Neghină și același grup de consilieri locali au inițiat un proiect de hotărâre privind  asocierea  Municipiului Onești cu Județul Bacău  pentru modernizarea Căii Caraclăului.

Lansarea Programului Național de Investiții ”Anghel Salugny”  găsește municipiul Onești  într-o  competiție  puternică în care are ca adversar … Consiliul Local Bacău! Astfel, dezbătând Proiectul de hotărâre privind Renovarea energetică a blocurilor de locuințe din Onești – 1” şi a cheltuielilor legate de  proiect, în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență primarul Victor Laurențiu Neghină a  declarat: ”La linia de start  suntem cu doar 9 (nouă imobile),  aflate  pe B-dul Oituz, pe Calea Mărășești și pe str. Victor Babeș, la nivelul județului Bacău fiind alocate  20 milioane de euro. Ghidul de consultare a acestei finanțări a fost lansat la jumătatea lunii februarie. Cele nouă imobile din municipiul Onești au fost alese dintre  cele 23 clădiri cu grad seismic ridicat. La acest proiect suntem înaintea Bacăului , unde  recent au fost convocate asociațiile de locatari”. Mulțumind  direcțiilor și serviciilor din Primăria municipiului Onești pentru că au lucrat mult la aceste proiecte  primarul Laurențiu Neghină a menționat:” Este foarte complicat să accesezi aceste fonduri dar dacă nu încercăm, cu siguranță nu vom reuși!”     Amprenta  de Onești

 

 

Distribuie articolul!