Lansat în 1953 în ideea diseminării idealurilor UNESCO de pace și toleranță, proiectul Rețelei de Școli Asociate (ASP- net), cunoscut ca Școlile Asociate UNESCO, reprezintă o rețea globală ce cuprinde peste 7900 de instituții de învățământ din peste 177 de țări, de la instituții de educație preșcolară la licee, unități de învățământ post-liceal și centre de pregătire a profesorilor. Școlile Asociate au drept referință ”Declarația Universală a Drepturilor Omului”, ”Declarația Drepturilor Copilului”, Recomandarea UNESCO din 1974, ”Convenția privind Drepturile Copilului” , ”Deceniul Educației pentru Drepturile Omului” (1995 – 2004), Deceniul Mondial de Educație pentru Pace și Toleranță în favoarea copiilor lumii (2001 – 2010), Deceniul Educației pentru Dezvoltare Durabilă (2005 – 2014), Deceniul Mondial al Alfabetizării (2004 -2013), Forumul Educației și Cadrul de Acțiune de la Dakar (2000 – 2015). Programele sunt realizate în vederea cunoașterii acestor prevederi și transpunerii lor în practică și pe baza experienței personale a elevilor, pentru a-i face conștienți de drepturile, îndatoririle și responsabilitățile lor.
Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Onești a obținut începând cu luna mai 2022 statutul de „Școală Asociată pentru UNESCO” după ce a fost evaluată de o comisie formată din reprezentanți UNESCO și reprezentanți ai Ministerului Educației. Includerea pe această listă vine ca urmare a analizei candidaturii școlii în care au fost prezentate activitățile și evenimentele organizate în legătură cu sărbători internaționale incluse în calendarul ONU. Elevii și profesorii deopotrivă sunt mândri de rezultatul selecției și de prestigiul pe care îl conferă apartenența la o rețea globală sub egida UNESCO. Acest rezultat reprezintă recunoașterea calității activităților didactice desfășurate de cadrele didactice și elevii asachieni, oferind oportunitatea de a face parte din cea mai mare rețea de școli din lume ce promovează înțelegerea universală, educația pentru dezvoltare durabilă, pace și drepturile omului, învățământ intercultural.
Pentru profesorii Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi”, implicarea în proiectul Rețelei de Școli Asociate UNESCO este o sursă de motivație și inspirație să își împărtășească experiența în cadrul proiectelor comune cu alți colegi din toată lumea. Este recunoscut faptul că rolul profesorilor în promovarea educației pentru democrație prin abordări active, participative este crucial. Succesul educației pentru cetățenie democratică și al educației pentru drepturile omului depinde în mare măsură de profesia didactică. Educația eficientă pentru cetățenie democratică contribuie la dezvoltarea cunoașterii orientate spre valori, a abilităților bazate pe acțiune și a competențelor concentrate pe schimbare care le conferă tinerilor, responsabilități și consolidează dreptatea socială.
Pentru elevi, oportunitatea de a – și asuma responsabilități și de a dezvolta diferite aptitudini reprezintă o pregătire excelentă pentru maturitate. Acest proiect îi încurajează și îi sprijină în a deveni cetățeni activi, informați și responsabili, conștienți de drepturile și de responsabilitățile lor în calitate de cetățeni, informați cu privire la lumea politică și socială, preocupați de binele altora, activi în cadrul comunităților în care trăiesc, responsabili în acțiunile pe care le exercită în calitate de cetățeni.
”Includerea în rețeaua ASPnet a Colegiului Tehnic <<Gheorghe Asachi>> reprezintă dovada faptului că școala noastră și-a asumat prin activitățile desfășurate valorile și principiile ONU, precum și pe cele UE, elevii având numai de câștigat prin implicarea lor activă, conectându-se la experiențe și evenimente cu caracter internațional. Aprecierea și răsplata activităților noastre ne motivează și mai mult și cu siguranță școala noastră va experimenta practici educaționale europene prin activități extrașcolare și extracurriculare cu numeroase beneficii în ceea ce privește dezvoltarea aptitudinilor de cetățenie activă europeană bazată pe respect, înțelegere și toleranță, valorificarea creativității și talentului elevilor noștri, dezvoltarea atitudinii de comunicare și cooperare elev – elev și profesor – elev”, a declarat coordonatorul ASPnet, prof. Ana – Mirela Băncilă, de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești.