”LA CEAS DE TRISTEȚE COPLEȘITOARE…” Așa anunță Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu” din Suceava plecarea din această lume a renumitului și apreciatului dirijor și violinist George Sîrbu, la vârsta de 85 ani, personalitate care a făcut cunoscut prin cântec tot ce e mai sfânt și mai de preț! ” Remarcabil tălmăcitor al creaţiei populare, intuind în adâncuri forța expresivă a folclorului românesc a propagat, alături de lucrările sale, care se bucurau de un incontestabil prestigiu, și creaţiile unor compatrioţi ai săi, atrăgând astfel atenţia asupra tinerei generații de interpreți și a școlii muzicale româneşti. George Sîrbu a fost unul dintre cei mai de seamă dirijori contemporani de orchestre populare, iar bagheta sa emana încredere, lumină și forță. Măiestria sa dirijorală s-a caracterizat prin profunzimea redării sensului operei artistice, a filonului emoțional ancestral şi prin limpezimea concepţiei, prin sobrietatea, supleţea şi expresivitatea gestului” – se menționează în comunicatul transmis în cursul zilei de ieri.
George Sîrbu a fost dirijor al ansamblurilor artistice ”Ciocârlia” (din București) și ”Ciprian Porumbescu” (din Suceava) precum și a Orchestrei ”Plaiurile Bistriței” din Bacău, fiind un neobosit slujitor al folclorului românesc. În anul 1990 maestrul George Sîrbu a înfiinţat la Suceava Ansamblul „Balada”, cunoscut și sub numele Ansamblul de copii şi tineri „Balada Bucovinei”. Într-un articol semnat de Daniela Micuțariu în ”Monitorul de Suceava” se menționează:” Maestrului George Sîrbu îi revine marele merit de a fi descoperit şi promovat foarte mulţi interpreţi şi instrumentişti extrem de valoroşi, printre care Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa, Viorica Macovei şi Angelica Flutur. Fiecare are cuvinte de mulţumire şi recunoştinţă pentru cel care le-a fost mentor în plan artistic” iar la ”Balada Bucovinei” din Suceava ”în cei peste 25 de ani de activitate, maestrul a lucrat cu peste 800 de copii. Printre interpreţii care s-au format în cadrul ansamblului se numără Lucica Păltineanu, Sorin Filip, Fraţii Reuţ, Nicoleta Cojocaru, Lavinia Chirilă, Gavril Dorneanu, Alexandru Recolciuc și alții”.
Evidențiem faptul că pe meleagurile băcăuane, pe lângă punerea în valoare a celor mai frumoase melodii populare cu Orchestra ”Plaiurile Bistriței” maestrul George Sîrbu a colaborat foarte mult, după anul 2004, cu Ansamblul folcloric ”Ca La Noi” din Bacău, înregistrând toate momentele folclorice ale unei nunți tradiționale din acest pitoresc ținut moldovenesc.
Cel care a fost unul dintre cei mai de seamă dirijori de orchestre populare, maestrul George Sîrbu, scria la mijlocul lunii octombrie, într-un ceas de comemorare a marelui muzician Ciprian Porumbescu:” La 14 octombrie 1853, se năștea CIPRIAN PORUMBESCU, inimă caldă a spiritului muzicii românești, lumină răsărită în grădina Bucovinei.Lumină răsărită din rădăcinile și tulpina noastră, din ramurile cu roade sucevene, ale istoriei și culturii pământene:
– din bunica noastră DOINĂ ( <<a Stupcii>>, <<a Oltului>>), s-a născut <<Balada pentru vioară și orchestră>>”, dureros de înălțătoare și răscolitoare;
– din ritmul domol dar vesel al Horii bucovinene, cântecul <<Cât îi Țara Românească>> și celebra arie din opereta << Crai Nou>>;
– din credința sa moștenită << Tatăl nostru>>, o aleasă inspirație bisericească;
– din învățătura și spiritul creator al compozitorului și profesorului său Ștefan Nosievici, înflorește și în sufletul său cântecul patriotic, cel mai melodios din acest gen românesc.
Atât de genial inspirat a fost compozitorul, înaintaș al muzicii românești CIPRIAN PORUMBESCU, încât creația sa a rămas pe cerul nostru și a strălucit. Dar ceresc, pentru toți oamenii. Doamne, odihnește-l cu cei drepți!”
Este foarte grea această despărțire, când ”împăcat cu sine și cu universul său miraculos, acum maestrul George Sârbu intră pentru totdeauna în legendă” (cum menționează ”Monitorul de Suceava”). Iată câteva din sutele de mesaje (venite din țară și din lume), prin care este exprimată tristețea acestui moment dureros: Purcaru Ionel, Comănești -”Un pios omagiu din partea foștilor membri ai Ansamblului <<Stejărelul>> al fostei Exploatări Miniere Comănești, în frunte cu dirijorul Ion Olteanu, pentru anii aceia când Maestrul George Sârbu ne -a fost MENTOR și ne-a scris partituri și aranjamente muzical-folclorice cu care am reprezentat zona Asăului !!! Drum lin printre îngeri MAESTRE GEORGE SÂRBU !!!” ; Rusu Costel, Munchen – ”Am avut plăcerea să-l cunosc personal pe maestrul George Sârbu în anul 1990 şi am constatat că a fost un om deosebit” ; Viorica Sadovei – ”MEMORIE VEŞNICĂ, din partea foştilor interpreţi (atât câţi am rămas) ai fostului Ansamblu profesionist <<Ciprian Porumbescu>> din Suceava”; Elena Popa, com. Stoleru ( jud. Suceava) – ”Dumnezeu să-l ierte!Om de mare valoare cultural-artistică!”. Și alte mesaje exprimă aceeași grea tristețe: Petru Ciotir, Nisa (Franța) – ”Dumnezeu să-l odihnească în pace. Acum 52 de ani, fiind elev la școala profesională mergeam la spectacole dirijate de el la Ansamblul <<Ciprian Porumbescu>>” ; Sorin Hurjui, Gălănești, SV –” Drum lin spre cer, MAESTRE! Nu te vom uita niciodată!” Christi Christian, Cernăuți – ”Veșnică Pomenire Marelui Patriot Român Și Compozitor, George Sârbu!”