Cu sentimentul confruntării și al desăvârșirii

Cu sentimentul  confruntării  și al desăvârșirii

Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești (director, prof. Felicia Filip) se bucură  în acest an școlar , 2021 – 2022, de obținerea  unor rezultate deosebite  la olimpiadele școlare. Este de evidențiat faptul că elevii acestui colegiu  oneștean au obținut peste 100 de premii la desfășurarea fazei județene a  olimpiadelor școlare, 17 liceeni reușind  să  cucerească 21 calificări la Faza națională!  Cele mai mari performanțe au fost obținute de Octavian Susanu (calificat la Olimpiadele Naționale  de Chimie, Matematică și Științele Pământului, pentru  prestigiosul succes de la Chimie fiind  selecționat – pe locul al 3-lea, în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională  ce va avea loc în China, la Tianjin) și de Victor Plutașu (clasat pe primul loc la Olimpiada Națională de Istorie).

”Cinste lor, elevilor și profesorilor deopotrivă! Să înveți într-o asemenea școală, care te formează să fii OM de viitor, este tot ceea ce își poate dori tânăra generație. Un exemplu frumos, pe care știți să îl dați întregii urbe! ”, este  un  mesaj din suflet  adresat ”cantemirenilor” oneșteni.

 

Interviu cu Victor Plutașu – ”Sunt mândru de faptul că duc o tradiție mai departe!”

 

În urmă cu o  lună ziarul ”Deșteptarea” din Bacău anunța:” Doi dintre elevii Colegiului Național  <<Dimitrie Cantemir>>  din Onești, Victor Plutașu și Justin Alex Andrișca, au urcat pe podiumul Olimpiadei de Istorie – faza națională din acest an. Victor Plutașu (clasa a IX-a, prof. coord. Luminița Onofrei) s-a clasat pe locul I, cu nota 9,30, iar Justin Alex Andrișca (clasa a X-a, prof. Bogdan Romandaș) a obținut o mențiune, cu nota 8,70.”

Despre   remarcabilul rezultat obținut  am putut vorbi într-o frumoasă  zi de mai cu Victor Plutașu la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din  Onești.

– Faza națională din acest an a Olimpiadei Naționale de Istorie a avut loc la Târgu Mureș, un oraș încărcat de istorie. A fost cea mai frumoasă experiență  din viața mea iar frumosul  rezultat a venit ca o  încununare a muncii depuse în acest an școlar.

 

– Cum au fost subiectele  de la lucrarea scrisă a Olimpiadei?

– Subiectele nu m-au surprins. Consider că au fost foarte adecvate dar destul de solicitante. Tema eseului –”Civilizația europeană în evul mediu” a lăsat loc de interpretări.

– Moldova a avut cei mai mulți premianți la această  fază națională…

– Da. Eu am reușit să obțin 23 de puncte – cel mai mare punctaj iar pe locul 2, cu 21 de puncte  s-a clasat reprezentantul județului Vrancea. Dar mai important decât  rezultatul a fost  experiența întâlnirii cu oameni deosebiți, pasionați de același domeniu. S-au legat multe prietenii iar rezultatul a fost ”un bonus” al experienței. Cheia succesului meu este învățarea logică a istoriei, înțelegerea faptelor și proceselor istorice.

– La  ce concursuri naționale și internaționale  de istorie ai mai participat?

– Am  participat  la Concursul Național ”Vasile Pârvan”, care a fost organizat de Facultatea de Istorie a Universității București, la care am cucerit premiul I. De asemenea, am obținut locul 6 la Concursul ”The  Internațional History Bee  And  Bowl”.  Aici am avut parte de o experiența minunată, am întâlnit oameni minunați (Emilio Ergueta, Alex Marshall) care au reușit să creeze un eveniment superb, ce a inclus 3 runde a câte 30 de întrebări! Felicit din suflet pe cei de la ”Internațional History Bee and Bowl” pentru promovarea istoriei la nivel internațional!

– Un gând pentru profesorii care te îndrumă pe acest frumos drum al pasiunii pentru istorie?

– Le mulțumesc tuturor celor care  au fost alături de mine în obținerea acestor succese: doamnei profesoare Luminița Onofrei, domnului profesor Bogdan Romandaș, care a avut inițiativa  fondării unui Club de Istorie. Acest club a dat două premii la Olimpiada Națională de Istorie,  alături de mine fiind premiat și Justin Alex. Andrișca (de la clasa a X a A a Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești). Le mulțumesc  și celorlalți  profesori ai mei pentru aprecieri!

– Victor, cine ți-a insuflat pasiunea pentru istorie?

– Mulțumesc din suflet domnului profesor Victor Ciochină (profesorul meu din gimnaziu), pentru insuflarea acestei mari pasiuni  a istoriei. Dar vreau să adaug  un lucru  deosebit –  studiul istoriei a fost o ocupație importantă în cadrul familiei mele! Străbunicul meu, Nicolae Nahârneac (1913 – 2005), a fost profesor de istorie în județul Argeș încă din jurul anului 1935 (Perioada Interbelică). Bunicul meu patern, Nicolae Plutașu, a fost un reprezentant al primei generații de liceeni din Onești, făcând liceul la Școala Chimică pe atunci (promoția 1959 – 1962). Ca profesoara de istorie, a avut-o pe regretata Ilse Darie. Tatăl meu l-a avut profesor pe Matei Rădulea, iar eu sunt foarte mândru de faptul că duc o tradiție mai departe și o duc la un rang superior, făcând din istorie o adevărată pasiune și o viitoare meserie!

–  Ai un mesaj și pentru  elevii Colegiului ”Cantemir”?

– Consider că generația  clasei a V a de acum  este o generație mai mult decât promițătoare în ceea ce privește  tainele istoriei. Cred cu tărie că  acești elevi vor avea  rezultate mai bune decât toate generațiile de până acum!

– Și o întrebare ”de suflet”! De ce istoria este cea mai frumoasă poveste?

– Pentru că  este o poveste naturală, care are la bază o logică și niște tipare anume, care construiesc tot ce înseamnă prezentul!         Interviu realizat de  Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!