Pentru păstrarea identității naționale

Pentru păstrarea identității naționale

LA   ONEȘTI   A AVUT   LOC  O NOUĂ   EDIȚIE   A    FESTIVALULUI   ”MÂNDRU   SUNT   CĂ  SUNT  ROMÂN”

 

După o pandemie de doi ani, ce au tăiat orice elan artistic, într-o frumoasă zi de vară, la 7 iunie, la Biblioteca Municipală”Radu Rosetti”  a  avut  loc un eveniment  înălțător pentru  cei mai mici iubitori ai cântecului și dansului popular (preșcolarii)  cât și  pentru dascălii ce cu o mare dăruire sufletească veghează la ducerea mai departe a acestor comori românești. Bucuria pe care vrem să o împărtășim prin aceste rânduri este a renașterii Festivalului de cântece și jocuri populare ”Drag mi-i cântecul și jocul” –un proiect  implementat de Grădinița cu Program Prelungit ”Step by Step” a Școlii Gimnaziale ”George Călinescu” în parteneriat cu Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” și cu Primăria  municipiului Onești.  Tatiana  Tudor,  profesor pentru învățământul preșcolar,  organizatoare și coordonatoare a acestui festival, ne-a declarat:”După doi ani de absență din motive obiective, în ziua de 7 iunie Aula Bibliotecii Municipale  <<Radu Rosetti >>  din  Onești a răsunat din nou de muzica și dansurile populare interpretate de micuții preșcolari de la grădinițele din  municipiu și Negoiești. Festivalul se înscrie în proiectul educațional   <<Mândru  sunt că sunt român>>,  un proiect  care se bucură de un succes deosebit. Menționăm că desfășurarea proiectului are o perioadă îndelungată, prima ediție desfășurându-se în decembrie 2007, în cadrul Festivalului de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou. De atunci, scena festivalului a fost ocupată de micii artiști preșcolari, evenimentele fiind încărcate de emoție, dar și de voie bună.”

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 9 a fost cea care a deschis programul artistic al acestui festival, copiii de aici îndrumați de educatoarea Olivia Aiacoboaie interpretând cântecul popular ”Zis-a mama că mi-o da”. Cu o frumoasă  suită de dansuri populare  a încântat publicul prezent preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 12 Onești (coordonați de educatoarele Felicia Șargu și Oana Enea). Au urcat pe scenă și  preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 12 din Onești. Ei au avut în program  interpretarea a două cântece populare. Astfel,  preșcolarii de aici  au interpretat ”Sunt un pui de românaș” (coordonați de educatoarele  Cristina Alexandru și Cătălina  Ionela Diaconu) iar  ”mica vedetă” Raisa Tinei, îndrumată de către educatoarele Andra Generalu și Daniela Țuțu a prezentat melodia ”Bate toba tare, tare!” După programul susținut de preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit ”Magnolia” din Onești (care au fost coordonați de  educatoarele Ancuța Grozescu, Maricela Tumurug, Diana Ciobanu și Oana Coropca), a urmat prezentarea unei suite de dansuri populare de către preșcolarii de la Grădinița Negoiești (ei fiind coordonați de  educatoarea Eliza Mocanu).

Un program  artistic mai complex au realizat preșcolarii de la Grădinița ”Step by Step” a Școlii Gimnaziale ”George Călinescu” din municipiul Onești. Astfel, prezentarea unui îndrăgit  cântec  de către copii ”Mititelu  – frumușelu”, a adus ropote de aplauze la fiecare  strigare ”hei – hei” a acestor  ”drăgălași”, care, îndrumați și pregătiți de  educatoarele Tatiana Tudor și Alina  Ionașcu (de la Grupa mijlocie) ”au încins”  și o suită de dansuri populare. Dar nu a fost numai atât pentru că preșcolarii de la această grădiniță, de la Grupa mijlocie B, s-au prins și în alte  două dansuri populare mult iubite de către ei –”Brașoveanca” și ”Hora cu noroc” (îndrumătoarele lor fiind  educatoarele Cristina Benedic și Camelia Pruteanu). Programul artistic s-a încheiat cu prezentarea unui cântec popular emblematic, în care glasurile de copii s-au  contopit pentru a cânta împreună  ”Sunt român, român voinic / Și n-am frică de nimic! / România-i țara mea / Drag mi-i să trăiesc în ea!”  În așa mod ”năzdăvanii” preșcolari care au dansat cu toate puterile, ne-au bucurat și cu interpretarea acestui cântec, ce are un mesaj sublim! Preșcolarii de la Grupa mare B au pregătit această surpriză pentru publicul  prezent fiind îndrumați de educatoarele Andreea Simion și Elena Szalontai.

Menționăm  că  evoluția  preșcolarilor participanți la această  ediție a Festivalului ”Mândru sunt că sunt român” a fost  încununată de  acordarea de diplome dar și de lansarea invitației de participare la ediția următoare.

Coordonatoarea acestui festival, Tatiana Tudor, profesor pentru învățământul preșcolar, ne-a prezentat și contextul în care  a fost gândit Proiectul educațional ”Mândru sunt că sunt român”, declarându-ne:”Proiectul a fost gândit în contextul globalizării și europenizării, conservarea și transmiterea tradițiilor și obiceiurilor populare, cunoașterea folclorului și prețuirea acestora, reprezintă o modalitate de păstrare a identității nationale. Modernismul înseamnă de multe ori excluderea tradiției, Valea Trotușului fiind o zonă bogată în tradiții și obiceiuri populare care în rândul tinerii generații, au inceput să se piardă. Noi, cadrele didactice, pedagogi și cunoscători ai fenomenului folcloric, simțim că avem obligația morală de a oferi în primul rând copiilor posibilitatea de a  <<gusta>> din acest limbaj al sufletului.”

Dacă  înainte  vreme – vorba poetei Maria Botnaru – ”satul  se umplea cu pace și cu cetini de viori / pe-ale sufletului prispe se așternea  de sărbători”, azi  ducerea acestor tradiții populare mai departe se dovedește a fi o misiune grea! Cu toate acestea reverberațiile puternice înving! “Inițial au fost cuprinse patru grădinițe pentru ediția întâi a  Festivalului  <<Mândru sunt că sunt român>>.  Studiile din teren au arătat dorința mai multor grădinițe din mediul rural de a participa la proiect. An de an, la fiecare ediție de festival s-au inscris, alături de copiii de la grădinița noastră, un număr din ce în ce mai mare de copii, de la gradinițele din municipiul Onești  dar și din satele din împrejurimi”, ne-a declarat coordonatoarea acestui festival, Tatiana Tudor, prof. pentru învățământul preșcolar.

Echipa  acestui proiect, formată din  prof. Ioana Rusu – director al Școlii Gimnaziale ”George Călinescu”, Tatiana Tudor (coordonator) și profesorii pentru învățământul preșcolar  Georgescu Andreea, Lupașcu Roxana, Pruteanu Camelia, Benedic Cristina, Lungu Cristina, Grozescu Petronela, Chelmuș Andreea, Simion Andreea, Szalontai Elena,  Ionașcu Alina și  Mihoc Sandra,  este gata de a găsi pentru viitor alte  modalități de desfășurare a  activităților proiectului, deoarece un număr  din ce în ce mai mare de grădinițe  doresc ca să participe la  Festivalul ”Mândru sunt că sunt român”!             Ion Moraru

 

Distribuie articolul!