Asemeni bătrânilor comunei Mănăstirea Cașin, ce ”prin fuiorul timpului trecut” își amintesc cum pe lângă zidul falnicei biserici ridicate de câteva veacuri, trecea locomotiva și cu vagoanele după ea – venite din codrii de la Scutaru și mănăstirenii de azi se pot bucura despre un lucru de care pot vorbi cu mândrie și peste ani și ani! Este vorba de desfășurarea primei ediții a Zilei comunei Mănăstirea Cașin – manifestare ce poate deveni emblematică peste timp, în această localitate mărginită de frumoasele culmi împădurite, până spre ”inima” munților Zboinei! ”Mi se umple sufletul de bucurie, acum, la sărbătoarea ce o așteptam de foarte mulți ani! Toți simțim mănăstirește!”, a declarat ing. Adriana Enache, primar al comunei, în deschiderea Simpozionului ”Pe un picior de plai / Pe o gură de rai – Mănăstirea Cașin, vatră de istorie și spiritualitate”, care a fost prima acțiune din cuprinsul acestei sărbători.
Reverberațiile evenimentului au creat o atmosferă plăcută, la acest simpozion fiind deopotrivă personalități ale vieții politice dar și oameni ai locului și oaspeți de mai departe, fii ai satului reîntorși pe meleagurile natale, vecini cășuneni precum și reprezentanți ai Serviciului Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău. Ei au adus în dar o broșură ce prezintă comuna Mănăstirea Cașin, cu date generale geografice, obiective și atracții turistice dar și cu povești și legende ale locului, momente de istorie de pe aceste plaiuri.
Osârdia deschiderii simpozionului a revenit preoților ce au cuvioșia la Mănăstirea Cașin – părintele protopop Ioan Bârgăoanu, părintele paroh Dan Miloiu, părintele slujitor la Târgu Ocna, Silviu Andrei Neicu (fiu al meleagurilor mănăstirene). Ei au binecuvântat acest eveniment și dacă părintele protopop Ioan Bârgăoanu a rostit patetic că ”Moldova este inima neamului nostru românesc și este o bucurie pentru noi de a fi vrednici urmași ai lui Ștefan cel Mare”, părintele – paroh Dan Miloiu a vorbit despre mărturiile călătorului Paul de Alep, a asemănat biserica – monument Mănăstirea Cașin cu ”Catedrala Munților, pentru care îi suntem recunoscători domnitorului Gheorghe Ștefan”. El a menționat că ”Mănăstirea Cașin – construită de domnitorul Moldovei, Gheorghe Ștefan este o nestemată a Europei de Est, fiind cea mai mare biserică de pe aceste plaiuri mioritice”.
Ca și boarea nevăzută peste umbra brazilor deodată în Sala Căminului Cultural din Mănăstirea Cașin s-a auzit ”o frântură de cântec”, cu ecou de … Mioriță, o variantă mai puțin cunoscută a acestei balade: ”C-așa-i pe pământ lăsat / Că averea cu păcat / O plătești nemăsurat!” Ascultând aceste versuri sunt multe gânduri pe care le simți, dar un lucru este cert: nimic nu sună mai frumos ca Miorița, la Mănăstirea Cașin, aici fiind și leagănul nepieritoarei balade! Acest moment coregrafic prezentat ”la înălțime” de membri ai Ansamblului folcloric ”Mugurașii mănăstireni” (ce a fost completat cu dansul ”Chipărușul”, oamenii din zona munților Zboinei și Vrancei fiind păstrători ai acelorași tradiții!) , a produs o puternică reverberație în cadrul simpozionului. Și ca cea mai vie dovadă în acest sens menționăm gândurile doamnei Adriana Enache, primar al comunei Mănăstirea Cașin, care a menționat:”Am căutat să ne găsim o sărbătoare a noastră, a mănăstirenilor! Și am aflat ziua de 4 iulie 1922 când primarul Ioan Mărășteanu a făcut posibilă împroprietărirea comunei cu 740 de hectare din pădurea statului, suprafață care este și azi în proprietatea noastră! Mănăstirea Cașin înseamnă mai mult de 400 ani și atunci ne legăm de balada <<Miorița>>… pe care o altă primărie o sărbătorește… Cu sentimente deosebite față de această baladă, noi ca mănăstireni, trebuie să ne luăm <<Miorița>> înapoi ! Ne dorim să pornim tot mai multe evenimente ca să punem în valoare istoria noastră! Avem cu ce să ne mândrim și să ne iubim locurile natale!”
Au luat cuvântul și politicienii. În timp ce deputatul Mircea Fechet a considerat că ”dacă am fost alături de comuna Mănăstirea Cașin când au fost inundații, nu puteam să lipsesc acum, la prima ediție a Zilei comunei, când această localitate oferă extrem de mult suflet și extrem de multă pasiune pentru frumoasele momente de acum”, parlamentara Elena Hărătău a avut un discurs în ton cu simpozionul care a deschis sărbătoarea! ”Mi-a atras atenția genericul simpozionului <<Pe un picior de plai / Pe o gură de rai – Mănăstirea Cașin, vatră de istorie și spiritualitate>>! Se spune că atunci când Dumnezeu a împărțit pământul a aruncat bucăți de rai, pe care le-a dat românilor! Aici, oameni destoinici, statornici de peste 400 ani, își pun amprenta pe aceste locuri! Apreciez foarte mult că se promovează valorile locale și îi urăm mult succes doamnei primar, Adriana Enache, un primar plin de curaj”, a menționat Elena Hărătău. Primarul municipiului Moinești, Valentin Vieru și-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment ”după doi ani și jumătate în care totul a stagnat datorită pandemiei”, el manifestându-și speranța că ”de acum, vom vedea o comună mai activă!”
Ceasurile istoriei…
Vasile Jenică Apostol, general cu patru stele, doctor în istorie, a făcut o incursiune a faptelor de vitejie și de eroism de pe Valea Cașinului, el declarând cu multă înflăcărare:”Ne găsim pe un vechi plai de baladă, unde ostașii noștri au luptat cu mult eroism, înscriind fapte de glorie și de mare eroism. Dacă s-ar fi pierdut primele două bătălii de la Cașin, alta ar fi fost soarta sfîșiată a României!Pe aici, oriunde punem piciorul, au călcat eroii neamului și am sentimentul că la peste un veac de la luptele din Primul Război Mondial, ne situăm la un arc peste timp! Nicolae Iorga menționa că << eroii mor în ceasul când coboară în pământ, ci numai atunci când coboară în uitare>>. Numele eroilor trebuie transmise generațiilor viitoare, spre aducere aminte că jerfa lor de sânge nu a fost în zadar… După cum a scris istoricul Constantin Kirițescu, << lupta de la Cașin a fost o acțiune militară de nivel tactic, desfășurată pe Frontul Român, în timpul campaniei din anul 1916, a participării României la Primul Război Mondial și a avut ca rezultat stoparea înaintării forțelor Puterilor Centrale A făcut parte din acțiunile militare care au avut loc în stabilizarea frontului pe Siret. Aici au fost 2 – 3 direcții strategice>> , dar în apropiere, la Curița, au murit într-o singură zi 1200 de ostași români”. Subliniind faptul că ”în Războiul de Independență din 1877 din Mănăstirea Cașin au fost 32 eroi”, Generalul (r) Vasile Jenică Apostol a menționat:”Aici își are rădăcinile eroismul. Comunitatea de pe valea Cașinului a participat la ambele conflagrații mondiale. După luptele din timpul Primului Război Mondial de pe aceste meleaguri, comuna Mănăstirea Cașin și-a adus o covărșitoare contribuție și în cel de-al Doilea Război Mondial!”
Dacă istoria este cunoscută pe baza izvoarelor istorice, a hrisoavelor și a cronicilor de atestare a unor fapte, cuvântul colonelului Remus Macovei, președintele Filialei Constanța a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”, a arătat rolul acestei științe în viața cetății, a evenimentelor pe care le traversăm. ”Între Constanța și Mănăstirea Cașin sunt multe asemănări. Oameni de pe aceste meleaguri au luptat la Turtucaia, îndurând chinurile bulgarilor. În timpul Primului Război Mondial s-au umplut de glorie în luptele de la Rasova – Cobadin dar și apărând Oituzul, cu Divizia a 15 a. Luptând în război și-au câștigat dreptul de a fi împroprietăriți cu pământ și astfel, mai multe familii din comuna Luizi Călugăra (de lângă Bacău), au fost împroprietărite în județul Constanța, unde au întemeiat o comunitate cu care se mândrește Dobrogea. Au înființat satul Oituz, o comunitate unde monumentele și cimitirele eroilor sunt bine întreținute!”, a declarat colonelul Remus Macovei. Cu prinosul recunoștinței pentru Regele Ferdinand și Regina Maria, care s-au aflat în mijlocul poporului în mari vremuri de răstriște și înflăcărat de faptul că la Cimitirul Internațional Calea Uzului, ”în mijlocul acestui cimitir este un singur steag tricolor”, cu această flacără aprinsă, colonelul Remus Macovei s-a adresat parlamentarilor și conducătorilor țării, menționând: ”Ei trebuie să știe să conducă Țara! Faceți tot ce e posibil, tot ce depinde de dumneavoastră, pentru a asigura un viitor tinerilor. România în Primul Război Mondial și în ce de-al Doilea Război Mondial a continuat să reziste conflagrațiilor datorită plugarilor! Marea problemă este să știm să-i învățăm pe tinerii noștri ce au făcut înaintașii pentru Țară, să ducă tradițiile și aceste lucruri ce uimesc o lume întreagă!” Și a mai făcut o mărturisire deosebită constănțeanul Remus Macovei, venit la Mănăstirea Cașin în fruntea unei delegații a Filialei Constanța a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”: ”Ar fi un câștig ca în fiecare localitate din România să existe un Cătălin Dima, cum este la Mănăstirea Cașin, să adune mărturii din Istoria Românilor și să le facă publice!” Menționăm că la Simpozionul ”Pe un picior de plai, Pe-o gură de rai, Mănăstirea Cașin , vatră de istorie și de spiritualitate”, Cătălin Dima (președinte al Subfilialei Mănăstirea Cașin a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”), a fost admirat de invitații acestei manifestări de prestigiu pentru pregătirea mai multor vitrine, cu documente și fotografii ce dau o mare însemnătate cunoașterii adevăratei istorii a plaiurilor mănăstirene.
Cu ”așezarea” de fiu al acestor locuri preotul Silviu Neicu, dăruit studiului numeroaselor file de hronic, în comunicarea sa a căutat să ne facă cunoscută Mănăstirea Cașin –ctitoria domnitorului Gheorghe Ștefan, cu o ”aură de boemă medievală”! Fiind vorba că Mănăstirea Golia din Iași a fost ”modelul inspirațional” al domnitorului Gheorghe Ștefan, străduința preotului Silviu Neicu este de toată lauda, chiar dacă perioada medievală urmărită a fost ”zguduită” de numeroase intrigi! El a arătat că a fost cel mai mare proprietar de teren biserica zidită de acest domnitor(care ”i-a uzurpat” tronul lui Vasile Lupu!) Dacă Miron Costin, cronicarul scrie ”nu sunt vremile supt cârma omului, ci bietul om supt vremi”, pentru a spune de logofătul Gheorghe Ștefan că ”se afla ca un om deplin, cu cap întreg, hire adâncă , cât poți zice că nasc și în Moldova oameni”, preotul Silviu Neicu duce o idee în delimitarea timpului. El a conchis la simpozion că ”Mănăstirea Cașin avea alura unui palat domnesc, fiind închinată Bisericii Sfântului Mormânt” iar în prezent ”are nevoie și de cultură și de spiritualitate… și ele vin la timpul potrivit, cum spun și Sfinții Părinți!”
Dialoguri ”în căutarea rădăcinilor”
Vorbele unei îndrăgite personalități băcăuane, ale conf. univ. dr. Ioan Dănilă (de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău), au prins mai tare decât cele despre ”logofeția lui Burduja Vodă” (cum a mai fost numit Gheorghe Ștefan), în universul de trăire al simpozionului desfășurat la Mănăstirea Cașin. ”Am sentimentul că sunt locuitor al acestei comune…știu aproape totul despre această localitate” și-a deschis discursul conf. univ. dr. Ioan Dănilă, care a adus în centrul atenției câteva din personalitățile locului: pe prof. Gheorghe I.Simion, pe scriitorul Ioan Missir (autorul romanului ”Fata Moartă”). Cunoscut și ca un arhivar deosebit conf. univ. dr. Ioan Dănilă a adus în centrul atenției și un fapt inedit: ”La 22 septembrie 2022 se împlinesc 100 de ani de când s-a început reconstrucția Școlii din Mănăstirea Cașin, arsă într-un incendiu în 1920. În 1922 Revizoratul Școlar Bacău a dat în judecată Fabrica de Cherestea Union Scutaru ca să repare școala iar aici a venit însuși Ministrul Instrucțiunii Publice!”, în comuna Mănăstirea Cașin.
Cum ”simbioza viața comunei = viața școlii” s-a dovedit una perfectă, gazdele simpozionului au promis organizarea unui eveniment științific și la ceas de toamnă –la împlinirea a 100 de ani de la reparația după incendiu a Școlii Mănăstirea Cașin (azi, această instituție de învățământ fiind una din din cele mai moderne din întregul județ Bacău, după reabilitarea care a fost realizată recent). Mai mult de atât conf. univ. dr. Ioan Dănilă a remarcat:”Cred că așa ar trebui ca să arate <<Ziua Comunei>>, cu partea de istorie, pentru că avem atâtea lucruri să le cunoaștem!” Replica doamnei Adriana Enache, primar al comunei Mănăstirea Cașin a fost una salutară, fiind însoțită de un puternic ropot de aplauze:”Acesta este doar începutul! Noi, mănăstirenii, ne căutăm rădăcinile!”
Ștafeta a fost preluată de prof. Felicia Iordache, director al Școlii Gimnaziale ”Regina Maria” din Mănăstirea Cașin, care a adunat într-un frumos buchet gânduri de baladă (”Miorița a izvorât din sufletul întristat al creștinului peregrin”) dar și mărturii covărșitoare despre Regina Maria (”ea a sădit iubirea de patrie în inimi de viteji”, pentru a modela ”granitul timpului” într-un act de măreție și admirație. ”Cum să –i aducem, mai cu suflet, mai cu iubire un prinos de recunoștință și cum să nu denumim școala noastră Regina Maria?”, s-a întrebat și a răspuns sublim unei întrebări prof. Felicia Iordache. Colege ale sale au prezentat mai multe proiecte bazate pe legăturile dintre această școală și comunitatea locală iar neobositul unionist Constantin Rusanovschi a adus pe meleagurile mănăstirene ”Basarabia – copilă blajină, robită și ținută în sclavie”, prin cuvinte meșteșugite într-un amplu volum pe care l-a realizat.
Cum s-a încheiat simpozionul? Cu un dialog al ”hâtrului” Constantin Tudose din Cașin ”hotărât să facă o gâlceavă la Mănăstirea Cașin despre <<Miorița>>, între mănăstireni și cășuneni!” Privind în jur l-a salutat întâi pe ”slujitorul Moștenirii Alecsandri”, pe vajnicul conferențiar universitar dr. Ioan Dănilă… care, ne-a spus Constantin Tudose ” dă ora exactă pentru Limba română”, la vorbirea și scrierea corectă a fiecărui cuvânt! Aplauzele nu au încetat și, adunând trăirile sale de pe aceste meleaguri, pe care le cunoaște ”ca-n palmă”, cu toate privirile ațintite asupra sa – după ce a fost invitat sa ia cuvântul de doamna primar Adriana Enache, numai ce îl auzim pe acest căutător neobosit al comorilor Văii Cașinului că ne spune: ”Mă gândeam eu în urmă cu vreo nouă ani și mi se părea că atârnă cam mult <<Miorița>> către Soveja! Balada pe care Alecu Russo a cules-o de la lăutarii olteni din Soveja! Eu zic că nu au putut să fie decât munteni, știut fiind faptul că domnul Țării Românești, Matei Basarab a făcut Mănăstirea Soveja iar domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, a ridicat o biserică în Muntenia, iar în Soveja ca și în Cașin veniseră muntenii din Rucăr și Dragoslavele.”
Ca o ”interpelare” către domnul general Vasile Jenică Apostol cășuneanul Constantin Tudose a mai remarcat:” Este clar că acolo, la Trei Hotare se întâlnesc ținuturile celor trei personaje din balada <<Miorița>>… Și mai era evident că până la <<Stămăria>> (15 august, la Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului), a anului 2015 nu se vorbea nimic despre valea Cașinului și despre … baciul moldovean… Baciul moldovean fiind tâlhărit și de data aceasta, pentru mine existând sentimentul de loc secund, cu care nu eram de acord…”
Pentru a contura ”un corolar” al meleagurilor Cașinului Constantin Tudose a menționat:” Poarta de lemn cu trei stâlpi și acoperiș nu ne desparte! Erau niște meșteri adevărați și în Mănăstirea Cașin, mai ales în satul Lupești, ce au creat artă în lemn pe Valea Cașinului, realizând lucrări deosebite… Un alt motiv de unire, nu de gâlceavă! Am zis să introducem un element fizic în <<Metafizica Mioriței!>> Cu meșterul Ion Moraru, din comuna Mănăstirea Cașin, am realizat Monumentul de Artă Populară <<Obârșia Mioriței>>, la cumpănă de baladă, în apropierea Fântânii lui Ferdinand… Iar <<Miorița>> este a noastră, a poporului român, nu a unei localități anume! Să nu tulburăm apele Cașinului, să le lăsăm să curgă limpezi, cum se întâmplă de veacuri! Hai să fim îngăduitori unii cu alții, acum la început de mileniu trei !” Constantin Tudose ”a aruncat” o interpelare și către conf. univ. dr. Ioan Dănilă – ”Câte ne-ar spune domnia sa despre balada <<Miorița?>>. Dar este sfârșit de manifestare însă, așa că lăsăm pentru ediția viitoare a simpozionului!” Doamna Adriana Enache a lăsat o dorință din suflet să fie cât mai concludentă, pentru prezent și viitor – ”Dacă punem mână de la mână și umăr lângă umăr putem scoate în evidență Valea Cașinului, într-un mod deosebit!” Ea l-a felicitat pe Cătălin Dima, păstrător a unui ”tezaur de documente”, exprimându-și speranța ca ”să facem un muzeu al comunei Mănăstirea Cașin!”
Cum timpul nu stă în loc atingând cu liniștea sa sufletul, la Mănăstirea Cașin a mai fost o bucurie pentru participanții la acest simpozion: Adriana Enache (primar al comunei) și Gelu Zgăvârdici (viceprimar) au dăruit prima lucrare dedicată istoriei și obiectivelor turistice din această comună, care a fost realizată cu multă dăruire și profesionalism de inspectorii Romulus Dan Busnea și Olivian Constantin Darie, de la Serviciul Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău. Ion Moraru, Foto 2, 3, 4 – Liviu Rusu