Infinitul profunzimii artei

Infinitul profunzimii  artei

Se spune că  „un milion de stele strălucesc pe cer, ca diamantele  în întunericul nopții… Dar nici una  dintre luminile lor nu strălucesc la fel de frumos  ca lumina iubirii, a sufletului pereche!” De aici, de la această frumoasă îngemănare a cuvintelor putem porni într-un periplu la Iași, unde  doamna Eugenia Dumitrașcu, absolventă a UniversitățiiNaționale de Artă ”George Enescu” din bătrâna capitală a Moldovei , a deschis expoziția ”Omagiu sufletului pereche”. Această expoziție a fost găzduită  de  Rotonda Muzeului Universității de Medicină și Farmacie Iași, un loc unde ”artele și medicina se întâlnesc într-o simfonie  nesfârșită”, după cum a  declarat  prof. univ. dr. Mihai Dorin. Arătând că ”în policromia  celui mai frumos oraș – Iași, care este mult iubit de artiști ne bucură tablourile  Eugeniei Dumitrașcu, ea venind de la Târgu Ocna,  oraș  ce este încărcat de poezie”,  el  a  remarcat  la  această expoziție ” frumusețea albastrului voronețian, care dă o forță  a culorii”. Prof. dr.  Ofelia Huțul a fost  custode al acestei expoziții, ea fiind  încântată de prietenia care o leagă de Eugenia Dumitrașcu încă din anii de liceu, de la  Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” din Iași.

Ea a menționat că  ”expoziția este  închinată pictorului Gheorghe Dumitrașcu (cunoscut în țară și în străinătate), la trecerea a opt ani de când   acesta a plecat dintre noi ”. Prof. dr. Cristina Talpan a  evidențiat faptul că ”lucrările  Eugeniei Dumitrașcu  exprimă sensibilitatea umană și fac legătura dintre real și ireal prin construcții picturale simbolice. Tonul de albastru însoțește  energiile pozitive primordiale în dinamismul vieții. Prin tehnicile mixte și decorative  realizate, tablourile Eugeniei Dumitrașcu au  certă valoare estetică și exprimă dorința creatoarei, ce se vede dincolo de porțile timpului”.

CEA  MAI  FRUMOASĂ   ȘI  ADORABILĂ   PERECHE –  EUGENIA  ȘI  GHEORGHE  DUMITRAȘCU

Între  foile ce zboară  în vâltoarea  acestor vremuri putem aminti gândurile  unei persoane din orașul de la poalele Măgurii despre Gheorghe Dumitrașcu: ”Mi-l amintesc atât de bine ! O statură cu parfum de  pictură  de  suflet, cu nuanțe de iubire, cu frumuseți de primăveri înflorite, cu miresmele  Tg. Ocnei  de  altădată, cu bucuriile adolescenței, nebun de frumoase, cu mii de zâmbete colorate, cu fericiri imortalizate în tablouri neînrămate de  timp, prezente în toate diminețile,  foste și viitoare. O statură de OM, o statură impunătoare și sensibilă totodată! Frumos și sensibil, ASTA e imaginea pe care o păstrez cu mult drag!  Acolo unde a plecat, în veșnicie,  sunt SIGURĂ, va picta, într-o zi, un curcubeu din care noi, o să ne alegem culorile -amintiri!  Caci DA, prin ce a trăit pictând, a  <<născut>>  AMINTIREA!”

Cum viața îți dăruie bucurii sufletești adevărate Eugenia Dumitrașcu  în periplul ieșean a trăit, în ziua de 10 august,  momentele deschiderii  Expoziției de arte vizuale (pictură, arte digitale, tehnici mixt și decorative  ”Conexiuni atemporale”  la  Galeria ”Victoria” (aflată în Piața Unirii). Expoziția de aici (deschisă până în ziua de 20 august), a fost prezentată de prof. univ. dr. Constantin Tofan (artist vizual), prof. dr. Ofelia Huțul (artist vizual) și de prof. dr. Cristina Talpan (eseist).

”Pe  scara sorții”, când visele devin realitate, au luminat și alte raze strălucitoare  pentru Eugenia Dumitrașcu în vara acestui an. Astfel, între 4 – 10 iulie ea a participat la Tabăra Internațională de Pictură, Grafică și Sculptură de la Holercani (Republica Moldova). Mai mult de atât,  în zilele de 11 – 18 iulie, Eugenia Dumitrașcu (împreună cu prof. dr. Ofelia Huțul, Doctor în estetică),  a organizat Simpozionul  Internațional de Arte Vizuale ”Târgu Ocna  Art”. Ineditul acestei manifestări  a fost dat de faptul că  a avut activități care s-au desfășurat în interiorul Salinei Târgu Ocna, artiștii plastici având și sprijinul consilierului local Robert George Aparaschivei (jurist la firma menționată).

 

Astfel, ”în inima  muntelui de sare” a  fost dezvăluită  gratitudinea  de a lucra, fapt  ce arată că arta este un vis divin iar  artistul – după cum mărturisea într-o cugetare Anatol France – ” trebuie să iubească viaţa şi să ne arate că este frumoasă. Fără el, ne-am îndoi de frumuseţea vieţii!”  Ion Moraru

 

Distribuie articolul!