Se spune că „un milion de stele strălucesc pe cer, ca diamantele în întunericul nopții… Dar nici una dintre luminile lor nu strălucesc la fel de frumos ca lumina iubirii, a sufletului pereche!” De aici, de la această frumoasă îngemănare a cuvintelor putem porni într-un periplu la Iași, unde doamna Eugenia Dumitrașcu, absolventă a UniversitățiiNaționale de Artă ”George Enescu” din bătrâna capitală a Moldovei , a deschis expoziția ”Omagiu sufletului pereche”. Această expoziție a fost găzduită de Rotonda Muzeului Universității de Medicină și Farmacie Iași, un loc unde ”artele și medicina se întâlnesc într-o simfonie nesfârșită”, după cum a declarat prof. univ. dr. Mihai Dorin. Arătând că ”în policromia celui mai frumos oraș – Iași, care este mult iubit de artiști ne bucură tablourile Eugeniei Dumitrașcu, ea venind de la Târgu Ocna, oraș ce este încărcat de poezie”, el a remarcat la această expoziție ” frumusețea albastrului voronețian, care dă o forță a culorii”. Prof. dr. Ofelia Huțul a fost custode al acestei expoziții, ea fiind încântată de prietenia care o leagă de Eugenia Dumitrașcu încă din anii de liceu, de la Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” din Iași.
Ea a menționat că ”expoziția este închinată pictorului Gheorghe Dumitrașcu (cunoscut în țară și în străinătate), la trecerea a opt ani de când acesta a plecat dintre noi ”. Prof. dr. Cristina Talpan a evidențiat faptul că ”lucrările Eugeniei Dumitrașcu exprimă sensibilitatea umană și fac legătura dintre real și ireal prin construcții picturale simbolice. Tonul de albastru însoțește energiile pozitive primordiale în dinamismul vieții. Prin tehnicile mixte și decorative realizate, tablourile Eugeniei Dumitrașcu au certă valoare estetică și exprimă dorința creatoarei, ce se vede dincolo de porțile timpului”.
CEA MAI FRUMOASĂ ȘI ADORABILĂ PERECHE – EUGENIA ȘI GHEORGHE DUMITRAȘCU
Între foile ce zboară în vâltoarea acestor vremuri putem aminti gândurile unei persoane din orașul de la poalele Măgurii despre Gheorghe Dumitrașcu: ”Mi-l amintesc atât de bine ! O statură cu parfum de pictură de suflet, cu nuanțe de iubire, cu frumuseți de primăveri înflorite, cu miresmele Tg. Ocnei de altădată, cu bucuriile adolescenței, nebun de frumoase, cu mii de zâmbete colorate, cu fericiri imortalizate în tablouri neînrămate de timp, prezente în toate diminețile, foste și viitoare. O statură de OM, o statură impunătoare și sensibilă totodată! Frumos și sensibil, ASTA e imaginea pe care o păstrez cu mult drag! Acolo unde a plecat, în veșnicie, sunt SIGURĂ, va picta, într-o zi, un curcubeu din care noi, o să ne alegem culorile -amintiri! Caci DA, prin ce a trăit pictând, a <<născut>> AMINTIREA!”
Cum viața îți dăruie bucurii sufletești adevărate Eugenia Dumitrașcu în periplul ieșean a trăit, în ziua de 10 august, momentele deschiderii Expoziției de arte vizuale (pictură, arte digitale, tehnici mixt și decorative ”Conexiuni atemporale” la Galeria ”Victoria” (aflată în Piața Unirii). Expoziția de aici (deschisă până în ziua de 20 august), a fost prezentată de prof. univ. dr. Constantin Tofan (artist vizual), prof. dr. Ofelia Huțul (artist vizual) și de prof. dr. Cristina Talpan (eseist).
”Pe scara sorții”, când visele devin realitate, au luminat și alte raze strălucitoare pentru Eugenia Dumitrașcu în vara acestui an. Astfel, între 4 – 10 iulie ea a participat la Tabăra Internațională de Pictură, Grafică și Sculptură de la Holercani (Republica Moldova). Mai mult de atât, în zilele de 11 – 18 iulie, Eugenia Dumitrașcu (împreună cu prof. dr. Ofelia Huțul, Doctor în estetică), a organizat Simpozionul Internațional de Arte Vizuale ”Târgu Ocna Art”. Ineditul acestei manifestări a fost dat de faptul că a avut activități care s-au desfășurat în interiorul Salinei Târgu Ocna, artiștii plastici având și sprijinul consilierului local Robert George Aparaschivei (jurist la firma menționată).
Astfel, ”în inima muntelui de sare” a fost dezvăluită gratitudinea de a lucra, fapt ce arată că arta este un vis divin iar artistul – după cum mărturisea într-o cugetare Anatol France – ” trebuie să iubească viaţa şi să ne arate că este frumoasă. Fără el, ne-am îndoi de frumuseţea vieţii!” Ion Moraru