De la Dărmănești, Marius Diaconescu, un om pasionat ”până în pânzele albe” de blues, ne dă de veste:” Cu mândrie și emoție vă anunțăm că ceea ce se numește <<călătoria ediției a treia>> a pornit și, putem să vă anunțăm că la ceea ce se va numi începând cu această ediție <<Dărmănești jazz, blues festival>> , suntem onorați să avem invitați pe Dan Patlansky din Africa de Sud, Kyla Brox și Sam Kelly’s Station House din Marea Britanie, Eliana Cargnelutti și Big Man James din Italia, Meena Cryle & Chris Filmore Band din Austria, Cotton Pickers din Serbia, alături de Trans Express, Othello Trio, Dusty Ride și Stones Free din România. Pentru că începând cu 2022 European Blues Union a decis ca <<Dărmănești jazz, blues festival >> să devină Blues Challenge Awarding Festival, câștigătorii European Blues Challenge 2022 – Harlem Lake din Olanda, vor fi deasemeni pe scena de la Dărmănești. <<Călătoria 2022>> va fi plină de provocări și acest lucru va continua cu siguranță până în ultima zi a festivalului. Cu toate acestea, ne simțim sufletul plin de bucurie, pentru că provocările dezvăluie întotdeauna, mai mult ca oricând, ce a fost, ce este și ce va fi <<Dărmănești jazz, blues festival>>!”
DECI în zilele de 26 – 27 și 28 august la Dărmănești va avea loc Festivalul ”Open Air Blues in the garden”, eveniment care a pus acest oraș de pe valea Uzului pe harta Europei! Da! Festivalul dărmăneștean este înscris în rândul manifestărilor de acest gen, care au loc pe bătrânul continent al Europei, el fiind secondat de un festival care a avut loc în Finlanda (la Reuma, localitate așezată pe un râu faimos pentru pescuitul somonuli) și altul ce se va desfășura la Cheternham (oraș – stațiune turistică (din Comitatul Gloucestershire).
Este de evidențiat faptul că Festivalul ”Open Air Blues in the garden” este un eveniment internațional unic în județul Bacău. Dărmăneșteanul Marius Diaconescu, cel care pune la punct fiecare detaliu al acestei manifestări, organizate cu sprijinul autorităților locale din Dărmănești, ne-a declarat: ” Este un eveniment de trei zile, cu patru invitați pe zi. Prin invitații săi din acest an festivalul << se învârte>> în jurul Europei și a Africii de Sud dar în fiecare seară a festivalului va fi și câte o trupă din România. La această ediție sunt prezente trupe din Marea Britanie, Olanda, Austria, Italia, Serbia, Africa de Sud și din România”. Concertele cuprinse în acest așteptat festival (iubitori ai blues-ului din București, Constanța, Ploiești, Iași, Brașov, Târgu Mureș, Focșani și din alte orașe cumpărându-și deja bilete), vor avea loc pe scena amenajată la Stadionul Uzu din Dărmănești.”
”La marginea imperiului”
Este de evidențiat faptul că Festivalul ”Open Air Blues in the garden” este un eveniment internațional unic în județul Bacău și despre contextul și importanța unei asemenea ”reverberații” muzicale Marius Diaconescu a declarat:”Probabil că va mai trece multă vreme până când România va conta în Europa în ceea ce privește infrastructura de educație, sanitară și de transport; guvernul vorbește de ani, alții vorbesc de decenii. În domeniul organizării spectacolelor însă, România a arătat că s-a ridicat foarte repede la un nivel înalt, existând situații în care e chiar acolo sus, în topul evenimentelor europene (dacă e să vorbim doar despre Untold, Electric Castle, Gărâna sau Brezoi), cu lineup-uri de excepție, cu mii și zeci de mii de spectatori; și saltă inima-n <<cheptul de aramă>>, atunci când pe datele de turnee ale unor nume grele din branșă, între capitalele europene sau orașele cu tradiții de zeci de ani în organizarea de evenimente cu renume, vezi strecurat și câte un nume al unei localități din România, sau când artiștii spun pe scenă <<Romania, I love you!>> Acest gen de evenimente șterg o parte din rușinea pe care infrastructura românească (de care aminteam anterior) o lasă an de an pe obrazul Europei”.
Și a mai remarcat un lucru Marius Diaconescu: ”E binecunoscut faptul că pe lângă notorietatea pe care un eveniment o aduce unei locații în care se desfășoară (dar și celor învecinate), pe orizontală aduce după sine și dezvoltarea unor sectoare conexe (HoReCa, transporturi, servicii, etc.) dezvoltare care nu ar avea loc dacă evenimentul nu ar exista. Sunt zone în care lumea <<s-a prins>> despre cum stau lucrurile și, vreme de un an de zile, de la organizatori la antreprenori, media regională și politicul care administrează zona, toți sunt angrenați în pregătirea următoarei ediții, pentru a putea obține la finalul ei, beneficii mai mari pentru locație, față de cele de la ediția precedentă. Și aici se respectă regula cu <<Ardealu-i fruntea>>, <<<sudiștii>> vin puternic pe turnantă, în timp ce Moldova <<pare-adormită-n trecut>>, preocupată continuu de bâlciuri, de <<capra vecinului>>, șicane politice și viziune <<ioc>> ! Stă în puterea noastră (încă) să îndreptăm un pic lucrurile și să încercăm să trecem la <<next level>> (<<nivelul următor>>), la cel european. Putem face asta? Desigur! Cu olecuță de minte, cu minimum de efort și maximum de inteligență și mai ales, cu dorința de a face ceva în acest sens. Întrebarea este dacă ne dorim acest lucru, sau preferăm să rămânem <<la marginea imperiului>>…”