”Viitorul este o pagină albă!” Ce poți să scrii despre o pagină albă? Aștept provocările fiecărei zile care urmează!

”Viitorul este o pagină albă!” Ce poți  să  scrii despre o pagină albă? Aștept  provocările fiecărei zile care urmează!

INTERVIU   CU  PROFESORUL   ARISTOTEL   PILIPĂUȚEANU

PARTEA  A  II 

– Să ne întoarcem la literatură… Dacă ar fi posibilă o întâlnire cu trei mari critici literari – Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Alex. Ștefănescu – ce i-ați întreba?

– Mi-ar fi imposibil să-l întreb ceva pe  N. Manolescu. M-ar considera naiv. L-aș lăsa să vorbească și l-aș asculta ceasuri întregi! Dacă aș prinde curaj, i-aș cere o lămurire despre derapajul de ordin politic (Alianța Civică), incident cu totul  ciudat și nefericit în viața fără cusur a unui literat excepțional. Pe Eugen Simion, pe care-l cunosc mai bine…

– Cum adică?

– În afară de protocolul de la ”Zilele Culturii Călinesciene” am avut fericitul prilej de a-l cunoaște și în alte împrejurări. Cu el și cu Gabriel Dimisianu  am petrecut o seară minunată în familia inginerului oneștean Liviu Milea. Altădată, profesorul m-a primit într-o vizită de câteva ore  în locuința lui din București. Așadar, l-aș întreba  de ce n-a scris / nu scrie  o Istorie a literaturii române? Sutele de ”Fragmente critice” publicate în ”România literară”, cele patru volume masive intitulate ”Scriitori români de azi”, ”Dimineața poeților”, cărțile despre Ion Creangă,  Alexandru Odobescu, Eugen Lovinescu, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Mircea Eliade constituie  material  arhisuficient.

Cu Alex. Ștefănescu  sunt de aceeași vârstă. Am fi putut fi colegi. L-aș provoca la o discuție  despre anii studenției: De ce, fiind din Suceava, a ales Bucureștiul și nu Iașul sau Clujul? Cum decurgea  viața de tânăr  în Bucureștiul aglomerat, respectiv în Iașul romantic?  Debitul său verbal, umorul său irezistibil ar face din el un partener de dialog încântător.

– E greu de atins  celebritatea  pentru un scriitor? Să luăm cazul lui Mircea Dinescu și cel al lui Mircea Cărtărescu…

– Uniunea Scriitorilor din România numără 2600 de membri, așa că întrebarea mi se pare superfluă. Dar am prilejul să spun câteva cuvinte  despre doi mari poeți ai vremii noastre, pe care i-am cunoscut și personal la ”Zilele Culturii Călinesciene”. Mircea Dinescu are  un talent nativ pe care l-a cultivat corect, concretizându-l în poezii,  care s-au bucurat de un enorm succes. În tinerețe plăcea și pentru nonconformismul său. La Revoluție și mai ales după, a optat pentru  o altă cale de a-și exhiba celebritatea, astăzi fiind cunoscut mai mult ca proprietar al unei moșii din Oltenia sau ca realizator tv. Dimpotrivă, Cărtărescu  s-a dovedit încă de tânăr  un element studios, a urcat progresiv treptele universitare, a fost tradus în numeroase limbi. Recent a făcut un turneu în America de Sud, s-a întâlnit cu Vargas Llosa,  având și alte proiecte asemănătoare. Face eforturi să obțină Premiul Nobel și-l va obține, în pofida unor piedici puse  chiar de  congenerii  săi români. Nu este cu nimic mai prejos decât alți laureați al căror nume l-am auzit prima dată în momentul decernării premiului.

– Ce calități trebuie să aibă  un scriitor pentru  a fi cu adevărat bun?

– Calitatea numărul 1 este talentul nativ. Apoi puterea de performare. Orice  aspirant  la scriitură n-are decât să întindă mâna și să ia  din raft volumul unui autor canonic, să citească o pagină / poezie și să se întrebe: ”Eu voi putea realiza vreodată așa ceva?” O altă însușire  a scriitorului bun este să fie accesibil, chiar dacă aparține unui curent de ultimă generație.  Amintesc ce spunea Eugen Simion; ”Prima calitate a unui critic este să fie clar”. Un  scriitor bun nu este acela ”bine vândut prin  artificii comerciale”, ci  acela iubit, cu cărțile  păstrate pe primul raft al bibliotecii personale și cu efigia gravată în sufletul cititorului.

– Mai există ”rezistență prin cultură”?

– Nici n-a existat  vreo ”rezistență prin cultură”.

– Cum așa?

– Este un concept  inventat pentru a ne spăla obrazul în fața lumii ținând cont de  izoletele și  anemicele  cazuri contestatare. Să nu uităm  însă că dictatura din România era mult mai represivă decât  a autorităților  din Polonia sau Cehoslovacia. La noi, zice Nicolae Breban, nu era posibilă nici  cea mai palidă umbră de discuții, de idei autentice. Totul devenise diversiune și manipulare. Cred că ar trebui să vorbim mai degrabă de o supraviețuire a culturii în perioada post- revoluționară. Desființarea a aproape jumătate  din librăriile țării, pierderea dorinței de a citi, slaba  frecventare a bibliotecilor  sunt semne extrem de grave. Și nu singurele. Faptul că la Onești  nu există o revistă de cultură deși avem o tipografie excelentă (”Magic Print”) iar autorii  locali își caută posibilități de publicare în alte județe constituie o anomalie!

 

” Școala de azi nu se ridică la nivelul  celei  de altădată…”

 

-Sunt curios  ce credeți și despre actuala situație din învățământ…

– Cu oarecare tristețe  mărturisesc faptul că lucrurile s-au schimbat și nu în bine!  Este clar penttru cei care în 1989 aveau anii maturității  că  școala de azi nu se ridică la nivelul  celei  de altădată… Azi se  neglijează  studiul individual – conform  ideii fanteziste că  elevul pleacă din clasă cu lecția învățată, se combate memorarea  ca  procedeu de învățare, după opinia mea, o gravă eroare! În fine,  este  o îngăduință  nepermisă  în  notare.  Zeci  de elevi cu media 10  pe linie în școlile rurale,  invadează  liceele  de elită,  ei  părăsindu-le doar numai după câteva luni! La fel se întâmplă  și cu  unii  absolvenți  de liceu,  când forțează porțile facultăților.  Dacă aș fi un influent factor de decizie, aș  organiza  o admitere  simplă și eficientă:  o  comisie formată din profesori de la toate specialitățile  și  examinarea, printr – un interviu  prin intermediul căruia candidatul își pune în valoare calitățile! La final, comisia  reține  cele mai valoroase prezențe. Este evident, este nevoie de  profesori incoruptibili,  deci oameni de caracter și  bine plătiți, deci de un buget  acordat învățământului  de cel puțin 6 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), lucru care nu s-a realizat niciodată în in  ultimii 32 ani! În  2021 Ministerul Educației a primit un buget de 2.5 la sută din PIB! Nici la secvența Educație  nu  o  ducem  prea  bine, dovadă fiind  modul  aberant, incredibil  în  care  se  comportă  unii  dintre  tinerii noștri,  frizând  adesea nesimțirea  și infracționalitatea. Îmi amintesc cu strângere de inimă ce spunea cândva un  demnitar  francez  în  vizită  în  țara noastră – ”Nu vreți să  investiți bani în  învățământ ? Nu-i nimic!  Peste  zece ani  o să-i investiți în pușcării!”

– Iubiți călătoriile? Care au fost cele mai minunate?

– Pe la mijlocul vieții  am alcătuit un clasament  al preferințelor… le-aș putea spune plăcerilor personale: 1, eternul feminin; 2, călătoriile; 3.  discuțiile  cu prietenii; 4, filmele (la cinematograf) și 5 –  lectura. Oricând aș fi renunțat la  una dintre ele pentru alta superioară. Singura  călătorie în străinătate și cea mai minunată am făcut-o în 1978 pe ruta Budapesta – Bratislava – Viena.  Ar însemna  să vorbesc prea mult despre ea acum…poate voi scrie niște impresii, publicându-le în ”Amprenta de Onești”. Dar nu mai puțin plăcută a fost hălăduiala prin munții noștri cu grupurile conduse de  neobosiții Gheorghe Istrate și Radu Pușcarciuc. Vârfurile Șandru Mare, Cărunta, Măgura Berzunțiului, trecerile de la Hanul Oituz (Hanul Lina), Poiana Sărată sau Hârja spre Slănic Moldova, de la Pralea la Mânăstirea Mușuroaiele, cheile Doftenei, Cascada Zimnicioara și atâtea  altele mi-au oferit momente de încântare, pe care le rememorez acum cu plăcere.

– Așa este! Vine o vreme  când  rămâi  doar cu amintirile…

– Nu chiar. Acum fac alt gen de călătorii: spre orașele mari (în ordinea preferințelor : Oradea, Timișoara, Cluj, Brașov, Sibiu, Târgu Mureș, Arad), unde rămân două – trei zile bucurându-mă de obiectivele turistice, dar mai ales de pestrița  ”floră” umană, cu multicolorele  ei manifestări și năravuri.

– Așteptați  vreo întrebare ce nu a fost adresată?

– Obișnuita ”Ce proiecte de viitor aveți?” sau mai rău ”Cum vă vedeți peste 10 ani?” N-am nici un fel de proiecte. Cum spunea Lucian Boia (pe care-l lecturez cu păcere, deși nu subscriu la ideile sale, ”viitorul este o pagină albă”. Ce poți  să spui / scrii despre o pagină albă? Aștept  provocările fiecărei zile care urmează!

– Să încheiem  optimist: ce este fericirea?

– Să lăsăm denumirea  savantă a noțiunii  în seama filosofilor, deși n-am văzut vre-un filosof fericit! Pentru mine, în termeni imediați, fericirea materială înseamnă să am niște bani în buzunar, dar să nu pot preciza suma. Celălalt gen de fericire  este atunci când  toată lumea din casă  are treabă în oraș, iar eu să rămân singur  câteva ore în sufrageria – bibliotecă.    Interviu realizat de  Ion Moraru  (prima parte a acestui interviu a apărut  pe site-ul AMPRENTA  DE  ONEȘTI  în ziua de  22 august  2022) 

 

Să fie aproape zece ani când mă aflam în Sala de conferinţe a Bibliotecii „Radu Rosetti” din Oneşti, la prezentarea cărţii profesorului Ştefan Epure, ca editor, împreună cu Cornel Galben. După eveniment, din sală ia cuvântul un domn înalt, cu o dicţie perfectă şi cu o linie dreaptă a ideilor vorbind despre carte… Dar şi despre mine, spunând că mă cunoaşte de la facultate, când îmi dezlega careurile de cuvinte încrucişate pe care eu le publicam în „Flacăra Iaşului”! Adevăr, fiind mai mic decât mine, n-am avut cum să-l cunosc. Acum, domnul profesor Aristotel Pilipăuţeanu este colaboratorul permanent al revistelor „Academia Bârlădeană”, „Viaţa noastră”, „Labirint” şi „Crypto” şi a scris prefeţele la cărţile mele „Mihai Eminescu. Călin Nebunul” şi „Marin Preda. Univers enigmistic”. Pentru viitor avem planuri mari…

 

Prof. Serghei Coloşenco,

Directorul Editurii „Sfera” din Bârlad

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!