Sărbătoarea Limbii române

Sărbătoarea  Limbii române

Curiozități ale Limbii române

 

* Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă formată din 8 cuvinte ce conțin doar vocale.

Ex: „Oaia aia e a ei, eu o iau.”

 

Limba română conține și câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul: ”Ele fac cafele”; „Ele ne seduc cu desenele”; ”Era o tipă răpitoare”; „O ramă maro”; „Icre, pui, ciuperci” ;„Ene purta patru pene.”

 

* Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera „C” și sunt în număr de 19.750, iar „Y” este litera cu care încep cele mai puține cuvinte și anume 14 cuvinte.

 

* Întâlnim și cuvinte care conțin toate literele cu semne diacritice din alfabetul român: Ex: „îmbrățișând”, „înfățișând”;

 

* Aproape 40 la sută din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză și italiană, dar în schimb avem 3 cuvinte care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO: „dor”, „doină”, „colind”;

 

* Cuvintele „dor” și „doină” nu pot fi traduse cu exactitate în altă limbă.

 

*  Limba română este una dintre cele 5 limbi în care se oficiază slujbe pe muntele Athos.

 

* Deși numărul cuvintelor vocabularului limbii române a ajuns la 80.000 se pare că în viața de zi cu zi folosim aproximativ 1500, printre acestea remarcându-se verbele „a da”, „a lua”, „a face”, „a pune”, „a avea” și substantivele „cap”, „mână”, „ochi”.

 

* Într-o viață de 70 de ani un om rostește în jur de un miliard de cuvinte, deci putem spune că în medie repetăm de peste 666.000 de ori fiecare dintre cele 1500 de cuvinte uzuale din limba română.

 

 

* Cele mai multe repetări ale aceleiași litere într-un cuvânt:

A (6 ori) ABRACADABRANTA, AGRAMATICALITATEA

Ă (5 ori) DĂRĂPĂNĂTURĂ

 (3 ori) BÂLDÂBÂC, BÂLTÂCÂI, HÂȚÂNÂND, ZGÂLȚÂNÂND

B (3 ori) BAOBAB, BIBLIOFOB etc.

C (5 ori) BOCCACCESC

D (4 ori) DEZNĂDĂJDUIND, DEZINDIVIDUALIZÂND

E (9 ori) EREDODEGENERESCENȚELE

F (4 ori) FIFTY-FIFTY

G (3 ori) JOGGING, GROGGY etc.

H (3 ori) CHIHUAHUA, CHA-CHA-CHA

I (8 ori) INDIVIZIBILITĂȚII, ININTELIGIBILITĂȚII

J (4 ori) JEJUNOJEJUNOSTOMIE

K (3 ori) KRAKOWIAK

L (5 ori) ALCALICELULOZELOR

M (4 ori) DINAMOMETAMORFISM, MINIMOMAXIMĂ

N (5 ori) NONCONVENȚIONAL, NONINTERVENȚIONIST

O (6 ori) ODONTOSTOMATOLOGIE

P (4 ori) PU-PU-PUP

Q (2 ori) QUIPROQUO

R (5 ori) RADIOREPORTERILOR, REFRIGERATOARELOR etc.

S (4 ori) SECESSIONISM, SUSTRĂSESE, SASTISISE etc.

Ș (3 ori) MEȘTEȘUGAȘ etc.

T (6 ori) ANTICONSTITUTIONALITATE

Ț (3 ori) AȚÂȚAȚI, ÎNȚOȚONAȚI, ȚÂȚÂIȚI, ȚUȚUIȚI

U (6 ori) UZUFRUCTUARULUI

V (3 ori) OVOVIVIPAR

W (3 ori) BOW-WINDOW

X (3 ori) HEXAHIDROXICICLOHEXAN

Y (2 ori) PLAYBOY, WILLY-WILLY

Z (3 ori) VIZUALIZEZ, DEZORGANIZEZ, TEZAURIZEZ etc.

 

* Cuvântul AUTOÎNSĂMÂNȚĂRILE conține toate cele 8 vocale din limba română (a, ă, â, e, i, î, o, u).

 

ULTIMA  ORĂ!

De pe site-ul Spinew.ro aflăm:

Torino este frumosul oraș din Italia în care limba română a devenit a doua limbă oficială. În celebra metropolă, la fel ca în celelalte mari orașe din peninsulă, imigranții românii sunt în număr foarte mare. În perioada 2015 – 2020, populaţia Italiei a scăzut cu peste o jumătate de milion de locuitori, potrivit datelor date de Institutul naţional de statistică (Istat). Cu toate acestea, numărul cetățenilor străini care s-au stabilit în peninsulă a crescut, iar cea mai mare minoritate este reprezentată de români în această țară, albanezii fiind pe locul doi, la mare distanță.

În jur de 1.2 milioane de români sunt stabiliți în Italia în prezent, fiind urmați de albanezi, cu doar 441.000, marocani (432.000), chinezi (305.000) şi ucraineni (240.000). Conaționalii noștri formează aproape jumătate din numărul total al străinilor, potrivit datelor comunicate de Istat în 2020. Foarte mulți imigranți români sunt și în Spania, ocupând și aici primul loc la numărul de rezidenți străini. Datele prezentate de guvernul spaniol aratau că în această țară erau 1.079.726 de rezidenți de origine română, la finalul anului 2020, număr care reprezintă 18,61% din totalul străinilor stabiliți aici. Peste un milion de români sunt stabiliți și în Marea Britanie, dar aici ocupă locul doi ca minoritate, polonezii fiind pe locul fruntaș.

Note  și comentarii

Onești  Asigurări

Pe cine intereseaza limba romana,acela e un om care a citit in viata lui, carti, reviste,orice si scrie pe facebook, corect literar! Ganditi-va ca sunt in tara aceasta oameni care n-au citit o carte/o revista,in viata lor!

 Se vede din prima calitatea interlocutorului, dupa cum se exprima si scrie…
Cine nu stie a grai/a citi,vorba romaneasca, corect, sa stea in banca lui, dar ambitia,nu-l lasa! Nu si nu! Stiti ce zic?
Dumnezeu sa-l ierte pe domn Pruteanu, tare-i mai punea la punct, pe multi,  in stilul sau caracteristic,din punct de vedere  lingvistic! Nu? Parca  ma  racoream și eu, dar mai ales mama mea, inv.Dobranis Maria, acum la cele sfinte!
Imi povestea mama si bunica, cum, mica fiind(dupa razboiul din ’44, era, cam  asa…),mama nu se juca cu papusi (ca nici n-avea),ea  avea carti,cauta  carti sa citeasca pe la oameni prin sat;pe ea daca  o  cautai,o gaseai  la  un invatator acasa, in  camera cu carti; la oricine avea carti! Zau!
A citit asa de multe carti in viata ei,ca intr-o noapte  s-a rupt un picior de la biblioteca  de  acasa….asa ne-am speriat, ca, s-a auzit cum cadeau  cartile ca piesele de domino, in  toata  casa!
Cine are carte are parte!
Sanatate si voie buna tuturor!

 

 

 

Distribuie articolul!