Foto (obiectiv) – ”O fotografie este un secret despre un secret”

Foto (obiectiv) – ”O fotografie este un secret despre un secret”

FOTO (OBIECTIV) – PROF. TOADER   OPREA, COMĂNEȘTI

 

”O fotografie este un secret despre un secret. Cu cât îți spune mai multe cu atât știu mai puțin”, spunea  Diane Arbus, fotografă americană  care  prin imaginile realizate a ajutat la normalizarea grupurilor  marginalizate. ” Era fascinată de oamenii care își creau în mod vizibil propriile identități – travesti, nudiști, artiști de spectacole, bărbați tatuați, noi bogați, fanii vedetelor de cinema – și de cei care au fost prinși într-o uniformă care nu mai oferă nicio siguranță sau confort”, a menționat despre ea criticul de artă Michael Kimmelman.

Mult – îndrăgostit de fotografii este la Comănești profesorul Toader Oprea,  mare iubitor de cultură și artă. ”Pavoazăm” acest articol cu fotografii ale sale, răsfoind și alte gânduri despre această fermecătoare  pasiune – de a fotografia! ”Când fotografiez, nu fac decât să caut răspunsuri lucrurilor”,  menționa Wynn Bullock, fotograf (tot) american, care are lucrări în 90 de muzee ale lumii!

”Fotografia aduce ordine în haos”, era de părere Ansel Adams, fotograf ”de peisaj”, cunoscut pentru imaginile alb – negru pe care le-a realizat. Cu fotografia alb- negru este altceva:” Când fotografiezii oamenii color, le suprinzi hainele. Când îi fotografiezi în alb-negru, le suprinzi sufletele”- scria Ted Grant, militant născut în Africa de Sud.

Aurel Rapa, care  are darul de a arăta oamenilor frumosul, consideră că ” Nu fotografiezi o imagine. Doar ceri, în tăcere, să o împrumuți… Legendele spun că fotografiile fură sufletul oameniilor. Eu, ca fotograf, dau suflet fotografiilor.”

Care este fotografia cea mai frumoasă? ”Cea pe care o voi face mâine”, a spus Imogen Cunningham, cunoscut fotograf american a subiectelor simple! AMPRENTA  DE ONEȘTI va mai prezenta fotografii ale  profesorului  comăneștean Toader Oprea, precum și  ale altor fotografi!

 

 

 

Distribuie articolul!