”Rusia: Kremlinul tace pe Podul Crimeei” (Ziarul ”Bote” , Elveția)

”Rusia: Kremlinul tace pe Podul Crimeei” (Ziarul ”Bote” , Elveția)

RĂSFOIND   PRESA  STRĂINĂ

 

O explozie puternică pe podul din Crimeea, care este  cea mai importantă rută  pentru Rusia, a stârnit temeri internaționale cu privire la o nouă escaladare a conflictului. Dar Moscova nu a reușit să ofere un răspuns rapid și clar – cel puțin sâmbătă. Conducerea ucraineană, la rândul ei, se bucură fără a-și accepta oficial responsabilitatea pentru presupusul atac. Traficul peste pod a fost reluat într-o măsură limitată sâmbătă  seara.

Zelensky lasă deschisă implicarea ucrainenei în explozie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a dezvăluit implicarea țării sale în explozia de pe podul din Crimeea. În Ucraina a fost în mare parte  timp însorit și cald, „din păcate înnorat în Crimeea, deși cald și acolo”, a spus el în discursul său video zilnic, făcând aluzie la detonarea de dimineață pe pod. Nu a intrat în detalii despre incident. Apoi le-a cerut rușilor din nou să se predea și să fugă. Aceasta este cea mai bună opțiune a ei de a rămâne în viață. Va exista un viitor fără ocupanți în Ucraina. „Pe tot teritoriul nostru, în special în Crimeea”, a spus el.

Podul din Crimeea, care este important din punct de vedere strategic și simbolic pentru Rusia, a fost zguduit de o explozie puternică sâmbătă dimineață. Videoclipurile arată distrugeri majore. Contextul exact este încă neclar. Potrivit unor surse ruse, un camion a explodat. Drept urmare, potrivit anchetatorilor ruși, șapte vagoane cisternă cu motorină au luat foc mai departe. În plus, părți ale autostrăzii pod au căzut în mare. Se spune că cel puțin trei persoane au fost ucise.

„La mulți ani, domnule președinte”

Înainte de Zelenskyj, mai mulți politicieni de rang înalt din cercul președintelui ucrainean alimentaseră deja speculațiile că Kievul ar fi fost implicat în crimă. Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a postat sâmbătă pe Facebook imagini ale structurii parțial distruse care leagă Rusia și peninsula Crimeea de la Marea Neagră, anexată de Moscova în 2014 . El a postat, de asemenea, un videoclip în care arăta legenda hollywoodiană Marilyn Monroe (1926-1962) cântând melodia de ziua de naștere „La mulți ani, domnule președinte” președintelui american de atunci John F. Kennedy în 1962 . Președintele rus Vladimir Putin și-a sărbătorit vineri împlinirea a 70 de ani.

Consilierul biroului prezidențial, Mykhailo Podoliak, a scris inițial pe Twitter : „Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ceea ce a furat trebuie returnat Ucrainei”. Câteva ore mai târziu, a dat înapoi cu declarații criptice. El a descris atacul ca pe o competiție între armata rusă și serviciul secret al FSB. FSB încerca să înlocuiască conducerea armatei și acum a fost lovit brusc pentru că ”a adormit” la atacul asupra podului. „Nu este evident cine a provocat explozia?” El a practicat teoriile conspirației.

Putin ordonă serviciilor secrete să întărească controlul asupra podului din Crimeea

Oficial, FSB nu era deloc responsabil. Până acum, sarcina a fost împărțită între Ministerul Apărării, Garda Națională și Ministerul Transporturilor. Abia după explozie, Putin a ordonat prin decret serviciului secret să întărească controlul asupra podului avariat din Crimeea. „FSB va primi puterea de a organiza și coordona măsuri de protecție pentru ruta de transport peste Strâmtoarea Kerci, pentru podul electric al Federației Ruse către peninsula Crimeea și gazoductul de la Oblast Krasnodar la Crimeea”, se arată în decret.

Este prima acțiune întreprinsă de Kremlin în urma exploziei de dimineață, despre care se crede că ar fi fost cauzată de un atac. Cu toate acestea, președintele rus nu a vrut să facă o declarație publică. Potrivit informațiilor oficiale, Putin nu va vorbi nici în următoarele zile cu rușii. O astfel de apariție nu este planificată, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Observatorii politici au considerat că discursul președintelui este probabil având în vedere deteriorarea gravă a podului. În trecut, Moscova amenințase Kievul cu consecințe grave în cazul unei tentative de atac asupra obiectului.

Numirea unui nou comandant suprem și evacuare

Trupele ruse din Ucraina au, între timp, un nou comandant după numeroasele înfrângeri în războiul lor de agresiune. Generalul de armată Serghei Surovikin, în vârstă de 55 de ani, a fost trimis de ministrul Apărării Serghei Şoigu pentru a conduce „operaţiunea militară specială”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, la Moscova. Potrivit comentatorilor, Șoigu, ce a  primit critici, având în vedere înfrângerile, ceruseră ca trupele din Ucraina să fie regrupate.

În același timp, sub presiunea contraofensivelor ucrainene, ocupanții ruși se pregătesc să evacueze zeci de mii de civili în regiunea Cherson, din sudul Ucrainei, anexată de Moscova. Printre altele, regiunile  rusești Krasnodar și Stavropol sunt pregătite să primească copii și adulți, a scris sâmbătă șeful ocupației din Herson, Vladimir Saldo, pe canalul său Telegram.

Ce va fi important duminică?

Oficial, autoritățile ruse mai investighează explozia de la podul din Crimeea. Dacă duminică sunt deja primele rezultate, ar putea urma o reacție oficială – și posibil militară – de la Moscova. Sunt așteptate mai multe lupte grele pe frontul din sudul și estul Ucrainei.    Articol  apărut  în  ziarul ”Bote” ( Elveția) 

Distribuie articolul!