Grație blogului ieșeanului Liviu Antonesei, ce este și… ”sub ocupație poetică” dar și ”cu o dispoziție meditativă, spre trecut”, am găsit lucruri mereu interesante în altă parte! Pe blogul ploieșteanului Bogdan Stoicescu – ”inginer chimist cîţiva ani , apoi jurnalist, editor de carte, scriitor (un volum personal publicat, co-autor la multe altele apărute…posesor de prieteni, posesor de duşmani (om întreg, vorba nu ştiu cui…), sănătos, cu tot armamentul din dotare şi bagajele aferente… trecut copăcel de 60 de ani!” Este o plăcere pentru oricine să răsfoiască ”filele” acestui blog, bucurie ce o oferim și cititorilor AMPRENTEI DE ONEȘTI!
LIBRĂRII, CĂRȚI ȘI … GOANGE!
Inaugurată în 1906, librăria «Livraria Lello» din Porto (Portugalia), este adăpostită într-o clădire care reprezintă un excepțional cumul de detalii arhitectonice unice, de-o valoare excepțională.
Clădirea care găzduiește cea mai faimoasă librărie din Porto (și nu numai!) a fost construită în 1906, la comanda fraților Antonio și José Lello, ce conduceau deja o librărie de notorietate la acea vreme, și care l-au angajat pe constructorul Xavier Esteves să ridice «Livraria Lello», pe Rua das Carmelitas din Porto. Fațada și interiorul librăriei sînt construite în stil neo-gotic cu influențe de art-nouveau.
Pe măsura trecerii timpului, librăria a devenit un adevărat centru cultural, care în afară de faptul că adăpostește peste 100.000 de mii de volume (vechi și noi, majoritatea în limba portugheză dar și în alte limbi de circulație internațională), este gazda unor evenimente culturale de primă mână, care reunesc artiști, scriitori, oameni de știință, mari personalități și celebrități din lumea largă.
Popularitatea librăriei a crescut exponențial odată cu asocierea ei poveștii lui Harry Potter. J. K. Rowling, autoarea celebrei serii de romane fantastice care a cucerit o lume întreagă, a locuit zece ani în Porto, activînd ca profesoară de limba engleză, ea fiind o obișnuită a acestei librării, care a inspirat-o pentru a plăsmui din cuvinte celebra bibliotecă din castelul Hogwarts. Librăria a devenit, astfel, un loc de pelerinaj (și) pentru fanii seriei Harry Potter. De altfel, însuși orașul Porto a fost folosit ca principală sursă de inspirație pentru crearea atmosferei acțiunii celebrelor volume ale seriei, fapt care a determinat o afluență fără precedent a publicului, mai ales în sezonul turistic, cînd pragurile ei sînt trecute de peste 4000 de vizitatori zilnic!
Clădirea care adăpostește librăria (foto 2), a fost complet restaurată și modernizată în anul 1995.
În anul 2008, publicații celebre de pe mapamond au plasat librăria portugheză pe primele locuri în clasamentele pe care le-au întocmit. Astfel, «The Guardian» a plasat-o pe locul 3 în topul celor mai frumoase librării, poziție pe care i-a acordat-o și ghidul «Lonely Planet» în 2012 iar în 2015, «Times» a catalogat-o drept „una dintre cele mai atractive și bine administrate librării”. Tot în 2015, revista «Travel & Leisure» a așezat-o prima în topul celor mai valoroase librării din lume iar în 2017, ea a ocupat același loc în „Top 16” al celor mai frumoase librării din lume, realizat de periodicul «The Telegraph».
„Cărțile necitite – și care tind a deveni veșnic necitite! – seamănă cu niște femei pe care le vezi de la mare distanță, dar nu le poți defini nici fizionomia. Simți cumva numai aura feminității. Sunt frumoase, sunt elegante?”
Șerban Tomșa
„Citesc tot mai rar din plăcere, deși continui să nu cunosc plăcere mai mare decît cititul. De scris, scriu fără dificultate. Dar rescriu, de mai multe ori, orice text pe care-l consider important. Mulți mă socotesc spontan, deși reluările acestea sunt un semn de elaborație. Norocul meu a fost dintotdeauna că mi-a plăcut să scriu. De aceea am și scris, se vede, atât de mult. Îmi înving, de fiecare dată lenea înnăscută, silindu-mă să duc la bun sfârșit ceea ce am început (…). N-am iubit inovațiile dar nu-i urăsc pe avangardiști. Detest, mai presus de orice, isteria, delirul, iraționalitatea. Raționalismul meu incurabil nu e scutit de o puternică atracție pentru ce nu înțeleg.”
Nicolae Manolescu (foto 4) – «Viață și cărți», Editura Paralela 45, 2009)
”Nu este adevărat că oamenii încetează să urmărească visele pentru că îmbătrînesc, îmbătrînesc pentru că nu mai urmăresc visele.”
Gabriel García Márquez
ADUNATE DE BOGDAN STOICESCU, AUTOR A CÂTEVA MII DE ARTICOLE PUBLICATE PE BLOGUL ”CUVINTE – SUNETE – IMAGINI, DE-A LUNGUL A APROAPE 15 ANI!