Centenar Dr. Romulus Busnea, ”un om care trăiește prin noi!”

Centenar Dr. Romulus Busnea, ”un om care trăiește prin noi!”

Mai mult decât în alte localități băcăuane, Slănicul Moldovei își cinstește personalitățile acestor meleaguri prin manifestări de înaltă ținută și prestanță.”Am organizat în ziua de 1 Decembrie decernarea titlului de Cetățean de onoare (post – mortem) doctorului Busnea și mă bucur  că avem azi  (la 17 decembrie – ziua de naștere a acestei personalități), cei mai reprezentativi și mai grei oameni de cultură din județul Bacău!” Cu aceste cuvinte ale  domnului Gheorghe Baciu, primarul  orașului – stațiune  Slănic Moldova a început manifestarea de omagiere ”Centenar In Memoriam Dr. Romulus Busnea, 1922 – 1994”, care a fost găzduită de Sala de conferințe  a Hotelului ”Panoramic”. Primarul Gheorghe Baciu a declarat:”Trebuie ca să organizăm astfel de  manifestări  pentru ca generația  tânără să afle de înaintașii noștri, pe componenta de atitudine civică! Doctorul Romulus Busnea ne-a lăsat o avere! Consider că fiecare trebuie ca să contribuie la dezvoltarea localității, să ofere din experiența lor și să-și aducă o contribuție  la  dezvoltarea Slănicului”.

Desfășurarea  acestui eveniment  a fost considerată ”o inițiativă de bun augur”, de fiul doctorului Busnea – de jurnalistul Romulus Dan Busnea, care de peste  20 de ani ”presară” frumoase și captivante articole în presa băcăuană (în ziarul ”Deșteptarea”, în revista ”Plumb” a Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor) dar și pe site-urile Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ”Bacău Expres”, Turism Bacău, pentru a aduce cât mai mulți turiști și pentru dezvoltarea turismului  pe aceste minunate  meleaguri). El a arătat că ”ar fi bine ca pe viitor, titlul de Cetățean de onoare al orașului Slănic Moldova să se decerneze personalităților  slănicene în timpul vieții acestora”. Păstrând microfonul Romulus Dan Busnea ne-a amintit faptul că tatăl său ”a fost director al stațiunii Slănic Moldova, fiindu-i propusă funcția de director al Institutului Balneologic București, pe care a refuzat-o, el rămânând <<locomotiva care a tras>>, timp de mai mulți ani, totul înainte la Slănic Moldova. Dr. Romulus Busnea este autorul primului raport pentru transformarea Hotelului Racoviță (o emblemă a stațiunii Perla Moldovei), în hotel internațional, aici inhalatorul și alte instalații fiind realizate la Munchen, în Germania. Clădirea este una de patrimoniu sub aspect arhitectural”. A fost evidențiat și faptul că doctorul Romulus Busnea a fost și autorul unui ghid turistic despre frumoasa stațiune de la poalele Nemirei (volum care a fost realizat în colaborare cu Yolanda Nicoară în 1981), el descoperind și tulburătoarea legendă a acestei înălțimi montane –”Legenda Nemirei” fiind publicată de revista  băcăuană de cultură ”Ateneu”.

 

”Un om care a trecut prin viață și și-a lăsat amprenta între cei din jurul său!”    

 

Prezentați atât de primarul Gheorghe Baciu dar și de jurnalistul Romulus Dan Busnea,”au intrat în rol” invitații la acest eveniment: Viorel Savin (dramaturg, scriitor și poet, o personalitate marcantă a Slănicului Moldovei, unde a condus timp de 10 ani Casa de Cultură a stațiunii, perioadă în care aici au avut loc mai multe ediții ale Festivalului Slănicului și a fost inițiat un festival de teatru contemporan!), scriitorul și publicistul Cornel Galben, conf. univ. dr. Ioan Dănilă (președinte al Asociației Culturale ”Vasile Alecsandri” din Bacău), Mihai Ceucă (colecționar băcăuan de excepție), criticul literar Petre Isachi. Au mai fost prezenți scriitorul Dan Sandu (care recent a scos de la lumina tiparului volumul ”Prietenocrația”, apărut la Editura ”Ateneul scriitorilor” Bacău), prof. Vilică Munteanu (ce a ”păstorit” mai multe decenii conducerea Direcției Bacău a Arhivelor Naționale), Cătălin   Gabriel Dima, un deosebit colecționar din comuna Mănăstirea Cașin, el fiind și președintele subfilialei din această localitate a Asociației Naționale Cultul Eroilor).

     

Dacă fiul doctorului Romulus Busnea (care a realizat și o bogată expoziție  documentară), ne-a purtat  printr-un Slănic – Moldova de poveste, vorbind de anii  când pe scena Casei de Cultură de aici evoluau Grupul de umor ”Divertis” , formațiile ”Holograf” și ”Iris” iar Grupul ”Song” colinda pe străzile și la izvoarele stațiunii,  lucrurile au prins  conturul  certitudinii când au luat cuvântul invitații la acest eveniment. ”Doctorul Romulus Busnea era cu 17 ani  mai în vârstă decât mine! Era un om special, în conversații nu ridica niciodată vocea, vorbea cu calm și încerca să-ți transmită ideile sale. Îmi amintesc că miercurea – când organizam conferințele medicale – sala era plină iar medicii răspundeau la întrebările oamenilor! Prin 1970 aveam senzația că  doctorul Busnea este și culegător de folclor! Acum iată  sărbătorim un om care trăiește prin noi! Un om care a trecut prin viață și și-a lăsat amprenta  între cei din jurul său! Vorba sa, dacă  ar fi fost să  cadă pe o piatră, făcea gaură!”, a declarat scriitorul Viorel Savin.

Autor al mai multor romane ( ”Gresia albastră”, ”Deși Sfântul Petru era necăjit”, ”Impostorul. Arta înfrângerii de sine”) și a unor piese de teatru cu mare succes la public – ”Ginere de import”, ”Bîtrâna și hoțul”, ”Bucuria de a fi îndurerat la Tomis”, ”Proprietatea dumneavoastră”  și altele), maestrul Viorel Savin a adus în atenție și o problemă actuală, pe care o întâmpină turiștii stațiunii Slănic Moldova: ”ei nu am  o altă posibilitate de petrecere a timpului liber, în afara urmăririi programelor de televiziune, se plictisesc! În vremea în care am fost director, pe scena Casei de Cultură se puneau piese de teatru. Piesa <<Ginere de import>>, care s-a jucat timp de 4 ani la Constanța și la alte teatre din țară, a fost și aici prezentată cu mult succes. Din spectacolele de teatru subvenționam organizarea de excursii. Marin Cimponeriu, la  teatru  era imbatabil. Aici au lucrat regizori cunoscuți, oameni de  mare calitate”. Scriitorul Cornel Galben a prezentat biografia doctorului Romulus Busnea, cu întregul parcurs al familiei sale, de la Ciuciulea (Glodeni, de peste Prut,unde tatăl său a fost președinte de tribunal, la Borsec și Govora (localități în care a activat ca medic balneolog între  anii 1950 – 1956 și 1963 – 1965)  și până la Slănic Moldova, stațiune în care, între anii 1971 – 1990 s-a remarcat ca un mare specialist în balneologie, fiind medic principal balneolog. și autor a peste 50 de lucrări științifice în acest domeniu.Tot aici, împreună cu Yolanda Nicoară a realizat Ghidul turistic Slănic Moldova, o carte care nu poate lipsi din biblioteca  iubitorilor acestei frumoase localități.

 

Slănicul Moldovei, aproape de potențialul din 1989!

 

Edilul – șef al orașului – stațiune, Gheorghe Baciu, primar al localității, a descris în culorile prezentului tabloul actual al Slănicului Moldovei cu ”clădirea Cazinoului ce a fost gândită ca un centru – suport al stațiunii, dar care în 2013 a fost tranzacționată de la niște băieți deștepți la alții, 12 din 13 consilieri locali  votând atunci  că nu-i interesează această clădire! După ce am  comandat  evaluarea  acestei clădiri, așteptăm acum avizul Ministerului Culturii, proprietarul  inițiind  procedura de vânzare a Cazinoului!” Vestea bună pe care a dat-o  Gheorghe Baciu, primarul orașului – stațiune Slănic Moldova la acest eveniment  a fost despre  mofeta care va fi pornită în perioada următoare. ”Cu pornirea mofetei  ajungem la potențialul turistic din 1989”, a menționat Gheorghe Baciu, care  a evidențiat și un succes al administrației publice slănicene din anul 2016, când prin colectă publică au fost cumpărate  trei terenuri în zona Izvoare!

După  ce  publicistul Cornel Galben a lansat ideea  revigorării spectacolelor de teatru la poalele Nemirei, prin colaborarea cu ”Trupa în căruță”, coordonată de  Radu Bogdan Ghelu, (ce poate forma aici o nouă școală de teatru), a luat cuvântul criticul literar Petre Isachi. ”Asistăm la un eveniment de rezonanță internațională! Dacă trăim prezentul pe care-l trăim, omagierea  doctorului Busnea este ceva minunat pentru Slănicul Moldovei! Generația dr. Busnea a creat urmași și iată, constat o prăpastie între generații, moștenitorii  trebuie să-i căutăm noi!” Cu o modestie aleasă,  făcând și o mărturisire – imbold(”nu aruncați nici o carte poștală pe care le aveți! Eu m-am ocupat să adun din ce am mai găsit!”),  băcăuanul Mihai Ceucă a declarat:”Întreaga mea colecție de illustrate este a mea personal dar imaginile nu îmi aparțin! Am sute  de cărți poștale și ilustrate vechi, pe care le-am postat pe canalul Youtube și pe blogurile Mihai Ceucă.” El a prezentat o carte poștală de maximafilie din Slănic Moldova (la care imaginea este în concordanță cu timbrul), în timp ce un alt cunoscut colecționar (prof. Vilică Munteanu, colecționar de medalii), a adus în atenția publicului  personalitățile  românești care au călcat prin Slănic Moldova! Al căror chip e bătut în medalii, el întregind acest moment cu un portret cum nu se poate mai firesc al doctorului Romulus Busnea, pe care l-a cunoscut în anii 1978 – 1979  în biroul fostului primar Gheorghiță.

Pornind de la o cugetare (”Fără să ne cunoaștem trecutul, e greu să ne proiectăm viitorul!”), conf. univ. Ioan Dănilă a menționat despre doctorul Romulus Busnea că ”era un medic aplecat permanent spre alinarea suferințelor oamenilor” În șirul personalităților care au fost la Slănic Moldova apreciatul universitar băcăuan a  amintit pe marele istoric Nicolae Iorga, pe scriitorul  Jean Bart și în acest sens s-a vorbit și despre  prezența pe aceste meleaguri a ”muzei” lui Mihai Eminescu – Veronica Micle. Cu deosebitu-i spirit novator, universitarul băcăuan Ioan Dănilă, bun cunoscător al vieții  culturale din fiecare colț al județului și nu numai,  a propus ”instituirea unui calendar cultural al Slănicului, cu personalitățile  care au trecut pe aceste meleaguri” Pe lângă aceasta, profund afectat de faptul că în patru comune din județul Bacău au fost desființate bibliotecile, el a cerut reinstituirea postului de bibliotecar la Slănic Moldova, ”paradoxul prezent” fiind dat de faptul că cine dorește să împrumute o carte trebuie în prealabil să dea telefon la Primăria orașului – stațiune, pentru a se prezenta cineva la bibliotecă!

 

”Tăcutele ape” ale Berzunțiului ”s-au prăvălit la vale” prin glasul scriitorului Dan Sandu, care, temându-se de ”starea de Ucraină, ce împietează asupra evenimentului”, a menționat:”În logica  celor spuse …s-a spus totul  și alte multe lucruri în plus! Dacă pronia divină m-ar ajuta, aș  veni  la  Slănic  Moldova  să trec  pe la Școala Gimnazială  <<Valeriu Filimon>> și să merg pe strada  << Dr. Romulus Busnea>>! Nu glorific dar pun în lumină personalități  ale locului! Doctorul  Busnea a lăsat urmași! Și într-o zi se va vorbi și despre  fiul său, Romulus Dan Busnea! Ne vom aminti  de aceste lucruri …peste 100 de ani!”

 

”Putem schimba lucrurile  doar dacă le acceptăm…”

 

Ca  ”lider” al acestei manifestări culturale, prin luările de cuvânt după fiecare speech al invitaților, primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu a trasat câteva coordonate pentru  viitorul frumoasei stațiuni moldave și a menționat:”Putem schimba lucrurile doar dacă  le  acceptăm și  le punem în practică, pe cât mai multe componente! Vrem să recuperăm și timpul pierdut!”

Acum se cuvine (și) o întrebare: ”Unde (mai) sunt romanticii Slănicului?” A  fost prezent doar prof. Dante Cotescu (fost primar al  acestei stațiuni), care , ca mulți alții …mai mult decât romantici… au lăsat locurile natale pentru  freamătul de dor al Slănicului! Evocându-l pe doctorul Romulus Busnea, el și-a amintit de faptul că  ”de fiecare dată m-a încântat, fiind  un om comunicativ, domol, prezent în fiecare dimineață la ora 7.30 la Raportul de gardă!” Prof. Dante Cotescu a vorbit și  de ”cea mai veche școală din zonă – de la Cerdac, de profesorii de aici și de  actorii care ”și-au dat obolul talentului lor” pe maiestuoasa scenă din clădirea Cazino-ului: Maria Făgăraș, Sara Bordeianu, Catrințașu, Ion Ghelu Destelnica – actorul care a lăsat Bărăganul pentru Regiunea Bacău!”Și Gheorghe Baciu (actualul primar), a fost în distribuția piesei de mare succes ”Ginere de  import” , ce-l are ca autor al scenariului pe maestrul Viorel Savin, care își dorește mult să fie pusă în scenă din nou la Slănic Moldova! Cu șarmul său deosebit prof. Dante Cotescu a adus vorba și de emblematicul Cazinou, reabilitat ”ultima oară în anul 1988, unde  era și o cofetărie  iar sala de spectacole întotdeauna a fost plină!” dar și de  faptul că  aceste meleaguri ”au fost vizitate de trei președinți: în 1973 de Nicolae Ceaușescu, în 1992 de Ion Iliescu și în anii 1993 – 1994 de Mircea Snegur, președintele Republicii Moldova!”

De la această  manifestare culturală  mai sunt câteva lucruri de evidențiat: într-o  sublimă mărturisire jurnalistul Romulus Dan Busnea, care ”este prins  într-un maraton”, cu articole în serial în ziarul ”Deșteptarea” despre prima publicație (apărută în urmă cu  125 de ani, la 1897!), a unei stațiuni turistice – ”Curierul Băilor Slănic”, a declarat că prima mențiune  despre  acest ziar a găsit-o într-o notare a tatălui său! ”Din stejar, stejar răsare!” Dincolo de studiile științifice asupra  izvoarelor Slănicului (de numele său se leagă ”Sonda 2”, cunoscută și ca ”izvorul care arde”), doctorul Romulus Busnea (mare iubitor și al muzicii!), a fost îndrăgostit de tot ceea ce este frumos în lume! Iar fiul său, Romulus Dan Busnea (cunoscut și după inițialele R.D.B.), prin articolele foarte captivante pe care le publică (el fiind și premiat la concursurile de publicistică), duce mai departe această  ”flacără arzândă”! De căldura căreia avem mare nevoie, acum , când ”lipsa unor astfel de oameni – adevarate modele de profesionalism, se resimte din ce in ce mai mult printre noi!” (după cum  mărturisește  chiar R.D.B.)  Și a  mai impresionat la  acest eveniment  dăruirea totală a IT-istului Cristian Ababei, de la Primăria orașului Slănic Moldova, care a făcut ca totul să fie la înălțime – inclusiv o prezentare  video a frumoasei stațiuni  de la poalele Nemirei, prin imagini ale timpului! Manifestarea  de la Slănic Moldova a avut o încărcătură  emoțională deosebită și pentru ”vârful de lance” al colecționarilor de pe Valea Cașinului, Cătălin Gabriel Dima, care a  avut un  dialog fructuos cu invitații  de vază  prezenți la această  întâlnire.

”Frumoasa  poveste” a celebrării, la Slănic Moldova, a  unui centenar de la nașterea doctorului Romulus Busnea ”își termină caierul” amintind că poeta Ionica Bandrabur (premiată la numeroase concursuri literare și autoare a peste 10 volume), a rostit în clipele de final ale evenimentului un ”Colind curat” . În fapt ea  ”a prefațat” o altă manifestare de anvergură din stațiunea Slănic Moldova, care va avea loc în zilele de 15 – 16 ianuarie 2023 – Festivalul Internațional de Creație literară ”Freamăt de Codru și Ape”. Este un concurs la care s-au înscris  peste 80 de creatori! Și la care tot în Amfiteatrul de la Hotelul ”Panoramic”  profesorii universitari Ștefan Munteanu și Mircea Ilinca precum și jurnalistul Romulus Dan Busnea, vor conferenția despre  geniul literaturii române – Mihai Eminescu.  ”Amprenta de Onești” este  între partenerii media ai acestui eveniment!

Distribuie articolul!