O stea în călătorie astrală... - Amprenta de Onesti

O stea în călătorie astrală…

O stea în  călătorie  astrală…

FOTO  DOCUMENT , ION (NICU ) MORARU – ”Când eram mai tânăr și la trup curat, cum frumos zicea Cezar Ivanescu, alaturi de regretatul meu prieten Gil Ioniță”

 

Oneștiul,  orașul pe  care-l purtăm în suflet mereu, mai are din aceste zile o stea astrală: a interpretului de muzică fok Ion (Nicu) Moraru! A fost cel care în timpul studenției a înființa Grupul folk 73, împreună cu Gil Ioniță  și Cezar Ionescu. În ”lumea virtuală”  de care ne simțim foarte atrași mereu a rămas o pagină de atunci, de amintire:” Grupul nostru din studenție, LIRIC GRUP  era derivat din specificul spectacolelor noastre… Noi nu spuneam că facem muzică folk, abia atunci începuse să se propage această noțiune datorită Cenaclului FLACĂRA și, pentru ieșeni, datorită grupului FLACĂRA FOLK ’73 (Gil Ioniță, Ion Moraru, Cezar Ionescu)…  LIRIC GRUP a avut o ardere rapidă…”

Anii au trecut și la Onești a început organizarea unui festival de muzică folk, în memoria  lui Gil Ioniță , autor al nemuritoarelor melodii ”Din bătrâni”, ”Jurământ la Putna”, ”Lăsați-mă să merg pe bicicletă”, ”Latinitatea strigă din tranșee”! Festivalul a fost un succes, fiind organizat de senatorul Aron Ioan Popa, prilej cu care Casa de Cultură  a Sindicatelor din Onești a fost luată cu asalt de  interpreți la chitară, de iubitorii muzicii folk și de realizatori  ai emisiunilor  muzicale de la Radio România Actualități! Atmosfera acestui festival a fost una deosebită: ”Preț de aproape  două  ore, pe scenă s-au perindat artiști arhinecunoscuți dar cu un talent desăvârșit din București, Craiova, Slatina, Onești, Călărași, Iași, Brașov, Buzău și Tg. Ocna. Din Tg. Ocna, trei copii sub îndrumarea maestrului Teleagă și purtând numele de Vox Harmony. Artiștii din Târg au deja la activ premiul I la Festivalul <<Om Bun>> și au demonstrat că l-au meritat pe deplin, piesele <<Toamna>> și  <<Hora>> prinzând repede la publicul care i-a răsplătit cu aplauze zgomotoase”. La  acest festival realizatorul TVR, Ion (Nicu) Moraru, originar din Onești a susținut la rându-i un microrecital în cadrul căruia,  la un moment dat, i-au fost alături Mihai Teleagă și Romeo Ifrim.

Prezent  în 2018 la Festivalul de muzică folk „Pe aici nu se trece”, care a avut loc la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești, omagiind astfel trecerea a 100 de ani de la Primul Război Mondial Ion (Nicu ) Moraru  remarca în deschiderea recitalului său: ”Este un eveniment să ne aducem aminte de vremurile frumoase în care prevala finețea poeziei și a muzicii!”

După ce a participat  și la „Salonul Muzicii Folk & Blues“, desfășurat la  Bacău, scopul acestuia fiind   readucerea în atenţia publicului a valorilor interpretative autentice, a muzicii şi poeziei de calitate, pe  Ion (Nicu) Moraru îl regăsim și pe afișul unui spectacol  desfășurat la Chișinău. Acesta a avut loc în ziua de  9 martie 2020, pe aceeași scenă fiind  Victor Socaciu, Dan Chebac, Oxana Cucerianu și  Iurie Sadovnic.

Cum o boală nemiloasă a luat din elanul acestui îndrăgit interpret de muzică folk iată că acum ”în lumea virtuală” curg cuvinte dintre cele mai triste! Prof. Ioan Maftei Flavus și Elena Nicolau din Iași au însemnat în aceste momente triste: ”Orice cuvânt de admiratie, obișnuit sau la superlativ, se potrivea perfect lângă numele lui Ion (Nicu) Moraru și se va potrivi și în eternitate. O veste care ne-a înlemnit anunță moartea lui Nicu Moraru. Noi, prietenii lui, nu putem crede că este adevărat. ION (NICU) MORARU nu poate fi gândit ca un om plecat în altă lume. Mai avea atâtea de făcut, oameni de ajutat să-și limpezească viețile, dureri de alinat, cântece de cântat (voce și chitară),  promisiuni de împlinit… n-a lăsat niciodată un cuvânt dat fără să facă ce promisese. A lucrat la Radio Iași, la TVR Iași (ca Redactor Șef Adjunct), apoi la București pe același traseu profesional unde, în scurt timp, începuse să fie căutat pentru trepte superioare în ierarhia internă. Nu l-a interesat decât să rămână cel cunoscut de toata lumea – ION (NICU) MORARU – cu care se putea discuta orice ținea direct de viața și profesia oamenilor. Moartea lui Ion (Nicu) Moraru, un om cu totul deosebit, a întristat și va întrista multă lume. Il rugăm pe Dumnezeu să-i ierte păcatele și să-l odihnească în pace și lumină! Condoleanțe familiei care a fost punctul de sprijin al vieții sale !” Și scriitorul Emilian Marcu este sfâșiat de această tristă veste:” Un OM DEOSEBIT, care îmi era foarte drag și foarte apropiat, cum rar, tot mai rar am șansa să întâlnesc! Știu că moartea lui Gil Ioniță te întristase peste măsură! Sper că acum vă veți regăsi și veți face o nouă formație de muzică folk și veți cânta îngerilor! Odihnă veșnică drag și neprețuit prieten!”

ÎNCĂ   O FOTOGRAFIE  DOCUMENT, TRIMISĂ  DE   D-NUL  NELU STOLERU

FLACĂRA   FOLK  73

 

 

 

Distribuie articolul!