Cu ”poate” nu se face istorie! - Amprenta de Onesti

Cu ”poate” nu se face istorie!

Cu ”poate” nu se face istorie!

Dacă în anii din urmă AMPRENTA  DE ONEȘTI  a evidențiat faptul cum  au fost răsplătiți pentru faptele de peste an cetîțenii  dintr-o localitate din Republica Moldova, iată că acum putem veni  cu un exemplu din … Italia, oamenii de aici  fiind convinși de  un lucru:”Cu << poate>> nu se face istorie!”

În zilele care au încheiat anul 2022 Antonio Romeo, primarul localității Limbiate (un orășel din  provincia Monza a  regiunii italiene Lombardia, aflat la 15 km de Milano), a înmânat cele mai înalte  distincții ale orașului, persoanelor și firmelor care s-au  evidențiat în activitatea de zi cu zi. Astfel, ”Albina de aur” pentru voluntariat și socializare a revenit unei eleve, care a manifestat o grijă deosebită față de îngrijirea orașului și de spațiile verzi ale acestuia. Primul președinte al unei asociații de  pensionari, care s-a  preocupat și de un cămin de bătrâni a primit un premiu special iar ”Albina de aur” pentru artă și cultură a revenit  unui artist autodidact, ce este foarte apreciat în străinătate. O patiserie cu sediul în Limbiate, care realizează ”produse de top” a primit titlul ”Albina de aur” pentru economie. Un ”Ceruficat de onoare” a fost înmânat  câtorva tineri minori care prin comportament și atitudine  reprezintă  un  model de bun cetățean. Între ei se află  un pianist – mândrie a orașului, care de la vârsta de 3 ani cântă la pian, acum fiind elev la  conservator (de la 6 ani!) A mai fost acordat un premiu în memoria unui senior  italian,  istoric,  ce a dispărut din cauza Covid, premiul fiind înmânat  unei sore a sale.

Și mai este un lucru deosebit în orașul Limbiate (care se apropie de 35 000 locuitori): de doi ani aici a fost organizată o școală cu predarea Limbii italiene  pentru imigranți.  Este  o inițiativă lăudabilă care ajută la integrarea rezidenților străini în Limbiate și nu numai, pentru a depăși acele garduri pe care le ridică lipsa de cunoaștere a limbii italiene, fiind de  subliniat faptul că  această școală este gratuită! Mai mult, firmele din oraș suportă toate cheltuielile pentru funcționarea acestei școli, voluntarii  de aici precizând că ”aici este un serviciu  foarte solicitat, care demonstrează cât de necesară  este cunoașterea limbii pentru o multi-comunitate etnică”.

Ce se mai întâmplă în Limbiate? Inspectorii regionali  controlează  unitățile sanitare și clinicile medicale dacă funcționează  corect! Ei urmăresc dacă nu cumva pacienții  sunt efectiv deviați la clinicile private, lucru care  defavorizează pacientul, obligat ca să plătească pentru servicii medicale altfel gratuite! Un inpector curajos a constatat că  nu erau respectate reglementările în vigoare și în timp ce  unii vorbeau de  ”corectitudinea acțiunii”, s-au găsit angajați ce au recunoscut ”recompensele suplimentare datorate… epuizării cotei de servicii medicale!”

Comunitatea locală se preocupă intens  pentru a-i găsi pe cei care  se dezorientează și se rătăcesc în zonă (acest lucru aducând  fericire  în comunitate) iar în  perioada  premergătoare sărbătorilor  unitățile de alimentație publică îndreaptă finanțare  către inițiativele  școlare. În domeniul culturii a fost inițiat un proiect de promovare a acesteia în localitățile  limitrofe  iar la Limbiate  dă bune rezultate programele ”Voluntar pentru protecția mediului” și ”Plăcerea lecturii” în instituțiile și firmele din comunitate (aici fiind organizate lecturi publice ale scriitorilor). Ca un …lucru rar –  italienii și străinii cu diagnostic toxicologic de abuz sau dependență de alcool asociată cu sau altfel poliabuzul altor substanțe psihotrope (canabis, cocaină și psihic ofarmacică), cu alte boli patologice dependente (tulburări de jocuri de noroc sau tehnologie digitală), au asigurată gratuit  disponibilitatea tratamentelor majore de îngrijire și reabilitare cât și prevenirea și tratarea bolilor conexe, în colaborare cu alte servicii de specialitate. Serviciile medicale enumerate sunt furnizate  gratuit și conform nivelurilor esențiale de îngrijire garantate de Serviciul Regional de Sănătate din Italia.

Toate  acestea ”sembrano delle parole di buon senso” (”sună a cuvinte de bun simț”), după o expresie italiană, dar mai sunt și alte lucruri deosebite, pe care le putem aminti: primarul răspunde  consilierilor și cetățenilor orașului despre ”lucrurile fierbinți” – încălzirea locuințelor,  de cei care  primesc venit fără ca să facă ceva pentru localitate și multe altele. Este demn de remarcat faptul că evidențierea problemelor, propunerea de soluții noi sunt văzute de  comunitatea locală ca o modalitate civilă și democratică pentru ca oamenii să se simtă și mai uniți!

Nu putem trece  fără a menționa și ce este și mai dificil în zonă! Pornind de la premisa că ”un cetățean informat este un om liber”… reporterii sunt amenințați (o altă expresie întâlnită des fiind ”umanità non è più umana” – ”omenirea nu mai este umană”)! Potrivit unor date recente, în primele nouă luni ale anului 2022, 564 de jurnaliști italieni au fost amenințați iar partea de intimidare și amenințările  au dus la procese! Aceste intimidări și amenințări au crescut proporțional cu celelalte acte  de violență, adică cele manifestate prin agresiuni, avertismente și altele. Acest ultim aspect face imaginea italiană și mai îngrijorătoare!

 

 

 

Distribuie articolul!