Proiecte educative și împliniri la Biblioteca ”Marin Sorescu” de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești - Amprenta de Onesti

Proiecte educative și împliniri la Biblioteca ”Marin Sorescu” de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești

Proiecte  educative și împliniri la  Biblioteca ”Marin Sorescu” de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești

Biblioteca ”Marin Sorescu” de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești, unde activează ca bibliotecară Veronica Boros, este un loc în care  se simte energia  liceenilor  ce-i trec pragul. Astfel, se conturează  frumusețea  multor evenimente, care nu se compară cu nimic, atunci când  totul devine plăcut și instructiv. Aici, într-un cadru nostim,  amenajat cu mult suflet, sunt organizate  activități  deosebite la care participă  cu mult drag  elevii acestui  prestigios colegiu din municipiul Onești. Și cum sunt  clipe  ce pot fi evidențiate  pentru dezvoltarea învățământului oneștean, menționăm  mai multe activități care au fost găzduite  de Biblioteca ”Marin Sorescu” în ultimul timp. La începutul lunii decembrie,  Ziua Națională a României a fost sărbătorită prin organizarea  unei activități  deosebite de către Clubul de Istorie  al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din  municipiul Onești. ”Alături de tineri din Iași, Sucevița și Brașov,  cu ajutorul internetului, am petrecut o oră magică, dedicată zilei noastre, a tuturor: 1 Decembrie. Felicitări tuturor participanților și profesorilor coordonatori! Gazda noastră, a fost ca întodeauna, cea mai pricepută și inimoasă bibliotecară: Veronica Boros”, a menționat prof. Bogdan Romandaș, coordonator al Clubului de istorie. Este de remarcat faptul că această activitate la care  participanții au subliniat cât de important este să cunoaștem istoria și să ne cinstim eroii, a avut un impact deosebit, ea fiind salutată de către consilierul județean Ilie Bîrzu (din Bacău, cunoscut pentru preocupările sale în susținerea  educației și a învățământului din  întreg județul),  de  foști directori ai școlilor oneștene (prof. Margareta Agapi, fost director a Școlii Gimnaziale ”George Călinescu”)  precum și de cadrele didactice ale Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești.

Pornind de la cugetarea lui Mihail Sadoveanu “adevărat că mai cinstit lucru nu este în lume, și mai scump și mai curat, decât omul procopsit la învățătură”, în ziua de 19 decembrie 2022  s-a derulat Proiectul ”Șezătoarea literară”. Coordonatoarele acestui proiect au fost  prof. Adina Mitroiu și bibliotecara Veronica – Maximiliana Boros, care și-au dorit ca  împreună cu elevii să realizeze ” o șezătoare literară  cu parfum de gutuie la fereastră, cântec de buștean trosnind în foc, aromă de măr parfumat și de covrig proaspăt copt în vatră… și poftă de Viață”. Prin acest proiect s-a urtmărit  cultivarea sentimentelor de prețuire și dragoste pentru carte, creații literare, lectură cât și pentru frumusețea și armonia limbii române dar și evidențierea importanței lecturii în dezvoltarea abilităților de comunicare la  elevi. De asemenea, s-a avut în vedere  cultivarea sensibilității artistice, dezvoltarea imaginației și a disponibilităților creatoare ale elevilor, prin intermediul limbajului precum și dezvoltarea interesului și a grijii față de carte a lor. Este de menționat faptul că la  această activitate  elevii clasei a X a B s-au străduit să idendifice personajele  din opera lui  Mihail Sadoveanu și în special din  cartea ”Hanul Ancuței” în  dezvoltarea unei atitudini pozitive față de opera  marelui prozator român. Îmbunătățirea aspectelor de comunicare, relaționare și comportament general dar și  dezvoltarea capacității critice și autocritice a grupului de inițiativă și a beneficiarilor precum și sensibilizarea elevilor, a părinților, a cadrelor didactice cu privire la opera lui Mihail Sadoveanu au fost  reperele  acestei  utile activități educative, care a fost completată de o expoziție tematică a volumelor scrise de marele scriitor, ce a fost supranumit ”Ceahlăul literaturii române”.

Despre frumoasa șezătoare literară, care a avut loc la Biblioteca ”Marin Sorescu” a Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” prof. Adina Mitroiu ne-a declarat: ”Darul și nevoia de a povesti fac parte din ADN-ul nostru spiritual și ne definesc ca neam, popor, civilizație! Șezătoarea nu e un obicei sau o tradiție de iarnă,  dar e o sete de Frumos și spirit semnificativă a firii noastre. Dintotdeauna pentru totdeauna! A fost o activitate  frumoasă și de folos elevilor”.

Alături de șirul de activități culturale  grupate generic  sub  emblema ”Săptămâna Mihai Eminescu”, manifestarea  cu cel mai mare  răsunet  organizată  de către biblioteca acestui colegiu a fost  pentru sărbătorirea zilei de 24 ianuarie 1859, când a avut loc  la Unirea Principatelor Române. ”După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost  <<mărunțiți>>  de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea  <<României>>  de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor. Unirea Principatelor Române, reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit”- se arată în Argumentul desfășurării Proiectului  desfășurării acțiunilor de cinstire a  zilei de 24 Ianuarie 1859. În același Argument se mai menționează: ”Deşi domnia lui Cuza a fost scurtă, doar 7 ani , realizările sale au fost semnificative. Îndeplinind programul unionist exprimat în adunarile ad-hoc, reformele sale au contribuit la modernizarea ţării. Vasile Alecsandri, Dumitru Almaş,  Ion Creangă sunt unii dintre  poeţii şi scriitorii români care au închinat numeroase pagini acestui mare eveniment: UNIREA.  Noi, cadrele didactice suntem datori să facem cunoscute elevilor operele lor, deoarece cu ajutorul acestora vom reuşi cu mai multă uşurinţă să le trezim în suflet sentimente înălţătoare de dragoste şi preţuire a valorilor patriotice.  Elevii trebuie să cinstească  şi să fie mândri de pagina de istorie a poporului român, pagină scrisă de Alexandru Ioan Cuza”. Este de evidențiat faptul că  acest eveniment a fost unul deosebit pentru elevii cantremireni. Profesorii Bogdan Romandaș, Adina Mitroiu,  Elena Negoiță, Adrian Sava, Luminița Ifrim, bibliotecara Veronica Boros au fost coordonatorii acestei acțiuni, ce a avut ca partener Clubul de Istorie al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești.

Bibliotecara  Veronica Boros, bucuroasă de reușita  evenimentului,  ne-a declarat:” Iubirea de neam și dragostea față de limba, istoria și valorile spirituale pe care acesta le are sunt cea mai nobilă îndatorire a fiecăruia dintre noi, precum și cea mai frumoasă dintre lecțiile de învățat continuu, de-a lungul existenței, deopotrivă de cei tineri și de cei vârstnici. Cu cât lecția aceasta se repetă mai des și mai sincer, cu atât ea  se dezvăluie mai complexă și mai  profundă… Această frumoasă  sărbătorire a Zilei Unirii Principatelor a încântat elevii și profesorii participanți dar și… văzduhul! Au fost înălțate  50 de baloane albastre, 100 de  baloane  galbene și 150 de baloane roșii, care au conturat steagul tricolor pe cerul albastru  iar  elevii,  în opt  rânduri de cerc au întins  <<Hora Unirii!>> În primul cerc s-au  aflat elevii de la clasa a V a, de la gimnaziu iar liceenii claselor a XII a au închis cel mai mare cerc, fiind cuprins  terenul de sport al colegiului! În această atmosferă animată de elevi și profesori  Andrei Spoială de la clasa a XI a C a înălțat o dronă la peste 100 de metri înălțime, pentru a surprinde imagini dintre cele mai deosebite!”    Ion Moraru – Cașin

 

Distribuie articolul!