”Fenomenul California”

”Fenomenul California”

După  ce a realizat  un număr  deosebit  consacrat personalității, în care s-au regăsit și versurile poemelor ”Sunt un om viu” (”Sunt un om viu. / Nimic din ce-i omenesc nu mi-e străin./ Abia am timp să mă mir că exist, dar / mă bucur totdeauna că sunt. / Nu mă realizez deplin niciodată,/ pentru că / am o idee din ce în ce mai bună / despre viață”) și ”Ce bine că ești” (”E o întâmplare a fiinţei mele / şi atunci fericirea din lăuntrul meu /  e mai puternică decât mine, /  decât /  oasele mele, / pe care mi le scrâşneşti într-o  / îmbrăţişare / mereu dureroasă, minunată mereu”) ale poetului Nichita Stănescu, Buletinul  Clubului Român din Chattanooga (Statele Unite ale  Americii) ne propune o temă  fascinantă. Este vorba despre ”Fenomenul California”, din  care bucurăm  cititorii ”Amprentei de Onești” cu câteva lucruri semnificative.

Menționăm că Buletinul  Clubului Român din Chattanooga (Statele Unite ale  Americii) ajunge în România  grație profesorului oneștean Gheorghe Mănăilă, ce păstrează  cele mai calde relații de amiciție cu colectivul editorial care realizează  această  interesantă publicație  lunară, ce iată ”bate toate zările” pentru a ne face viața un vis!

FENOMENUL   CALIFORNIA

 

Cel mai populat stat american (1 din 8 americani trăiește în California) și cel de al treilea ca mărime are un nume legat de literatură. Exploratorii spanioli din secolul  XVI, care au navigat lângă coastele Californiei, au crezut că este o insulă (de fapt este o peninsulă) și i-au dat numele dintr-un roman cavaleresc ”Aventurile lui  Esplandian”, scrisă de Garci (Ordonez) Rodriguez de Montalvo. În roman, un  teritoriu insular mitic, deosebit de pitoresc, era numit California și este posibil ca  autorul să fi adaptat o veche poveste arabă, în care exista numele de Khalifa.

Primele 10 orașe californiene sunt: Los Angeles (3.979.576 de locuitori), San Diego (1.423.852), San Jose (1.021.750), San Francisco (881.549), Fresno (542,820), Sacramento (543.624), Long Beach (420.020), Oakland (433.564), Bakersfield (324.415) și Anaheim (353.365).

Economia californiană este foarte diversificată cu o agricultură puternică, industrie manufacturieră competitivă, comerț (intern și internațional) intens, bănci, companii de business, universități, companii de presă și publicații, companii de vârf de IT  (Silicon Valley), industria filmului, industrie medicală și farmaceutică și industria  de război. Deasemeni, California este unul dintre cele mai puternice centre din lume de  cercetare și inovație.

Cel mai populat stat american (39,995 milioane de locuitori), care a devenit după  cel de-al doilea război mondial  statul cel mai avansat tehnologic, cultural și economic din uniune, trece astăzi printr-un proces rapid de degradare socială, depopulare și încetinire economică, petrecut sub ochii noștri. Acesta este fenomenul California, care are mai multe aspecte. Îngrijorarea este motivată de faptul că vechea lozincă ”Așa cum merge California,  așa merge și țara” (”As California goes, so does the nation”) s-ar putea adeveri și de  data aceasta.

Schimbarea populației californiene: În ultimii 10 ani, 5 milioane de californieni s-au mutat în alt stat, printr-un proces de emigrație internă. Dintre aceștia, 600.000 au ales statul Texas. Alte state de destinație pentru californieni sunt Arizona, Florida, Nevada, Idaho și statele din sud-est, Carolinele, Virginia, Tennessee, Kentucky. Majoritatea celor care emigrează în alte state sunt americani albi și cu o condiție economică bună. Prin plecarea lor, statul pierde un mare număr de contribuabili importanți. Principalele motive de a părăsi statul sunt taxele  pe venit ridicate, costul mare al locuințelor (chirii și achiziții), costul ridicat al vieții, poluarea orașelor mari, degradarea vieții în orașele sufocate de homeless, nesiguranța slujbelor. Pe de altă parte, imigrația necontrolată prin granița de sud și politica autorităților californiene de  ”orașe sanctuar” duce la creșterea procentului de populație ne-americană, în majoritate hispanici din Mexic, America Centrală și mai puțin America de Sud, dar și asiatici, hawaieni, caraibieni, africani. Structura demografică a populației californiene se schimbă cu rapiditate. În plus, îmbătrânirea populației, care este generalizată, scade mereu numărul celor care contribuie la sistemul de pensii.

Emigrația economică: În anul 2018 un număr de  48 de companii au părăsit statul. In  2019  alte 78, în 2020 au fost 75 de companii în această situație   iar în 2021 numărul lor a ajuns la 153. Între ele American Airlines, Tesla, Charles  Schwab, Chevron, Hewlwtt-Packard și Norton. Motivele: atmosferă neprielnică  business-ului, taxe prea mari, nevoia de a plăti salarii prea mari (ca să poată să închirieze un apartament într-o zonă decentă, un salariat californian trebuie să câștige peste  48  dolari pe oră), regulamente exagerate ale guvernului local, amestecul autorităților locale în administrarea business-ului. Prin plecarea business-urilor, California pierde producție, venit și job-uri.

Bugetul necontrolat al guvernului: Cu tot nivelul economic ridicat al statului, datoriile guvernului local cresc de la an la an, în principal din cauza poverii sarcinilor financiare pentru Welfare și Medicaid. Până la sfârșitul anului 2022 se estimează că balanța negativă a statului pentru anul în curs va atinge 25 de miliarde de dolari. Creșterea continuă a deficitului bugetar al Californiei a dus la o acumulare de datorii estimată de unii analiști la 2,3 trilioane. În fața datoriilor din ce în ce mai mari, guvernul Californiei mărește continuu taxele, atât ale cetățenilor, cât și ale companiilor. Sunt analiști care afirmă că problemele financiare ale Californiei sunt fără soluție, mai ales din cauza imigrației necontrolate, a incapacității de a reface infrastructura statului, a taxelor din ce în ce mai mari, a costului foarte ridicat al locuințelor și exodului populației.

Degradarea infrastructurii: Pentru a repara și moderniza infrastructura statului sunt necesare sume uriașe, care nu există. California importă electricitate și produși de petrol, fiindcă la presiunea grupurilor  de protecție a mediului a votat să nu construiască noi rafinării, centrale nucleare și centrale electrice pe motorină și cărbune.

 În ultimii ani, California a fost invadată de oamenii fără locuință, care au fugit din alte state, din motive legate de climă și pentru că beneficiile de welfare (bunăstare)  sunt mai mari în California. Aceasta a făcut ca orașe mari, ca San Francisco, San Jose, San Diego, Sacramento, Fresno și Los Angeles să fie afectate de probleme mari create de populația străzii, ca poluare, boli transmisibile și costuri foarte ridicate datorită  cheltuielilor sociale. Sunt zone din San Francisco, Los Angeles și San Diego unde corturile oamenilor străzii se întind pe distanțe mari, între clădirile cele mai luxoase. Acești oameni își 10 fac nevoile pe stradă, cresc animale neîngrijite și răspândesc boli de care nu se mai auzise în statul California: tuberculoză, lepră, febră tifoidă, leptospiroză.

DIN  ROMÂNIA – O  SUGESTIVĂ  IMAGINE AUTUMNALĂ  ÎNSOȚITĂ  DE CÂTEVA VERSURI (SEMNATE DE  RAMONA ILIEȘ)

Sau poate că tu ai vrea
Să vorbim doar printre șoapte
Despre dorul care doare
Eu aici… tu așa departe…

 

 

Să vorbim târziu în noapte
Despre vreme, despre ploi
Despre inima ce bate
Cu iubire-n amândoi…

 

 

 

Distribuie articolul!