Ora de vară

Ora  de vară

IERI, 25  martie  credincioșii  ortodocși au  celebrat Sărbătoarea religioasă  ”Buna Vestire”, care este şi Ziua Mamei Creştine. Despre  această  mare sărbătoare  ne-a împărtășit  câteva gânduri  deosebite  suceveanca  Rica  V., care a  menționat:”Această  mare sărbătoare  pune în faţa tuturor celor care au acceptat darul vieţii pe Maica Domnului – ocrotitoarea, dar şi modelul lor. Este  ziua în care femeia este chemată să îşi aducă aminte de darurile speciale primite de la Dumnezeu, de calităţile care pot face universul din jurul lor să înflorească, de  <<talanţii>>  primiţi împreună cu chemarea de a-i folosi şi a-i înmulţi. Despre frumuseţea şi minunăţia femeii care îşi împlineşte chemarea ne spune Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului: ”Când spui mamă, spui un univers! Când spui femeie, spui viaţă! Când spui soţie, spui speranţă! Ea, femeia, mama, soţia, gospodina, umple totul: casa, lucrarea, bucuria, fericirea, văzduhul, cerul! Doamne, ce fiinţă este femeia! Dacă ar şti ea însăşi cât este de  valoroasă! Femeia este o taină a lui Dumnezeu printre noi, oamenii!”

AZI, 26  martie  am trecut (din nou) la ora de vară! Până în toamnă! Astfel, această zi este cea mai scurtă din anul 2023! Ideea trecerii la ora de vară i-a aparținut … omului de știință Benjamin Franklin, în anul 1784! Acesta  s-a  gândit la…  economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat și a considerat că este o idee potrivită! În  Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China, Coreea de Nord și în multe țări din Africa dar și în Rusia, Belarus și Islanda nu se schimbă ora (rușii motivând  că acest lucru îi derutează pe oameni și este un factor în plus de stres).

MÂINE, 27 martie, de la ora 16.00 la Clubul Liceului Tehnologic ”Petru Poni” din Onești va avea loc  un eveniment  deosebit, prilejuit de aniversarea a 105 ani de la   Unirea Basarabiei cu România. La acest moment  aniversar va fi prezent la Onești Marian Clenciu, președintele Asociației Culturale ”Pro Basarabia și Bucovina”, ce are în componența sa  peste 30 de filiale în întreaga țară. De asenmenea, la Onești vor  participa  personalități  băcăuane care vor vorbi  despre însemnătatea marelui act istoric de la 27 martie  1918,  unul dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 de ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România.

După cum ne-a declarat Constantin Rusanovschi, președintele Filialei Onești a Asociației ”Pro Basarabia și Bucovina”, cu prilejul acestui eveniment  vor avea loc alegeri pentru noua conducere  a filialei oneștene.

 

 

Distribuie articolul!