Dansul modern este, asemeni altor arte, ca o oglindă a sufletului! Pe ”luciul” acestei oglinzi Oneștiul contează foarte mult, deoarece de peste 20 de ani aici se organizează Concursul Național de Dans Modern ”Meridianele Dansului”, manifestare înscrisă în Calendarul Activităților Educative Extrașcolare.
Datorită unei echipe de organizare de nota 10, coordonată de prof. Mariana Oșteanu, ce a avut alături pe profesorii Ciprian Bejenaru (directorul Palatului Copiilor Bacău), Adriana Olteanu, Beatris Pâsoi, Anca Rotaru și Gheorghe Culiuc – de la Clubul Copiilor Onești, structură a Palatului Copiilor Bacău, ediția din acest an a avut loc în ziua de sâmbătă 6 mai. ”Așteptat cu emoție și bucurie atât de organizatori cât și de participanți Concursul <<Meridianele Dansului>> este un prilej ca peste 800 de copii din 18 județe ale țării să petreacă o zi de neuitat, să se cunoască mai bine, să lege noi prietenii și să-și etaleze calitățile, potențialul creativ și artistic. Dorim să mulțumim profesorilor, care în această perioadă tot mai rigidă și tehnologizată, își dedică timpul pentru a ne dezvolta prin dans grația, suplețea, eleganța și mintea ageră într-un corp sănătos și frumos”, a afirmat la ridicarea cortinei prezentatoarea acestui concurs, Miruna Bratoveanu.
Organizat de Cercul de dans modern din cadrul Palatului Copiilor Bacău, Filiala Clubului Copiilor Onești, condus de doamna profesoară Mariana Oșteanu, acest concurs a fost ca o manifestare de iubire, ce a adus fiecăruia satisfacții, bucuria fiind semnul reușitei! Munca și talentul concurenților a fost apreciate de un juriu competent format din profesorii Dana Elena Sturzu (inspector școlar pentru activități extrașcolare la IPJ Bacău), Ciprian Bejenaru (director al Palatului Copiilor Bacău), Aurica Nistor(arbitru internațional), de la Liceul cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci” din Onești, președintă a juriului, Mirela Tufă (de la Școala Gimnazială ”Emil Racoviță” Onești, Maestru al sportului), Carmen Ruja, Tabita Trandafir (ambele, de la Liceul cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci”). Din juriul acestui concurs au mai făcut parte Cornelia Caleap (secretar la Palatul Copiilor Bacău) și Dana Lungu (director al Televiziunii Acum TV Onești).
„Dansul a început” și pe scena Casei de Cultură din Onești s-au derulat momentele artistice cu multe genuri de dans modern! Au fost prezentate dansuri etno stilizate, fantezii coregrafice, dansuri clasice, valsuri dar și momente de gimnastică artistică și ritmică, hip – hop, majorete. De asemenea, concurenții s-au lăsat purtați de ritmurile dansului modern, a dansului latino și aerobic precum și ale dansului de caracter și a celui acrobatic. Prof. Mariana Oșteanu, organizatoare a acestui concurs național ne-a declarat:” Au fost concurenți foarte talentați! De la Brăila, Tulcea, Tecuci, Bacău, Urziceni, din Moinești, Bârlad, Târgu Secuiesc, Codlea, Roman, Adjud, Rmnicu Sărat, Vaslui, Baraolt și din alte localități ale țării. Din mediul rural au concurat la Onești formații de la Zorleni (din jud. Vaslui), de la Bățanii Mari (din jud. Covasna) precum și de la Școala Gimnazială Homocea (din județul Vrancea). Au participat la << Meridianele Dansului>> și două formații de la cluburi private (din Alba Iulia și Botoșani). Clubul Copiilor din Onești a fost reprezentat de formațiile ”Sweet Girls” (care a evoluat la categoria 6 – 8 ani), ”Mozaic” (9 – 10 ani), ”Clepsidra” (11 – 12 ani), ”Stil” (13 – 14 ani), ”Express” și ”Dinamic” (15 – 19 ani) precum și o formație de majorete.
Profesoara Mariana Oșteanu ne-a vorbit și de primele ediții ale acestui concurs național. Ea a declarat:”Concursul a fost lansat în anul 2001, o dată cu Festivalul Internațional de Muzică Ușoară pentru copii <<TI AMO>>. La primele ediții, la care au participat formații de dans modern din 4 – 5 județe, acest concurs s-a numit <<Dansul florilor>>. <<Meridianele Dansului>> e numele pe care l-a luat concursul din anul 2003, această manifestare fiind menită de a descoperi talentele și aptitudinile artistice, pentru stimularea, dezvoltarea și perfecționarea înclinațiilor copiilor. În timp ce pentru profesori este o muncă titanică, cei care iubesc dansul modern trebuie să își găsească împlinirea în ieșirea pe scenă în spectacole și concursuri”.
Prof. Mariana Oșteanu, organizatoare a Concursului Național ”Meridianele Dansului” a mulțumit sponsorilor care au fost alături în desfășurarea acestei ediții. Cât privește concurenții – cu toții au avut emoții dar eleganța, susținerea de care s-au bucurat din partea publicului și răbdarea pe care au avut-o pe parcursul desfășurării concursului, le-a adus ”adrenalina” și fascinația unui frumos și pitoresc eveniment artistic. Ion Moraru