În visul de putere

În visul de putere

RĂSFOIND   PRESA   STRĂINĂ

Murat Bardakci  este un jurnalist turc care în anul 1984  a participat la ”tururile NATO” (jurnaliști din mai multe țări, în special membri ai serviciilor de știri  ai marilor  ziare,  au  călătorit timp de zece zile în toate țările NATO pentru a propaga cât de importantă și puternică este  această organizație. Ei au vizitat instalațiile nucleare și  cele mai noi tancuri și avioane și, în cele din urmă, s-au bucurat de multe activități la baza  portavioanelor). Atunci, la meciul de baschet organizat de soldații americani pe terenul de sub puntea portavionului se gândea că „America este într-adevăr o super-putere, chiar și NATO este de fapt doar America!”. Acum Murat Bardakci (în prezent la ziarul ”Haber Turk”), a notat câteva aspecte din  Turcia, care se află  înainte  de turul 2 al alegerilor  prezidențiale.

 

În visul de putere  

 

„…Bună dimineața, dragi telespectatori. Bun venit la știrile de zi ale celui mai urmărit canal de știri din Turcia, Züttürük TV.

Președintele CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, a susținut că a primit 50,01 la sută din voturi la alegerile prezidențiale desfășurate ieri și a susținut o conferință de presă în bucătăria casei sale astăzi, la ora 7 dimineața, fără a aștepta anunțarea rezultatelor finale. Anunțându-și victoria la întâlnire, Kılıçdaroğlu a vorbit și despre politicile pe care le va implementa în viitor.

Kemal Kılıçdaroğlu, în discursul său, a vorbit mai întâi despre protocolul pe care l-a semnat pe 6 martie cu liderii de partid și a subliniat că protocolul în cauză este depășit, deci nu este nevoie ca acesta să își îndeplinească promisiuni către liderii celorlalte cinci partide. „Exact! După cum știți, protocolul este o bucată de hârtie obișnuită care nu este obligatorie din punct de vedere juridic și nu îmi impune nicio obligație. Promisiunile din acel text, cum ar fi vicepreședinția, ministerul etc., erau cuvinte care au fost rostite până când am trecut podul, iar acum am trecut podul! Huh, frate, cum au putut să creadă o asemenea promisiune?”

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist „Când vor începe lucrările de revenire la sistemul parlamentar”, Kılıçdaroğlu a răspuns: „Nu va exista întoarcere”,  menționând: „Tocmai am aflat cum sistemul actual îi conferă Președintelui puteri largi. O persoană trebuie să fie ieșită din minți pentru a împinge o astfel de putere într-o parte cu dosul mâinii și să stea în biroul președinției ca un ornament. Sunt un prost ca să mă pot întoarce la vechiul sistem? Uitați de rotație, schimbarea sistemului etc.! Mai mult, nimeni nu are dreptul să schimbe un sistem constituțional pe care poporul nostru l-a acceptat prin referendum. Totul este aceeași baie, același duș… voi numi chiar și portarul biroului de carte funciară…”

Kılıçdaroğlu și-a încheiat cuvintele astfel:„Nu vom face schimbări critice în politicile de bază. Până la urmă, din moment ce printre aleșii noștri sunt prieteni care au servit anterior în rândurile Partidului AK, vechile practici vor fi continuate datorită lor și nu vor fi schimbări vitale!”

După conferinţa de presă a liderului CHP în bucătăria casei sale, jurnaliştii au încercat să afle  și părerile altor lideri de partid din Turcia. Membrii presei au contactat mai întâi liderul Partidului Viitorului, Ahmet Davutoğlu și președintele Partidului Felicity, Temel Karamollaoğlu. Davutoğlu a spus: „Cuvintele liderului CHP sunt o schimbare de paradigmă în epistemologia politicii antice. Domnul Kılıçdaroğlu a deviat de la sistematizarea hermeneutică. Nu putem separa temeiul simbiotic al existenței noastre de unitatea epistemologică a realului. Liderul CHP trebuie să diferențieze voturile monofizite în analiza alegorică. Îl invit pe Kılıçdaroğlu să acționeze mai profund în conștiința ontologică…” a spus el, dar din moment ce ceea ce a vrut să spună nu a putut fi înțeles în niciun fel și nu a putut fi găsit pe Google, declarația sa a fost trimisă unui birou de traduceri pentru a fi tradusă în turcă. .

Temel Karamollaoğlu a declarat reporterilor: „Mi-am lăsat deoparte șaizeci și cinci de ani de luptă împotriva mentalității CHP și am anunțat personal candidatura lui Kılıçdaroğlu la președinție într-o noapte binecuvântată. Nu mă așteptam la o asemenea neloialitate de la domnul Kemal. Să vă fie rușine! Acum, mă duc la Hagia Sofia să mă pocăiesc. Voi vărsa 600 de mii de lire turcești  cu lacrimi și îl voi ruga pe Allah Atotputernicul să-l ghideze pe liderul CHP pe calea cea bună. Dumnezeu este mare; Cine știe, Kılıçdaroğlu ar putea revizui și persecuta această decizie falsă și să mă facă vicepreședinte.”

 

PISICA, ” TREZEȘTE-TE…”

 

Tocmai când se terminase știrile de la Züttürük TV, am simțit că cineva mă împinge; M-am uitat înapoi, era pisica din casă…

Mâncarea îi dispăruse, îi era foame și spunea „Ridică-te și umple-mi bolul cu mâncare!”…

Se pare că mă sufocam și am adormit în fața computerului! Afirmația lui Kılıçdaroğlu că a câștigat alegerile cu 50,01 la sută, conferința sa de presă în bucătărie, cuvintele lui Davutoğlu care fac milă până și cele mai complexe formule nucleare, pocăința lui Karamollaoğlu etc., a fost doar un vis!   Murat Bardakci, ”Haber Turk”

 

”Grădina  zoologică”

 

  Când ieși pe stradă, fă pașii cu grijă; Chiar și pe străzile aglomerate, priviți înainte, în spate, în dreapta, în stânga, temeinic și constant. Nu încercați să intrați singur pe străzile izolate și, cel mai important, fiți acasă înainte de întuneric. Încuie-ți ușa imediat ce intri, dacă este o fereastră deschisă, acoperă-o imediat și ai grijă de acum înainte!

Pentru că o hoardă de prădători, care au scăpat din cuștile lor în grădina zoologică, cutreieră străzile, mulți și mulți sălbatici, și poți fi atacat de unul dintre ei în orice moment! Aceștia sunt gloata care se adâncește în visele lor de putere, dar își pierd mințile când visele lor nu pot deveni realitate…

Au început să amenințe națiunea turcă cu săptămâni înainte de alegeri; „Aha venim, o să cerem socoteală imediat ce ajungem, uite ce vom face cu tine! Suntem aproape aici, temeți-vă de mânia noastră, tremurați de mânia noastră și așteptați!” au strigat. Dar nu au putut veni, iar când nu au putut, toate visele lor au explodat și s-au stins, drept urmare, mintea, ideile și capetele le-au devenit ciudate. Au aruncat deoparte democrația despre care vorbesc de ani de zile, libertatea de gândire pe care nu au lăsat cenuşă în grătar, libertatea de exprimare pe care au susţinut-o etc. Dacă îi întrebi, cine nu gândește ca ei este tot prost, ignorant, ticălos, etc… O femeie înjură și joacă rolul de potențial criminal și îi conduce pe cei care nu gândesc ca ea la foc; Bufoneria ieftină care se crede „fenomen Tiktok” dă bătăi de cap alegătorilor, iar el insultă inteligența națiunii în aerul de „mare artist” al figuranților pe care nu i-ai recunoaște dacă i-ai vedea pe stradă.

 Au văzut Europa așa, sau chiar au devenit europeni? La fel! O altă femeie a cărei familie a părăsit Turcia și a fost numită la minister în Belgia, dorește ca turcii, ca o pasăre care a eclozat dintr-un ou și nu i-a plăcut coaja, să fie privați de dublă cetățenie. Motivul este să îi împiedicăm să voteze pentru Tayyip Erdoğan! ”Vino la democrație, la democrațieeeeee, de la cei mai buni la democrația europeană!”

CUTREMUR Blestemul victimei este urât!

Cei care sunt ținta celei mai indecente brutalități sunt și victime ale cutremurului… Chiar îmi este rușine să repet ceea ce s-a spus despre victimele dezastrelor aici, dar mă întreb: cum îmi vine în minte să facem conexiuni atât de perverse între rezultatul alegerilor și victimele cutremurului? Să presupunem că își duc ura și resentimentele nemărginite victimei cutremurului, dar se simt vreodată rușinați și plictisit să scrie și să spună ceea ce își amintesc atât de deschis? Asta înseamnă să fii o manifestare a abandonării umanității!

Priviți la această gloată, ale cărei ambiții sunt mai rele decât cea mai sălbatică și nemiloasă creatură, vedeți cum țara s-a întors de la marginea unei stânci și încercați să vă imaginați ce ar face dacă ar fi câștigat alegerile și ar fi ajuns la putere. Dar pentru că ești om, oricât ai încerca, nu poți coborî la acel nivel! Nu este posibil ca o persoană care mai are o fărâmă de umanitate în el să devină atât de ponosită, nici măcar în vis!

Deoarece consider că grădina zoologică este demnă de astfel de oameni, trebuie mai întâi să-mi cer scuze animalelor de companie, care sunt bucuria ochilor mei și bucuria vieții mele și, în sfârșit, întregului regn animal.                  Murat Bardakci, ”Haber Turk”

Distribuie articolul!