De Ziua Eroilor - Amprenta de Onesti

De Ziua Eroilor

De Ziua  Eroilor

 De Ziua Eroilor (celebrată  odată cu Sărbătoarea  religioasă ”Înălțarea Domnului”),  dincolo  de  discursurile politicienilor  rostite la aceste momente (care sunt frumoase, înălțătoare  și  pline de angajament), AMPRENTA  DE ONEȘTI  prezintă la ”lucruri pe viu” care arată cinstirea eroilor și ”cum ne apasă” această sfântă și sacră datorie.  Reliefăm  aceste  lucruri  prin prezentarea ”analizei de bilanț” de la Bacău  a Filialei  ”Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale  Cultul  Eroilor  ”Regina Maria”, (care  a avut loc la finele anului 2022) . Această  întâlnire a fost moderată de Dănuț Voicu, președintele  filialei menționate și s-a desfășurat la Centrul de Cultură ”George Apostu” Bacău, bucurându-se de  prezența a numeroși invitați.

  Invitat să deschidă această întrunire Gheorghe Geo Popa, directorul Centrului de Cultură ”George Apostu” a menționat:”Suntem prezenți la un bilanț – rememorare, pentru a vedea  ceea ce am putea fi dacă nu am fi ceea ce suntem! Trebuie privit în spațiul istoric și vom desluși  ceea ce se întâmplă în România de azi… După 33  de libertate, pe care am confundat-o cu multe libertăți, suntem datori, în fața noastră, să ne recalibrăm, să  aducem în spațiul nostru ideea de patriotism! Multe lucruri s-au destrămat și ideea de iubire față de toți cei din jurul nostru și de  patrie trebuie sădită în rândul celor  ce vin după noi,  care par debusolați. Lumea  de azi  are îngăduință față de monștri și vom fi  ceea ce am fost și mai mult decât atât. Filiala Bacău a  Asociației Naționale  Cultul  Eroilor  <<Regina Maria>> realizează  ceva foarte important pentru noi – întâlniri ce înseamnă gânduri, comuniune! Această asociație  este un punct de sprijin important  pentru construcția și reconstrucția  societății românești. Să reconstruim pe dinăuntru templul ce trebuie să fie văzut de afară!” Dinamismul deosebit al acestei  asociații a fost apreciat și de jurnalistul Cornel Cepariu, președintele Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

  Luările de cuvânt de la  această adunare au fost mai mult decât emoționante. ”Sunt membru  al Filialei Bacău a  Asociației Naționale  Cultul  Eroilor  <<Regina Maria>> din anul 2000… Am lucrat cu domnul colonel Corneliu Chirieș. Intenția celor de azi este  să facă din istorie ceva de neînțeles! Istoria predată acum în  școală  este fără cronologie, să se priceapă că Ștefan cel Mare nu este  contemporan cu… Andreea Esca! Ne globalizăm din est în vest, din nord în sud! Să nu moară istoria neamului! Să nu uităm  eroii pentru că devenim ai nimănui! Să facem o Românie  mai bună, cu mai mult patriotism!”, a declarat scriitorul Dumitru Brăneanu, președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, care colaborează  cu Asociația Națională ”Cultul Eroilor”. În timp ce reprezentanți ai Comunității Evreiești din Bacău au amintit că ”evreii au avut eroi în Primul Război Mondial” și au menționat că ”viața demnă o datorăm  eroilor care s-au jertfit”, Raul Simion, de la Asociația Eroilor cu Dizabilități a arătat că ”sunt 30 de eroi din teatrele de operații și 230 de răniți în aceste misiuni de peste hotare! Invit  asociațiile  militare  pentru ajutorarea Armatei Române!”

 Mesajele de adeziune  la activitatea filialei băcăuane  au venit de la consilierul local Ilie Bârzu (”sunt bucuros că fac parte din această familie, a Cultului Eroilor și vă felicit pentru tot ceea ce faceți!”), de la prof. Vilică Munteanu, fost director al Arhivelor Statului Bacău – ”sămânța plantată de  colonelul Chirieș a dat roade!Efectiv sunt mndru  că sunt membru al acestei asociații”).A luat cuvântul și ”un veteran al căutărilor”, inginerul Mihai Ceucă, membru de onoare, care a menționat:”M-am simțit mai…civil dar am trăit pentru această asociație! Vă asigur că  voi fi alături și tot  ceea ce fac este închinat  și eroilor acestui neam”.  De 15 ani jurnalistul Petru Done (de la ziarul ”Deșteptarea” de la Bacău, un cronicar activ) se află alături de Filiala  Bacău  ”Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale  Cultul  Eroilor  (ANCE) ”Regina Maria”, la  fel ca și alți colegi ai breslei băcăuane (Marius Curucli, ing. Nelu Moisă din Comănești). A felicitat această asociație, care desfășoară multe acțiuni  și președintele Petru Stelian Cojocaru, cel care prin ”Tradiții Militare” face ca să nu se piardă  fascinația uniformelor militare  din timpul  războiului, pe care le îmbracă mulți elevi din cursul gimnazial și liceal tineri la evenimentele de omagiere  ale eroilor. ”Tenacitatea domnului Voicu și perseverența domnului Cristi Aioanei completează  numeroasele activități pe care le desfășoară această filială”, a mai menționat  domnul Petru Stelian Cojocaru.

    Au fost deosebite și declarațiile patetice, care au arătat – vorba inginerului Nelu Moisă – că ”pe acest pământ românesc nimic nu-i lăsat la voia întâmplării!”  Colonel (rtr) Costel Ciupercă, președintele Filialei „Oituz” Bacău a Asociației Naționale Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere a  declarat:”Avem posibilități limitate, vrem mai mult și am reușit în parte! Fără naționalism sănătos, fără limbă și fără credință nici n-am fi fost aici!” De la Mănăstirea Cașin, Cătălin Dima, președintele Subfilialei din această localitate a AN CE a  declarat că  ”în zonă se dorește  construirea unui  Monument al Eroilor” iar  muzeograful târg – ocnean Alin Radu  a mărturisit  că alături de Vasile Boboc, președintele Subfilialei Dofteana, a făcut ”numeroase descoperiri din Primul Război Mondial, de pe linia Coșna – Cireșoaia! Aici  a fost apărată  <<Poarta de  Fier a Moldovei>> – valea Oituzului!” În aceeași idée un reprezentant al Jandarmeriei a făcut cunoscut faptul că ”o echipă de 15 jandarmi montani au fost pe linia frontului realizând  un film documentar despre luptele  de la Mărăști – Mărășești și Oituz”. Locotenent colonelul  (retragere) Costică Bejan, de la Filiala  județului Bacău a Asociației Veteranilor de Război, a adus un  sincer omagiu eroilor. ”celor care au participat la războiul din anii 1942 – 1945, dându-și viața ca prinos al jerfei față de patrie! Glorie eternă tuturor acestora” – a menționat  bravul colonel convins  de adevărul  ”am fost, sunt și voi fi militar!”  Cuvintele ”Servesc patria!” au fost rostite  și de Ionel Bălan din Sărata, care a avut o carieră militară  de 32 ani și ca iubitor al istoriei și-a adus o contribuție deosebită la aniversarea a 560 de ani de la prima  atestare documentară a acestei așezări băcăuane. ”Onorată instanță de judecată sau de execuție! Am participat la  festivitățile  de la Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului! L-am pierdut, l-am câștigat și iar l-am pierdut! Dar e Cimitirul Internațional al Eroilor! Ce contează că este la Sânmartin, jud. Harghita?” a întrebat colonelul Viorel Roman din Dărmănești!

  Prof. Ion Ungureanu a  încheiat cum se poate mai  convingător  toată   această  însuflețitoare pledoarie pentru patriotism, menționând: ”Am văzut chinezi care învățau Limba română! Limbă  care este a doua vorbită la NASA (aici fiind mulți specialiști născuți în România). Tânăra generație trebuie să-și redescopere eroii, pentru că nu suntem  <<un neam de mâna a doua!>>  Oare ne merităm  soarta?”

   Întălnirea de bilanț care a avut loc la Centrul de Cultură ”George Apostu” din Bacău, promotor al culturii naționale, s-a încheiat cu intervenția  domnului Cristi Aioanei, prim – vicepreședinte  la Filiala  Bacău  ”Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale  Cultul  Eroilor  (ANCE) ”Regina Maria”. El a  mulțumit  tuturor și fiecăruia în parte  pentru  prezența la acest eveniment și a  declarat:”Se vrea și sper să nu se rupă  rădăcinile pentru a ne omagia eroii!” iar murmurul ce a trecut printre toți cei prezenți  a născut o mare durere – filialele ANCE ”Regina Maria” nu mai sunt incluse în  ceremonialele  militare!

LA   ACEST  EVENIMENT  CONDUCEREA  FILIALEI  BACĂU ”COLONEL  CORNELIU  CHIRIEȘ” A ASOCIAȚIEI  NAȚIONALE  ”CULTUL  EROILOR” A OFERIT  UN  FRUMOS  CALENDAR  PARTICIPANȚILOR, ÎN  SEMN   DE PREȚUIRE   PENTRU  ACTIVITATEA   DESFĂȘURATĂ.

 

 

Distribuie articolul!