De Ziua Eroilor (celebrată odată cu Sărbătoarea religioasă ”Înălțarea Domnului”), dincolo de discursurile politicienilor rostite la aceste momente (care sunt frumoase, înălțătoare și pline de angajament), AMPRENTA DE ONEȘTI prezintă la ”lucruri pe viu” care arată cinstirea eroilor și ”cum ne apasă” această sfântă și sacră datorie. Reliefăm aceste lucruri prin prezentarea ”analizei de bilanț” de la Bacău a Filialei ”Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, (care a avut loc la finele anului 2022) . Această întâlnire a fost moderată de Dănuț Voicu, președintele filialei menționate și s-a desfășurat la Centrul de Cultură ”George Apostu” Bacău, bucurându-se de prezența a numeroși invitați.
Invitat să deschidă această întrunire Gheorghe Geo Popa, directorul Centrului de Cultură ”George Apostu” a menționat:”Suntem prezenți la un bilanț – rememorare, pentru a vedea ceea ce am putea fi dacă nu am fi ceea ce suntem! Trebuie privit în spațiul istoric și vom desluși ceea ce se întâmplă în România de azi… După 33 de libertate, pe care am confundat-o cu multe libertăți, suntem datori, în fața noastră, să ne recalibrăm, să aducem în spațiul nostru ideea de patriotism! Multe lucruri s-au destrămat și ideea de iubire față de toți cei din jurul nostru și de patrie trebuie sădită în rândul celor ce vin după noi, care par debusolați. Lumea de azi are îngăduință față de monștri și vom fi ceea ce am fost și mai mult decât atât. Filiala Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor <<Regina Maria>> realizează ceva foarte important pentru noi – întâlniri ce înseamnă gânduri, comuniune! Această asociație este un punct de sprijin important pentru construcția și reconstrucția societății românești. Să reconstruim pe dinăuntru templul ce trebuie să fie văzut de afară!” Dinamismul deosebit al acestei asociații a fost apreciat și de jurnalistul Cornel Cepariu, președintele Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Luările de cuvânt de la această adunare au fost mai mult decât emoționante. ”Sunt membru al Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor <<Regina Maria>> din anul 2000… Am lucrat cu domnul colonel Corneliu Chirieș. Intenția celor de azi este să facă din istorie ceva de neînțeles! Istoria predată acum în școală este fără cronologie, să se priceapă că Ștefan cel Mare nu este contemporan cu… Andreea Esca! Ne globalizăm din est în vest, din nord în sud! Să nu moară istoria neamului! Să nu uităm eroii pentru că devenim ai nimănui! Să facem o Românie mai bună, cu mai mult patriotism!”, a declarat scriitorul Dumitru Brăneanu, președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, care colaborează cu Asociația Națională ”Cultul Eroilor”. În timp ce reprezentanți ai Comunității Evreiești din Bacău au amintit că ”evreii au avut eroi în Primul Război Mondial” și au menționat că ”viața demnă o datorăm eroilor care s-au jertfit”, Raul Simion, de la Asociația Eroilor cu Dizabilități a arătat că ”sunt 30 de eroi din teatrele de operații și 230 de răniți în aceste misiuni de peste hotare! Invit asociațiile militare pentru ajutorarea Armatei Române!”
Mesajele de adeziune la activitatea filialei băcăuane au venit de la consilierul local Ilie Bârzu (”sunt bucuros că fac parte din această familie, a Cultului Eroilor și vă felicit pentru tot ceea ce faceți!”), de la prof. Vilică Munteanu, fost director al Arhivelor Statului Bacău – ”sămânța plantată de colonelul Chirieș a dat roade!Efectiv sunt mndru că sunt membru al acestei asociații”).A luat cuvântul și ”un veteran al căutărilor”, inginerul Mihai Ceucă, membru de onoare, care a menționat:”M-am simțit mai…civil dar am trăit pentru această asociație! Vă asigur că voi fi alături și tot ceea ce fac este închinat și eroilor acestui neam”. De 15 ani jurnalistul Petru Done (de la ziarul ”Deșteptarea” de la Bacău, un cronicar activ) se află alături de Filiala Bacău ”Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor (ANCE) ”Regina Maria”, la fel ca și alți colegi ai breslei băcăuane (Marius Curucli, ing. Nelu Moisă din Comănești). A felicitat această asociație, care desfășoară multe acțiuni și președintele Petru Stelian Cojocaru, cel care prin ”Tradiții Militare” face ca să nu se piardă fascinația uniformelor militare din timpul războiului, pe care le îmbracă mulți elevi din cursul gimnazial și liceal tineri la evenimentele de omagiere ale eroilor. ”Tenacitatea domnului Voicu și perseverența domnului Cristi Aioanei completează numeroasele activități pe care le desfășoară această filială”, a mai menționat domnul Petru Stelian Cojocaru.
Au fost deosebite și declarațiile patetice, care au arătat – vorba inginerului Nelu Moisă – că ”pe acest pământ românesc nimic nu-i lăsat la voia întâmplării!” Colonel (rtr) Costel Ciupercă, președintele Filialei „Oituz” Bacău a Asociației Naționale Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere a declarat:”Avem posibilități limitate, vrem mai mult și am reușit în parte! Fără naționalism sănătos, fără limbă și fără credință nici n-am fi fost aici!” De la Mănăstirea Cașin, Cătălin Dima, președintele Subfilialei din această localitate a AN CE a declarat că ”în zonă se dorește construirea unui Monument al Eroilor” iar muzeograful târg – ocnean Alin Radu a mărturisit că alături de Vasile Boboc, președintele Subfilialei Dofteana, a făcut ”numeroase descoperiri din Primul Război Mondial, de pe linia Coșna – Cireșoaia! Aici a fost apărată <<Poarta de Fier a Moldovei>> – valea Oituzului!” În aceeași idée un reprezentant al Jandarmeriei a făcut cunoscut faptul că ”o echipă de 15 jandarmi montani au fost pe linia frontului realizând un film documentar despre luptele de la Mărăști – Mărășești și Oituz”. Locotenent colonelul (retragere) Costică Bejan, de la Filiala județului Bacău a Asociației Veteranilor de Război, a adus un sincer omagiu eroilor. ”celor care au participat la războiul din anii 1942 – 1945, dându-și viața ca prinos al jerfei față de patrie! Glorie eternă tuturor acestora” – a menționat bravul colonel convins de adevărul ”am fost, sunt și voi fi militar!” Cuvintele ”Servesc patria!” au fost rostite și de Ionel Bălan din Sărata, care a avut o carieră militară de 32 ani și ca iubitor al istoriei și-a adus o contribuție deosebită la aniversarea a 560 de ani de la prima atestare documentară a acestei așezări băcăuane. ”Onorată instanță de judecată sau de execuție! Am participat la festivitățile de la Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului! L-am pierdut, l-am câștigat și iar l-am pierdut! Dar e Cimitirul Internațional al Eroilor! Ce contează că este la Sânmartin, jud. Harghita?” a întrebat colonelul Viorel Roman din Dărmănești!
Prof. Ion Ungureanu a încheiat cum se poate mai convingător toată această însuflețitoare pledoarie pentru patriotism, menționând: ”Am văzut chinezi care învățau Limba română! Limbă care este a doua vorbită la NASA (aici fiind mulți specialiști născuți în România). Tânăra generație trebuie să-și redescopere eroii, pentru că nu suntem <<un neam de mâna a doua!>> Oare ne merităm soarta?”
Întălnirea de bilanț care a avut loc la Centrul de Cultură ”George Apostu” din Bacău, promotor al culturii naționale, s-a încheiat cu intervenția domnului Cristi Aioanei, prim – vicepreședinte la Filiala Bacău ”Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor (ANCE) ”Regina Maria”. El a mulțumit tuturor și fiecăruia în parte pentru prezența la acest eveniment și a declarat:”Se vrea și sper să nu se rupă rădăcinile pentru a ne omagia eroii!” iar murmurul ce a trecut printre toți cei prezenți a născut o mare durere – filialele ANCE ”Regina Maria” nu mai sunt incluse în ceremonialele militare!
LA ACEST EVENIMENT CONDUCEREA FILIALEI BACĂU ”COLONEL CORNELIU CHIRIEȘ” A ASOCIAȚIEI NAȚIONALE ”CULTUL EROILOR” A OFERIT UN FRUMOS CALENDAR PARTICIPANȚILOR, ÎN SEMN DE PREȚUIRE PENTRU ACTIVITATEA DESFĂȘURATĂ.