”Sunt emoția unui gând trăit în vis și mi-l doresc să devină real !”

”Sunt emoția unui gând trăit în vis și mi-l doresc să devină real !”

Cu această bucurie  oneșteanca Elena Dragomir (autoare a volumului de versuri ”Șoapte  nerostite”), adună  gânduri ale marilor personalități, dăruindu-le  spre bucuria iubitorilor  de frumos și a înțelepciunii” Adunăm azi un crâmpei din  nestematele  care ne aduc liniștea sufletului, cu gândul că acestea  ”vor zbura” mai departe!

”Prietenia… ce dar al vieţii! Să suferi şi să fii singur, dar să ştii că undeva, cineva te iubeşte. Să fii trudit, dar să ştii că sunt braţe care ar vrea să te poarte. Să-ţi fie frig.. şi să-ţi aduci aminte de sânul cald al prieteniei. Să nu te odihneşti, să suferi, să tremuri…dar să ştii.” Hortensia Papadat-Bengescu

,,Dorințele mele sunt multe ṣi plânsul meu este demn de milă,dar prin aspre lipsuri tu mă cruți mereu ṣi această aspră îndurare s-a tot urzit mereu de-a lungul vieții mele.

Zi după zi mă faci vrednic de darurile mari ṣi simple pe care le răspândeṣti asupra mea-acest cer ṣi lumina, acest trup ṣi viaţa ṣi sufletul-cruțându-mi primejdiile dorinței prea mari. Uneori zăbovesc lâncezând;alteori mă trezesc ṣi mă grăbesc, cercetându-mi țelul;dar atunci tu pleci cu asprime dinaintea mea. Zi de zi mă faci vrednic de alegerea ta:refuzându-mi mereu ṣi cruțându-mă de primejdiile celui slab în fața dorinței celei deṣarte”.       Rabindranath Tagore (Prinos de cântece )

”Să rămâi tânăr înseamnă să fii dornic să înveți să evoluezi ṣi să fii deschis către viață. Tinerețea nu este doar un anumit număr cronologic din ziua naṣterii tale tinerețea înseamnă că eṣti mereu în devenire, nu eṣti o viață aṣezată, creṣti mereu   înveți mereu, eṣti mereu o nouă posibilitate.Nu este numai despre tinerețe este despre viață  asta ce înseamnă viață….Tânăr nu înseamnă să te porți ca la optsprezece ani toată viața. Nu..,nu! Tinerețea înseamnă ín esență că eṣti o viață în devenire.”  Sadhguru

Din îndepărtata Japonie, am mai aflat un brilliant –o pagină  cu cugetări ale unor mari personalități ale lumii. Printre  aceste rânduri întrezărim că viața este plină de greutăți și poate fi greu să te ridici pe picioare dacă zilele trec, indiferent de ceea ce faci. Marii oameni ai lumii  au realizat multe lucruri mărețe, după ce au depășit și ei  mari dificultăți…   „ Un prieten este un cadou pe care ți-l faci ție!” Este  un  citat de Robert Louis Stevenson, un romancier britanic care a scris multe romane de aventuri . Este un citat excelent care compară un prieten  cu un  cadou care dă culoare vieții!

Un citat al lui Mencius, un savant și gânditor confucianist în timpul perioadei statelor războinice din China  spune: „Prietenia înseamnă a avea o singură minte în două trupuri”.  Prietenii sunt inițial străini, dar prietenia  unuia cu celălalt este comună. Când prietenii tăi au probleme, gândește-te  și  la aceasta, ca  ”fiind a ta”, cu sprijin reciproc. Un citat din Goethe, care a fost un cunoscut poet, dramaturg și romancier  din Germania, menționa: ”Oamenii tind să mențină  <<status quo-ul>>  de teamă,  de eșec.” Cu toate acestea, pare a ne spune  acest citat  că o persoană care nu avansează zi de zi este la fel cu a da înapoi încetul cu încetul. Sau, altfel, ”cine nu înaintează, merge înapoi!”

  Trebuie să amintim și celebrul citat „A trăi înseamnă a gândi” – enunțat de  Cicero, care a fost activ ca politician, avocat și scriitor la sfârșitul Republicii Romane. În viață, oamenii sunt forțați să facă alegeri în diverse situații. Prin urmare, este important să-ți faci un obicei să te gândești la asta în fiecare zi și să faci propriile alegeri.

 

Comentarii

Elena Dragomir

Sufletul meu vă mulțumeşte pentru popas, apreciere ṣi implicarea atât de sinceră ṣi pioasă.

 

 

 

 

Distribuie articolul!