Călătorii estivale – la Topalu (jud. Constanța)

Călătorii  estivale  –  la Topalu (jud. Constanța)

Topalu  este un sat  aflat în apropierea orașului Hârșova, pe malul stâng al brațului  Ostrov, al Dunării. Satul a fost întemeiat de emigranți români refugiați din Bugeac sau din podișul Transilvaniei, ce au fost  împroprietăriți cu pământ și s-au ocupat în special cu creșterea oilor. Toponimul Topalu este de origine turcă, fiind numele unui turc care a murit eroic în anul 1877, în Războiul de Independență.  În această localitate  a trăit doctorul Gh. Vintilă (1898 – 1978). El a  a donat în anul 1960 comunei sale natale, Topalu, 228 lucrări de artă românească modernă în vederea alcătuirii unei colecţii publice de mare interes şi originalitate. În urma  acestei donaţii, în casa părintească a doctorului s-a  înființat în acelaşi an, Muzeul de Artă ”Dinu şi Sevasta Vintilă” Topalu, care a devenit  secţie a Muzeului de Artă Constanţa.

Interesul pentru artă al doctorului Vintilă a fost cultivat de relația de prietenie pe care a avut-o cu pictori precum: Șirato, Dimitrescu, Pallady și Tonitza (aceștia formau grupul celor patru), dar și Oscar Han, devenit, de-a lungul timpului, cel mai bun prieten al lui.

Oscar Han l-a călăuzit de medic în lumea artei, fiindu-i mentor, și l-a învățat ce să colecționeze de-a lungul a 40 de ani, dar, mai presus de orice, a fost mereu alături de el. Muzeul găzduiește opere ale celor mai importanți creatori români – Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han, etc.

După  cum aflăm dintr-un articol publicat de Auris Luca pe site-ul Discover Dobrogea, Muzeul ”Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu este singura instituție de artă din mediul rural din România, de acest fel. Casa părintească a doctorului Vintilă, în care a fost amenajat Muzeul de Artă ”Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, a fost formată inițial din 7 camere. Deoarece lucrările strânse de medic sunt numeroase, de-a lungul anilor au fost făcute extinderi, astfel că muzeul a ajuns să aibă 13 camere de expoziție.

Dacă la Topalu (localitate aflată la 7 km de  Cetatea Capidava), se poate  menține – de zeci de ani! – un muzeu, cu o galerie  de artă  deosebită, pictorii oneșteni au rămas doar cu visul  (”marele lor  vis”!), de a avea  un loc unde să-și poată expune  lucrările. Dar ”iubirea este arhitectul sufletelor noastre, sculptorul gândurilor şi pictorul chipurilor fericite”, cum frumos s-a exprimat  o tânără. (Alexandra Mihalache), care a încredințat mai multe rânduri AMPRENTEI  DE ONEȘTI! Cu ani în urmă  se vorbea de o expoziție a pictorilor oneșteni de-a lungul zonei comerciale a Bulevardului Oituz ori chiar pe o alee a  frumosului parc oneștean! S-a mai vorbit de o sală de expunere a lucrărilor într-un spațiu generos al unei societăți  comerciale (aflate  pe Calea Mărășești)… În cadrul unei ședințe a Consiliului Local s-a propus ca  într-un anumit program să poată fi vizitată Sala de Gimnastică  de la Clubul Sportiv Municipal,  ce este o emblemă a Oneștiului prin lucrarea deosebită  de mozaic  realizată  de  marele artist plastic Constantin Berdilă, care o înfățișează pe Nadia Comăneci! Dar toate  sunt vise – ”încercări ale sufletului, pictate”, atunci când  realitatea  cere și  dragoste față de artă și de munca artiștilor plastici din zonă!

 

 

Distribuie articolul!