”A iubit frumusețea Casei lui Dumnezeu”

”A iubit  frumusețea  Casei lui Dumnezeu”

Astăzi, 27 iulie 2023, a fost condus pe ultimul drum  părintele Constantin Alupei (1951 – 2023), întemeietorul Catedralei Ortodoxe ”Pogorârea Duhului Sfânt” din Onești. După cum menționează site-ul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului,  ” Preotul Constantin Alupei a fost un teolog care încă din anii pregătirii sale ca elev seminarist și apoi ca student a știut să îmbine studiul cu rugăciunea, găsind în scrierile patristice și sfaturile duhovnicilor sensul viitoarei sale misiuni sacerdotale. A fost un neobosit căutător al trăirii spirituale autentice, sorbind frumusețea trăirii filocalice cu fiecare peregrinare pe care, ca tânăr pelerin, a împlinit-o întâlnind oaze de spiritualitate românească ce i-au structurat identitatea și formarea duhovnicească și care ulterior, în misiunea sa preoțească, i-au fost repere fundamentale. A fost un preot care a iubit frumusețea Casei lui Dumnezeu, restaurând, pictând sau zidind sfinte lăcașuri în parohiile unde Dumnezeu a rânduit să-I slujească. Toată priceperea și dragostea sa le-a închinat înfrumusețării lăcașurilor de cult, coordonând și implicând enoriașii din comunitățile ecleziastice unde a activat ca preot timp de 42 de ani. A fost un slujitor al lui Dumnezeu înzestrat cu alese calități sufletești, implicat în numeroase activități pastoral-duhovnicești și social-filantropice, apropiat de fiii și fiicele sale duhovnicești, fiind mereu alături de cei aflați în suferință și nevoi.”

Din biografia sa notăm că  la  1 iunie 1980  preotul Constantin  Alupei a fost transferat de la Parohia Rădeana  la Parohia „Sf. Nicolae” din Onești, unde începe lucrările de reparație, consolidare și executare a picturii la biserica ce fusese grav avariată în urma cutremurului, iar în  ziua de 8 octombrie 1989 s-a oficiat slujba de târnosire a acestei biserici de către Episcopul Eftimie. În luna februarie 1990 începe demersurile pentru construirea Catedralei ”Pogorârea Sfântului Duh”, iar în ziua de 3 iunie 1990, ziua Cincizecimii, s-a pus  piatra de temelie de către Episcopul  Eftimie, a  acestei impozante clădiri. Catedrala “Pogorârea Duhului Sfânt” are  o lungime de  52,10 metri, lățimea este de  36,20 m (în zona  absidelor) iar la intrare este  de 16 metri iar  înălțimea (la turla centrală)  este de 48 metri – notoriu fiind faptul că la două din turlele catedralei sunt posibilități de a privi panorama  municipiului Onești!

Între anii 1991-2000 preotul Constantin Alupei a predat Religia la mai multe școli generale și licee din Onești iar în anul 1995 a absolvit cursurile pedagogice în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În anul 1997 s- a înființat  Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” și devine parohul Catedralei, activitate  ce a desfășurat-o  până la 1 mai 2017.  Această parohie (ce cuprinde străzile din partea de sus a Oneștiului),  are  un număr egal de familii  ca și parohiile ”Sfântul Nicolae” și ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Demn de  evidențiat este faptul că   după  ce a fost  misionar protopopesc timp de mai mulți ani (între  1979 – 1990) părintele Constantin Alupei a  devenit în 1999  protopop al Protoieriei Onești, funcție pe care a deținut-o  până  în 2016.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim Băcăuanul preotul Constantin Alupei a  rămas încadrat ca preot slujitor la  edificiul pentru care s-a jertfit – Catedrala Ortodoxă ”Pogorârea Duhului Sfânt” din Onești până la plecarea în veșnicie. ”Chiar retras din activitatea administrativă, ca pensionar, și asumându-și suferința pe care Dumnezeu i-a așezat-o pe umeri spre mântuire, preotul Constantin Alupei a continuat cu același entuziasm să predice cuvântul lui Dumnezeu, să aline durerile și necazurile fiilor și fiicelor duhovnicești, slujind Sfânta Liturghie în lăcașul din inima Oneștiului în care de-a lungul ultimilor 31 de ani și-a desăvârșit misiunea sub ocrotirea și îndrumarea Duhului Sfânt” –se mai arată pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În foto, preotul Constantin Alupei (în (veșmânt  albastru) la  Sărbătoarea  Hramului Catedralei “Pogorârea Duhului Sfânt” din  Onești în anul 2021

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!