Sub semnul respectului și prețuirii

Sub semnul respectului și prețuirii

Dacă nu ar fi talentul și harul omului de a face lucruri frumoase, lumea ar fi plină de monotonie! Din măsura  putințelor  omenești acestea cultivă  consecvența și prietenia și fac oamenii să uite de  tot amarul și să se bucure de  frumusețea divină, de  viață, de  artă!

Aceste gânduri  au fost simțite de toți cei care au participat, într-o frumoasă sâmbătă de mai la Centrul de Arte Borzești la un eveniment cultural deosebit. Este vorba despre lansarea romanului  ”Cu excepția riveranilor”, semnat de prof. dr. Emilia Boghiu, de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”. Acest  roman a  apărut în condiții grafice deosebite la Editura ”Magic Print” din Onești și se  înscrie a fi  o apariție de bun augur pentru literatura  oneșteană în  universul literar contemporan. Dar nu a fost numai o lansare de carte ci și o activitate de bilanț pentru întreaga carieră didactică a acestei profesoare din  municipiul Onești, care a îndrumat pașii mai multor generații de elevi în căutarea  sensului vieții.”Deși pare  dezinvoltă și dinamică, profesoara Emilia Boghiu are  multe emoții pentru acest eveniment. Aceasta pentru că  nu e doar lansarea romanului  cu și o reîntâlnire cu  elevii și cu profesorii, cu tot ceea  dânsa a clădit!”, a menționat  Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” din Onești, ce a considerat acest eveniment  ”o zi de suflet, cu suflet!”. Unind  cele două coordonate ce au marcat viața distinsei profesoare – școala și scrisul- Ionuț Tenie a  mai menționat: ”Școala a fost  și va fi viața dumneaei iar drumul  scrisului este lung, reprezentând  partea  creativă, neîngrădită de nimic!”

Împărtășind emoțiile din deschiderea manifestării de la Centrul de Arte  Borzești a fost invitat să ia cuvântul părintele protopop Ioan Bârgăoanu,  care a declarat:”Nu  sunt stăpânit  în emoții  ci mă stăpânesc în cuvinte! A fi împreună în cuvânt este mare lucru!” Cu acest prilej părintele protopop a făcut și o mărturisire și a amintit că a fost format de prof. Odeta Comănescu, de la Școala Gimnazială ”Ștefan Luchian” din Moinești, această instituție de învățământ călăuzindu-se după  un imbold al filozofului Andrei Pleșu: ” Pentru formarea unui om sunt esenţiale întâlnirile… Dacă ratezi cele trei-patru întâlniri esenţiale ale vieţii tale, un mare profesor, o mare iubire, un prilej, nu neapărat un om, te pierzi ca o cometă pe o orbită marginală”. Subliniind  că  ”fericiți sunt  cei ce împlinesc un cuvânt” părintele  protopop Ioan Bârgăoanu a  vorbit de  ”puterea nevăzută a unui profesor- de a strânge  mii de ucenici, într-un oraș de suflet” și  a amintit lucrul arhicunoscut că ”numai educația ne mai salvează!”  Referindu-se  la  cele  sfinte părintele protopop Ioan Bârgăoanu a menționat:”Noi uităm multe, dar nu trebuie ca să uităm că  avem cea mai frumoasă traducere a Scripturii!” În semn de omagiu  și în cinstea smereniei pentru profesoara Emilia Boghiu  el a dăruit Biblia Albă (de la Părintele Patriarh Daniel)  precum și și câteva icoane  lucrate cu multă  dăruire  sufletească de către  o  personalitate  dragă  sufletului său, prof. Otilia Anuca Bârgăoanu.

Prezența la  evenimentul de la Borzești a primarului municipiului Onești, Laurențiu Neghină  a fost edificatoare prin cuvântul  pe care acesta l-a susținut: ”Sunt aici  în calitate de prieten și voi vorbi de omul Emilia Boghiu! În  vremuri  în care administrațiile locale  <<făceau reguli peste tot>>, ea m-a promovat!” Edilul – șef al Oneștiului a adăugat  în acest scurt speach urarea  ”să aveți o viață frumoasă!”

 

”Provocările  misiunii  dascălului – etern”

 

În asemenea momente  pline de armonie  prof. Ana Maria Egarmin, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Bacău a prezentat ”Laudațio” la  evenimentul de lansare a cărții   ”Cu excepția riveranilor” și la  activitatea  de bilanț, în care a menționat: ”În decorul special de la Centrul de Arte Onești, omul și profesorul Emilia Boghiu <<ne-a  chemat>> cu toată plinătatea cuvintelor rostite de-a lungul timpului în fața prietenilor, colegilor, dar mai ales în fața elevilor, ca să ne arate acum scriitorul lăuntric ființei sale… nicidecum aflat departe de viața școlii, de educație și de complexitatea accesului permis / nepermis la sufletul și nevoile copilului pe care orice cadru didactic îl are alături în drumul – poate, cu sens unic – al formării de oameni. Împreună cu primarul municipiului Onești, domnul  Laurențiu  Neghină,  cu directorul Bibliotecii Județene <<Costache Sturdza>>  Bacău, domnul Adrian Jicu,  cu directorul Bibliotecii Onești, domnul Ionuț Tenie  și cu părintele protopop Ioan Bârgăoanu , am trăit emoțiile unei întâlniri cu puternice amprente spirituale.

Ceea ce s-a cernut din suita valorilor pe care dintotdeauna le-am apreciat la doamna Boghiu o categorisește, în ochii mei, drept profesorul – etern: un exemplu de responsabilitate și determinare, de înțelegere a menirii dascălului de a-și responsabiliza elevii, nu oricum, ci prin metode mereu inovative, adaptate puterilor acestora, cu iz mereu motivațional. Autoarea romanului  <<Cu excepția riveranilor>>  nu se îndepărtează de școală și copii… nici nu ar putea să o facă, probabil, după o viață de om îmbibată în educație… ficționalul are baze solide în împliniri sau, din contra, în dezamăgiri, adică în provocările misiunii dascălului – etern”.

După ușoara adiere  a clipelor atât de trecătoare  deschiderii evenimentului a urmat freamătul adânc al acestuia, ”presărat” cu mărturisiri, cu  cuvinte emblematice  și vorbe  ce își vor ”săpa” rostul în nisipul timpului! ”Mi-aduc aminte o  profesoară foarte tânără, la Școala Gimnazială Nr. 10! Am avut tot timpul o fascinație teribilă, să văd că  își face treaba  cu dedicație! Am preluat  această platitudine! Emilia și-a urmat drumul și  noi pe ea!”  Mărturisirea profesoarei doctorand Laura Ierulescu  a continuat în registrul ”perpetuum  mobile”:” M-am  întors la școala de unde am plecat și pot spune că am fost una din persoanele norocoase, de la prof. Emilia Boghiu am  avut să învăț meserie! Cel mai înalt lucru este  să vezi în om ceea  ce acesta are mai bun! Să-l pui la  treabă! Știința de a vedea binele din oameni nu te lasă până nu duci tu la  bun sfârșit acel ceva! Ea m-a încurajat în toate  direcțiile! Și de aici  pentru mine  începe  o nouă poveste! De  fapt, profesoara Emilia  Boghiu  are o poveste pentru orice, fiind gata să ajute  la punerea în valoare  a unui om! Ea ne-a  influiențat și pe noi”

 

Pe strada  riveranilor!

 

Cu dorința de a spune lumii ”ce frumoase sunt cuvintele” Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”  din Onești l-a invitat la cuvânt pe  criticul literar  Adrian Jicu, lector al Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău.  Este momentul în care  prof. dr. Emilia Boghiu a intervenit și bucurându-se de faptul că  nu a văzut ”niciodată atâția oameni frumoși la un loc”, a menționat că Adrian Jicu este autorul  recent apărutului roman ”Iorgu”, în care personajul principal  este … George Bacovia!  ”Schimbul de replici”, ca între ”doi ași ai …tenisului, la fileu”, l-a făcut pe universitarul băcăuan Adrian Jicu să recunoască:”rămân un om al cuvintelor!”  Ceea ce a frapat publicul prezent la acest eveniment  a fost eleganța discursului invitatului băcăuan, care ”aflat în mijlocul arenei leilor”, după ce s-a întrebat ”ce caut eu aici?”, a putut ”dirija ideile” în mai multe direcții! El a menționat:„Doamna profesoară Emilia Boghiu  face parte din biografia mea! Pentru că în timpul studiilor de învățământ superior la Iași am folosit manualul  <<Hermeneutică și naratologie aplicată>> ( pe care dânsa  l-a publicat în anul 2005)” Făcând referire la  romanul ”Cu excepția riveranilor” universitarul Adrian Jicu a  declarat:”Nu este doar un roman post – modern, este și un autojurnal! Este un roman despre copii, pentru copii! Titlul  este o metaforă –  celor care sunt  aproape și împărtășesc aceleași valori”

Pornind  de la  imboldul ”mă bucur  că m-ați acceptat pe strada aceasta” Adrian Jicu ”a atins” și un subiect  mai aparte:”E veche  rivalitatea dintre Onești și Bacău! Erau tensiuni incredibile, cu  energie  fantastică”, pentru ca apoi să vorbească despre respect.”Întâlnirea aceasta  stă  sub semnul respectului, în aceste vremuri  când nu mai există respect! Și  prezența atâtor oameni la acest eveniment  spune despre respect. Și este  vorba și despre  recunoștința pe care v-o poartă comunitatea! Aveți  aici elevi, foști elevi, colegi profesori –  lucru care arată că v-ați câștigat recunoașterea! Nu sunteți  <<profa vrăjitoare>> sau poate sunteți, reușind  din plămada copiilor  să faceți ceva magic! Sunteți un profesor legendar!” – a menționat Adrian Jicu.

Stârnind o mare admirație pentru tot ceea ce a menționat discursul tânărului universitar băcăuan s-a încheiat nu doar cu  reînnoirea  mulțumirilor că a fost primit ”pe strada riveranilor” ci cu  o urare  ”în stil didactic”:”Obținerea  gradului I în învățământ  nu este  ultimul grad ce se poate cuceri! Pensionarea are și o doză de tristețe! Nici nu trebuie  să vă doresc ceva  înălțător, pentru că știu ce veți face! Viața de acum începe!”

În  ”careul așilor” a venit (”ca în tenis”) și …reverul! Prof. dr. Emilia Boghiu  a amintit  că  ”Adrian Jicu a publicat fotografia  unei biblioteci, cu rafturi multe, pline de cărți! Înfricoșător, între atâtea cărți, să scriu și eu una! Valorile  sunt piramidale… Mintea noastră are  <<butoane ale vulnerabilității >> … Să credem în valoare- aceasta este detenta!”

Ceea ce nu a spus  lectorul universitar băcăuan Adrian Jicu  a fost un  fapt, despre care se vorbește prin Europa din ce în ce mai mult:  de legătura și ”înrâurirea” vieții personalităților cu locurile păstrate în suflet! Astfel, ducând  din nou  observațiile ”în terenul sportiv”, putem afirma pe drept cuvânt că  dacă Maradona ” a napolizat” orașul  italian Napoli (unde a obținut  cele mai mari succese), prof. dr. Emilia Boghiu ”a oneștizat” creația  și activitatea  didactică  a sa, cu aura  dintotdeauna a municipiului de pe Trotuș!

Și dacă ”sensul unic are o dispensă – cu excepția riveranilor”, ”povestea”de la Centrul de Arte Borzești ”a rămas de poveste”, în final  cinci elevi (Gabi Prisecariu, Daria Arbănașu, Andrei Spoială, Teodora Guramba și Mateo Ciuraru), au lecturat pagini din  volumul lansat, care este și un omagiu  adus profesoarei Emilia Munteanu, ”un spirit  extraordinar” al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești.

Evidențiem în final prezența la acest eveniment a numeroase personalități din  ”marea  familie” de iubitori  de cultură și artă  de pe meleagurile  băcăuane, precum și a oamenilor dragi  veniți din alte orașe ale țării și din străinătate, pentru  clipele de trăire   oneșteană  profundă.       Ion Moraru  

.

Distribuie articolul!