Dacă nu ar fi talentul și harul omului de a face lucruri frumoase, lumea ar fi plină de monotonie! Din măsura putințelor omenești acestea cultivă consecvența și prietenia și fac oamenii să uite de tot amarul și să se bucure de frumusețea divină, de viață, de artă!
Aceste gânduri au fost simțite de toți cei care au participat, într-o frumoasă sâmbătă de mai la Centrul de Arte Borzești la un eveniment cultural deosebit. Este vorba despre lansarea romanului ”Cu excepția riveranilor”, semnat de prof. dr. Emilia Boghiu, de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”. Acest roman a apărut în condiții grafice deosebite la Editura ”Magic Print” din Onești și se înscrie a fi o apariție de bun augur pentru literatura oneșteană în universul literar contemporan. Dar nu a fost numai o lansare de carte ci și o activitate de bilanț pentru întreaga carieră didactică a acestei profesoare din municipiul Onești, care a îndrumat pașii mai multor generații de elevi în căutarea sensului vieții.”Deși pare dezinvoltă și dinamică, profesoara Emilia Boghiu are multe emoții pentru acest eveniment. Aceasta pentru că nu e doar lansarea romanului cu și o reîntâlnire cu elevii și cu profesorii, cu tot ceea dânsa a clădit!”, a menționat Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” din Onești, ce a considerat acest eveniment ”o zi de suflet, cu suflet!”. Unind cele două coordonate ce au marcat viața distinsei profesoare – școala și scrisul- Ionuț Tenie a mai menționat: ”Școala a fost și va fi viața dumneaei iar drumul scrisului este lung, reprezentând partea creativă, neîngrădită de nimic!”
Împărtășind emoțiile din deschiderea manifestării de la Centrul de Arte Borzești a fost invitat să ia cuvântul părintele protopop Ioan Bârgăoanu, care a declarat:”Nu sunt stăpânit în emoții ci mă stăpânesc în cuvinte! A fi împreună în cuvânt este mare lucru!” Cu acest prilej părintele protopop a făcut și o mărturisire și a amintit că a fost format de prof. Odeta Comănescu, de la Școala Gimnazială ”Ștefan Luchian” din Moinești, această instituție de învățământ călăuzindu-se după un imbold al filozofului Andrei Pleșu: ” Pentru formarea unui om sunt esenţiale întâlnirile… Dacă ratezi cele trei-patru întâlniri esenţiale ale vieţii tale, un mare profesor, o mare iubire, un prilej, nu neapărat un om, te pierzi ca o cometă pe o orbită marginală”. Subliniind că ”fericiți sunt cei ce împlinesc un cuvânt” părintele protopop Ioan Bârgăoanu a vorbit de ”puterea nevăzută a unui profesor- de a strânge mii de ucenici, într-un oraș de suflet” și a amintit lucrul arhicunoscut că ”numai educația ne mai salvează!” Referindu-se la cele sfinte părintele protopop Ioan Bârgăoanu a menționat:”Noi uităm multe, dar nu trebuie ca să uităm că avem cea mai frumoasă traducere a Scripturii!” În semn de omagiu și în cinstea smereniei pentru profesoara Emilia Boghiu el a dăruit Biblia Albă (de la Părintele Patriarh Daniel) precum și și câteva icoane lucrate cu multă dăruire sufletească de către o personalitate dragă sufletului său, prof. Otilia Anuca Bârgăoanu.
Prezența la evenimentul de la Borzești a primarului municipiului Onești, Laurențiu Neghină a fost edificatoare prin cuvântul pe care acesta l-a susținut: ”Sunt aici în calitate de prieten și voi vorbi de omul Emilia Boghiu! În vremuri în care administrațiile locale <<făceau reguli peste tot>>, ea m-a promovat!” Edilul – șef al Oneștiului a adăugat în acest scurt speach urarea ”să aveți o viață frumoasă!”
”Provocările misiunii dascălului – etern”
În asemenea momente pline de armonie prof. Ana Maria Egarmin, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Bacău a prezentat ”Laudațio” la evenimentul de lansare a cărții ”Cu excepția riveranilor” și la activitatea de bilanț, în care a menționat: ”În decorul special de la Centrul de Arte Onești, omul și profesorul Emilia Boghiu <<ne-a chemat>> cu toată plinătatea cuvintelor rostite de-a lungul timpului în fața prietenilor, colegilor, dar mai ales în fața elevilor, ca să ne arate acum scriitorul lăuntric ființei sale… nicidecum aflat departe de viața școlii, de educație și de complexitatea accesului permis / nepermis la sufletul și nevoile copilului pe care orice cadru didactic îl are alături în drumul – poate, cu sens unic – al formării de oameni. Împreună cu primarul municipiului Onești, domnul Laurențiu Neghină, cu directorul Bibliotecii Județene <<Costache Sturdza>> Bacău, domnul Adrian Jicu, cu directorul Bibliotecii Onești, domnul Ionuț Tenie și cu părintele protopop Ioan Bârgăoanu , am trăit emoțiile unei întâlniri cu puternice amprente spirituale.
Ceea ce s-a cernut din suita valorilor pe care dintotdeauna le-am apreciat la doamna Boghiu o categorisește, în ochii mei, drept profesorul – etern: un exemplu de responsabilitate și determinare, de înțelegere a menirii dascălului de a-și responsabiliza elevii, nu oricum, ci prin metode mereu inovative, adaptate puterilor acestora, cu iz mereu motivațional. Autoarea romanului <<Cu excepția riveranilor>> nu se îndepărtează de școală și copii… nici nu ar putea să o facă, probabil, după o viață de om îmbibată în educație… ficționalul are baze solide în împliniri sau, din contra, în dezamăgiri, adică în provocările misiunii dascălului – etern”.
După ușoara adiere a clipelor atât de trecătoare deschiderii evenimentului a urmat freamătul adânc al acestuia, ”presărat” cu mărturisiri, cu cuvinte emblematice și vorbe ce își vor ”săpa” rostul în nisipul timpului! ”Mi-aduc aminte o profesoară foarte tânără, la Școala Gimnazială Nr. 10! Am avut tot timpul o fascinație teribilă, să văd că își face treaba cu dedicație! Am preluat această platitudine! Emilia și-a urmat drumul și noi pe ea!” Mărturisirea profesoarei doctorand Laura Ierulescu a continuat în registrul ”perpetuum mobile”:” M-am întors la școala de unde am plecat și pot spune că am fost una din persoanele norocoase, de la prof. Emilia Boghiu am avut să învăț meserie! Cel mai înalt lucru este să vezi în om ceea ce acesta are mai bun! Să-l pui la treabă! Știința de a vedea binele din oameni nu te lasă până nu duci tu la bun sfârșit acel ceva! Ea m-a încurajat în toate direcțiile! Și de aici pentru mine începe o nouă poveste! De fapt, profesoara Emilia Boghiu are o poveste pentru orice, fiind gata să ajute la punerea în valoare a unui om! Ea ne-a influiențat și pe noi”
Pe strada riveranilor!
Cu dorința de a spune lumii ”ce frumoase sunt cuvintele” Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” din Onești l-a invitat la cuvânt pe criticul literar Adrian Jicu, lector al Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău. Este momentul în care prof. dr. Emilia Boghiu a intervenit și bucurându-se de faptul că nu a văzut ”niciodată atâția oameni frumoși la un loc”, a menționat că Adrian Jicu este autorul recent apărutului roman ”Iorgu”, în care personajul principal este … George Bacovia! ”Schimbul de replici”, ca între ”doi ași ai …tenisului, la fileu”, l-a făcut pe universitarul băcăuan Adrian Jicu să recunoască:”rămân un om al cuvintelor!” Ceea ce a frapat publicul prezent la acest eveniment a fost eleganța discursului invitatului băcăuan, care ”aflat în mijlocul arenei leilor”, după ce s-a întrebat ”ce caut eu aici?”, a putut ”dirija ideile” în mai multe direcții! El a menționat:„Doamna profesoară Emilia Boghiu face parte din biografia mea! Pentru că în timpul studiilor de învățământ superior la Iași am folosit manualul <<Hermeneutică și naratologie aplicată>> ( pe care dânsa l-a publicat în anul 2005)” Făcând referire la romanul ”Cu excepția riveranilor” universitarul Adrian Jicu a declarat:”Nu este doar un roman post – modern, este și un autojurnal! Este un roman despre copii, pentru copii! Titlul este o metaforă – celor care sunt aproape și împărtășesc aceleași valori”
Pornind de la imboldul ”mă bucur că m-ați acceptat pe strada aceasta” Adrian Jicu ”a atins” și un subiect mai aparte:”E veche rivalitatea dintre Onești și Bacău! Erau tensiuni incredibile, cu energie fantastică”, pentru ca apoi să vorbească despre respect.”Întâlnirea aceasta stă sub semnul respectului, în aceste vremuri când nu mai există respect! Și prezența atâtor oameni la acest eveniment spune despre respect. Și este vorba și despre recunoștința pe care v-o poartă comunitatea! Aveți aici elevi, foști elevi, colegi profesori – lucru care arată că v-ați câștigat recunoașterea! Nu sunteți <<profa vrăjitoare>> sau poate sunteți, reușind din plămada copiilor să faceți ceva magic! Sunteți un profesor legendar!” – a menționat Adrian Jicu.
Stârnind o mare admirație pentru tot ceea ce a menționat discursul tânărului universitar băcăuan s-a încheiat nu doar cu reînnoirea mulțumirilor că a fost primit ”pe strada riveranilor” ci cu o urare ”în stil didactic”:”Obținerea gradului I în învățământ nu este ultimul grad ce se poate cuceri! Pensionarea are și o doză de tristețe! Nici nu trebuie să vă doresc ceva înălțător, pentru că știu ce veți face! Viața de acum începe!”
În ”careul așilor” a venit (”ca în tenis”) și …reverul! Prof. dr. Emilia Boghiu a amintit că ”Adrian Jicu a publicat fotografia unei biblioteci, cu rafturi multe, pline de cărți! Înfricoșător, între atâtea cărți, să scriu și eu una! Valorile sunt piramidale… Mintea noastră are <<butoane ale vulnerabilității >> … Să credem în valoare- aceasta este detenta!”
Ceea ce nu a spus lectorul universitar băcăuan Adrian Jicu a fost un fapt, despre care se vorbește prin Europa din ce în ce mai mult: de legătura și ”înrâurirea” vieții personalităților cu locurile păstrate în suflet! Astfel, ducând din nou observațiile ”în terenul sportiv”, putem afirma pe drept cuvânt că dacă Maradona ” a napolizat” orașul italian Napoli (unde a obținut cele mai mari succese), prof. dr. Emilia Boghiu ”a oneștizat” creația și activitatea didactică a sa, cu aura dintotdeauna a municipiului de pe Trotuș!
Și dacă ”sensul unic are o dispensă – cu excepția riveranilor”, ”povestea”de la Centrul de Arte Borzești ”a rămas de poveste”, în final cinci elevi (Gabi Prisecariu, Daria Arbănașu, Andrei Spoială, Teodora Guramba și Mateo Ciuraru), au lecturat pagini din volumul lansat, care este și un omagiu adus profesoarei Emilia Munteanu, ”un spirit extraordinar” al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești.
Evidențiem în final prezența la acest eveniment a numeroase personalități din ”marea familie” de iubitori de cultură și artă de pe meleagurile băcăuane, precum și a oamenilor dragi veniți din alte orașe ale țării și din străinătate, pentru clipele de trăire oneșteană profundă. Ion Moraru
.