Caravana Filmului Românesc la Onești, în perioada 30 iulie – 5 august 2023

Caravana  Filmului Românesc  la  Onești, în perioada 30 iulie – 5 august  2023

 

RĂSFOIND   PRESA   INDEPENDENTĂ

Caravana  Filmului Românesc  la  Onești,  în perioada 30 iulie – 5 august 2023

 

Suntem aproape de aniversarea a zece ani de când ne-am împrietenit cu locuitorii din Oneşti. De nouă ani, mai exact, Caravana filmului românesc nu uită de prima sa dragoste şi revine în oraşul de la confluența celor patru râuri. Acolo unde publicul, atât cei mari, cât şi cei mici, se vor întâlni cu Capodopere ale cinematografiei naționale, aşa cum s-au obişnuit de câte ori apare Caravana filmului românesc.

Deschidem în forță evenimentul, în Parcul Municipal, lângă Roată, duminică, 30 iulie, fix la ora 20.30, cu forța spiritului marelui actor Dorel Vişan, prin recitalul înțeleptului mânuitor de cuvinte poetice şi de povestiri.

Urmează filmul în care actorul clujean construieşte un suculent rol principal: în Senatorul melcilor veți recunoaşte tipologii ale politicienilor arivişti ai zilelor noastre. Între care şi senatorul Vârtosu, pentru care Dorel Vişan a câştigat premiul de interpretare al Uniunii Cineaştilor, în 1995. Aşa cum filmul scris şi regizat de Mircea Daneliuc a primit şi o nominalizare la Palme d’Or, la Cannes, în acelaşi an.

Luni, pe 31 iulie, de la ora 21.00 intrăm în universul fantastic al marelui cineast Ion Popescu Gopo, de la nașterea căruia se împlinesc 100 de ani. El l-a distribuit pe tânărul şi cuceritorul Florin Piersic, în rolul principal al fiului de împărat, din De-aş fi Harap Alb. În această adaptare cvasiparodică a poveştii lui Ion Creangă, flăcăul cel mic, de la care nu existau mari aşteptări, reuşeşte să-l învingă pe Spânul cel rău şi să recucerească împărăția.

A doua zi, marți, pe 1 august, tot de la ora 21.00, descoperim o altă față a regizorului şi animatorului Ion Popescu Gopo, în filmul său Maria Mirabelă, din 1981. Aici el îngemănează măiestria desenului animat, cu efecte speciale şi cu interpretarea celor două copile: Gilda Manolescu (Maria) şi Medeea Marinescu (Mirabela). Personajele animate ale acestei povești prind viață prin vocile unor mari actori români: Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Mihai Constantinescu (Scăpărici), Dem Rădulescu (Regele Omizilor).

Cine îşi închipuia că problema dreptului intelectual şi afacerea cu doctorate plagiate e ceva nou, se înşela. Căci iată că, încă din 1982, campionul necontestat al comediei cinematografice româneşti, Geo Saizescu, realiza filmul Şantaj.

Şi despre cine e vorba în această ecranizare a cărții Omul de la capătul firului, scrisă de meştera romanului polițist, Rodica Ojog-Braşoveanu? Tocmai despre o bandă de falsificatori de diplome universitare, urmărită, desigur, de miliție. Şi cum se termină această pândă oficială? Binele învinge, desigur!

Joi, 3 august, de la 9 seara intră în scenă Sergiu Nicolaescu, aşa cum îl ştim: în plină acțiune, fără ezitări, mereu la țintă. În Ringul, el şi versiunea lui tânără (Constantin Brânzea) îşi pun şi mănuşile de box, în povestea scrisă de Ioan Grigorescu, despre răzbunarea unui român, pe un fost ofițer nazist, care l-a folosit drept sac de box, pe când românul era deținut într-un lagăr de concentrare din al doilea război mondial. Şi care l-a amăgit cu evadarea. Lupta muşchilor, înfruntarea creierelor, tortura amintirilor, reproşuri târzii. Şi multă adrenalină. În ring!

Vineri, 4 august, ora 20.00, sub genericul „Seară Cenaclul Flacăra 50”, Andrei Păunescu semnează introducerea muzicală la filmul despre tatăl său şi opera sa de culturalizare în masă, un adevărat fenomen social, reflectat de regizorul Cornel Diaconu în pelicula Cenaclul Flacăra – Te salut, generație-n blugi, documentar interzis la jumătatea anilor ’80. Anul 2023 marchează 50 de ani de la apariția Cenaclului Flacăra și 80 de ani de la nașterea poetului Adrian Păunescu. Recitalul folk de la Onești va fi susținut de Andrei Păunescu și Vanghele Gogu.

Caravana filmului românesc 2023, la Oneşti, se încheie sâmbătă, 5 august, ora 21.00, cu proiecția filmului Nunți, botezuri, înmormântări, comedia semnată de regizorul Alexandru Lustig, scrisă de tatăl său, dramaturgul şi scenaristul Adrian Lustig. Cu această peliculă, regizorul şi-a făcut debutul în film, în anul 2022. Ce i se întâmplă unui român care spera că a făcut investiția vieții, într-un teren ce se dovedeşte o piatră de gâtul său, căci are ca vecin un club ce organizează nunți, botezuri, evenimente? Iar războiul dintre vecini atinge cote nebănuite. Şi ce mai contează o moarte, într-un asemenea teribil război “casnic”?

Articol apărut în ziarul ”Ultima Oră”  din București, Ziar Național Independent ce a primit Distincția  culturală a Academiei Române 

 

 

Distribuie articolul!