TRIBUNA IDEILOR
Afonso Cina este un student portughez care scrie articole la un cotidian (Esquerda) din Lisabona, făcând parte din colectivul redacțional. Trecând peste ”subiectul zilei” din județul Bacău – un tren, ce trebuia să ajungă la Burdujeni (Suceava), cu aproape 400 călători a rămas pe un câmp și oamenii au pornit pe jos spre E 85, pentru a prinde …o ocazie! – iată cum scrie tânărul student, rândurile sale fiind asemenea ”urmelor de diamant” care străfulgeră sticla!
Matematica
Este cunoscut faptul că rezultatele studenților portughezi la matematică nu sunt deloc cele mai bune. Este greu de urmărit suferința multora dintre prietenii mei care fac mult efort să învețe dar ale căror rezultate la teste și examene la această materie sunt mult mai rele decât celelalte. De ce va fi așa? Subliniez în principal două motive:în primul rând, matematica presupune un grad de abstractizare care nu există în alte științe și în litere. Dau două exemple: este foarte greu pentru un elev de 15 ani să înțeleagă bine toată geometria spațiului tridimensional fără a fi pregătit pentru aceasta, sau chiar dificultatea unui elev de 12 ani de a înțelege 100 sută la sută toată complexitatea matematică rezidând în numere imaginare . Al doilea motiv reflectă programul slab de matematică care a existat încă de la școala elementară. În loc să încurajeze cercetarea, descoperirea și imaginația să problematizeze și să răspundă la probleme, acest program se concentrează pe abordarea problemelor cu rezoluții similare care se decorează sau pe abordări precoce (și prin urmare superficiale) ale temelor complexe precum statistica sau geometria analitică.
Dacă dorim ca elevii noștri să aibă cu adevărat succes la matematică, trebuie să schimbăm modul în care o predăm:
În primul rând, trebuie să diversificăm tipologia exercițiilor precum și modul adesea monoton și descurajator în care sunt prezentate conținuturile. În continuare, trebuie să încurajăm curiozitatea pentru cifre și matematică încă din copilărie dar și de-a lungul anilor. Prin cercetare și curiozitate învățăm lucruri care ne rămân cu adevărat în memorie, precum și în provocările extracurriculare (cu exerciții care implică gândirea și strategia de încercare și eroare).
Doar cu elevii care au o disciplină diferită la matematică, în care sunt motivați să-și exploreze toată capacitatea de a înțelege legile fizice și matematice care ne înconjoară, putem crea cetățeni critici și curioși. Doar cu cetățeni critici și curioși se poate construi democrația!
Medina, într-un ”oraș dezbrăcat”!
Medina, ”primarul” neales al orașului Lisabona, a venit să strige la cer oportunitatea care va veni de la organizarea unei mari întâlniri a antreprenorilor: atragerea investitorilor, crearea de locuri de muncă și transformarea Lisabonei într-un oraș cu adevărat competitiv.
Orașul este îmbrăcat într-o gală: se știe că Metroul Lisabona va avea un program suplimentar până la ora 5 dimineața pentru a-i primi pe cei care, potrivit organizatorului evenimentului, „sunt oameni de afaceri ireverenți care par uneori oameni normali”. Deoarece un eveniment pentru antreprenori nu este un eveniment pentru antreprenorii fără muncă, de voluntariat, neremunerată, ci doar pentru a ajuta, aceasta știe și el. Majoritatea persoanelor care organizează acest eveniment sunt chiar studenți din învățământul secundar sau superior care doresc să câștige ceva, pentru a mai reduce din taxele de școlarizare!
Dar, într-un oraș foarte îndepărtat numit Lisabona, am trecut de la un oraș competitiv la un oraș gol. În timp ce Medina se concentrează pe lucrări și mai multe lucrări fără să știe care este utilitatea lor publică, mii de oameni din Lisabona sunt împinși în suburbii de creșterea excesivă a chiriilor…. În acest oraș dezbrăcat nu mai este spațiu de locuit, în acest oraș dezbrăcat suntem prea mulți. Pentru noi, contorul de calitate este prea mult, locuința este prea mult și oamenii care vor să locuiască aici sunt prea mulți.
În acest liberalism socialist Medina vede cea mai dificilă sarcină : întoarcerea orașului gol și ”îmbrăcarea în oameni”! Schimbarea jocului înseamnă includerea tineretului la prima locuință, schimbarea jocului înseamnă înghețarea prețurilor caselor și crearea unei subvenții municipale pentru cei mai săraci chiriași, schimbarea jocului înseamnă construirea de curse pentru persoanele cu funcționalitate și diversitate. Suntem gata să ne întoarcem?
Și alte probleme stringente…
În urmă cu doi ani Elveția a votat în referendum posibilitatea introducerii Venitului Minim Necondiționat (UBI), care a fost respins. Propunerea a fost de a oferi tuturor 2.500 de franci elvețieni (2.225 de euro) lunar, indiferent dacă lucrează sau nu! Urmează partea cea mai perversă a propunerii: prin acordarea acestui venit garantat oamenilor, statul elvețian nu mai avea nevoie să ofere servicii sociale oamenilor, deschizându-și funcțiile esențiale (sănătate, educație, pensii) sectorului privat.
Statul le dă oamenilor bani pentru ca aceștia să recurgă la privat: un transfer clar al veniturilor din muncă în capital. Este neoliberalismul la apogeu, visul lui Passos e Cristas? Este! Dar important e să ținem cont de faptul că liberalismul poate fi un pericol care este mereu la pândă.!
Multă vreme am văzut mii de oameni uciși în încercarea de a ajunge în Europa fie prin Lampedusa (Italia), fie prin Grecia. Sunt mii și mii – refugiați, migranți, oameni cu vise și drame de viață diferite – care sosesc în Europa căutând să-și schimbe viața și să-și împlinească toate visele. Nu este nou… a trecut mult timp de când nu am văzut mii de oameni uciși în încercarea de a ajunge în Europa fie prin Lampedusa (Italia), fie prin Grecia.
Dar în acest scenariu asistăm la lipsa de răspuns din partea unei Uniuni Europene decadente. Deși erau preocupați doar de umilirea Greciei într-o încercare de colonialism financiar, se pare că nu au văzut sau nu au vrut să vadă guvernul xenofob al lui Viktor Orbán care conduce Ungaria.
Nu au fost văzuți doar cei care nu au vrut să vadă: guvernul ungar a instalat un gard de sârmă ghimpată, împiedicând astfel migranții să-și continue călătoria din Turcia în Germania. Pur și simplu nu a văzut pe cine nu voia să vadă: David Camerron îi numește „ciumă” pe cei care vor doar să aibă o viață demnă în Europa. Este prea rău să fie adevărat, iar argumentele folosite ne amintesc de vremurile foarte întunecate ale Europei. Se aude vorbindu-se despre frica de terorism islamic, se aude vorbindu-se despre invazia Europei (și nu, nu doar partidele de extremă dreaptă spun asta), se aude vorbindu-se despre pericolul punerii în pericol a valorilor creștine ale continentului, oricare ar fi acesta.
Dar toate acestea au cauze și cauze care ar trebui să ne pună pe gânduri. ISIS nu este altceva decât o creație a SUA și a Europei, care au susținut și continuă să susțină cu arme și sprijin forțele de opoziție „democratică” la regimurile dictatoriale. Au făcut greșeli și continuă să facă greșeli. În acest moment istoric, stânga cere mai mult. I se cere să facă dreptate caracterului său internaționalist, având drept steag principal existența cordoanelor umanitare pentru salvarea migranților… Este timpul să fim exigenți cu noi înșine și să ne punem la încercare în acest moment de criză a migranților care este și (și trebuie spus) criza UE și criza capitalismului. Să ne batem! Articole realizate de Afonso Cina