”UN ITALIANO VERO!” El rămâne în noi!

”UN   ITALIANO   VERO!” El  rămâne  în  noi!

În 2002, inegalabilul TOTO CUTUGNO era invitat la Gala Costin Mărculescu să susțină un recital la Circul de Stat din București. Am cunoscut atunci un uriaș artist, un cantautor cu peste 400 de creații, care a cucerit Italia și întreaga lume, o voce caldă, inconfundabilă, un timbru aparte, adânc întipărit în gândurile și emoțiile tinereții noastre. Acum s-a produs despărțirea… TOTO s-a retras discret de pe scena vieții. El nu ne va mai cânta, dar ne va încânta în veșnicie, în visele noastre spre frumusețe, împliniri și dragoste. Ne rămâne amintirea unui suflet romantic, sensibil, generos, un simbol al muzicii, o legendă, o voce unică, un idol al tinereții noastre.

”Lasciatemi cantare / Con la chitarra in mano / Lasciatemi cantare / Sono un italiano”- „Lasă-mă să cânt / Cu chitara în mână / Lasă-mă să cânt / Sunt italian!”.. Prieten drag, te iubim la infinit! Rămâi cu „ochii plini de melancolie”. UN ITALIANO VERO !     Sorin Mihăilescu

Ziarul Hét (din Ungaria) scria despre Toto Cutugno  în 1994: „Muzica lui Toto Cutugno este muzică melodică ușoară, în care își pune sufletul, sensibilitatea, dragostea pentru natură și oameni. Deși nu a reușit încă să intre în circulația internațională, precum Eros Ramazzotti sau Zucchero, de exemplu, se bucură de o mare popularitate în țara sa și în țările latine”.

Ziarul a citat  și un fragment dintr-un interviu pe care Toto Cutugno l-a acordat jurnaliștilor curioși. Toto Cutugno a spus:”Indiferent  ce spune cineva, noi italienii nu avem noroc în domeniul muzicii ușoare din cauza restricțiilor lingvistice. Singurul care reprezintă echitabil țara noastră la nivel internațional, cu recordurile sale este Eros Ramazzoti. Situația este similară  cu francezii și spaniolii. Julio Iglesias a devenit celebru în lume pentru că a plecat în America și cântă în limba engleză. Mărturisesc că trebuie să mă mențin  pe terenul de acasă, fie că scriu muzică pentru alții, fie pentru mine. Nu este mare lucru! Dacă am  cinci miliarde  de lire, nu vreau zece miliarde, pentru că nu aș ști  ce să fac cu ele! Am de toate, apartament, casă pe plajă, mașină, barcă, prieteni. Alături de sănătate, acestea  sunt lucrurile importante  în viață, restul sunt o  simplă vanitate!”

Cântărețul este deplâns de soția sa Carla și de fiul lui Nicolo, de prim-ministrul italian Giorgia Meloni dar și de cântăreții și  de iubitorii muzicii sale din întreaga lume.

 

 

 

 

Distribuie articolul!