RĂSFOIND PRESA STRĂINĂ
Câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură își caută uneori talentele în afara rândurilor scriitorilor clasici. Dacă Bob Dylan a fost încoronat în 2016 pentru că a permis noi forme de exprimare poetică în cântecul contemporan, acum era rostit numele cântăreței și poetei Lana Del Rey pentru acest premiu din 2023! Câștigătorul este în cele din urmă ”o icoană a teatrului”, norvegianul Jon Fosse (în foto), recunoscut în întreaga lume pentru opera sa dramatică. După ce anul trecut autoarea Annie Ernaux (Franța), a fost răsplătită cu Premiul Nobel pentru explorarea memoriei personale și colective, acum Jon Fosse a fost cel care a câștigat această onoare, „pentru piesele sale inovatoare și proza care au dat glas nespusului”, potrivit Academiei Suedeze.
Câștigătorul este cu adevărat ”o icoană” a teatrului și …un favorit al site-urilor de pariuri! Jon Fosse, artistul născut pe coasta de vest a Norvegiei în 1959 este un scriitor timpuriu ale cărui scrieri au fost traduse în aproape 40 de limbi. Considerat unul dintre cei mai mari autori contemporani, a fost distins cu Ordinul Național al Meritului Francez în 2007. A scris în special povești pentru copii, precum „Kant”, „Negru și umed” și „Sora mică”, culese într-o colecție publicată. în 2009 de Editions de L’Arche.
De câțiva ani, abordează o septologie intitulată „L’Autre nom”, al cărei prim volum a fost lansat în 2021 de Christian Bourgois – un proiect titanic care relatează viața de zi cu zi a unui pictor și explorează reflecțiile sale filozofice asupra artei și a lumii. Încă o dovadă a scrisului său inimitabil pe care el însuși o descrie drept „proză lentă”.
Un meșter al purității
În teatru, spre care a apelat după ce a scris aproape cincisprezece povestiri, opera sa este variată, dar întotdeauna se caracterizează printr-un stil rafinat, dialoguri enigmatice, punctate de tăceri. Prima sa piesă, „Și niciodată nu vom fi despărțiți”, a fost pusă în scenă și publicată în 1994. Lucrările sale au fost adaptate de nume mari ale regiei, precum Claude Régy („Va veni cineva”, „Melancholi”), Patrice Chéreau ( „Visul de toamnă”, „Eu sunt vântul”) sau germanul Thomas Ostermeier („Numele”). Autor de piese existențiale, Jon Fosse exprimă întrebările ființelor umane, ca și cu „Eu sunt vântul”, una dintre cele mai emblematice lucrări ale sale, datând din 2007, o dramă profundă transcendetă în 2021, pusă în scenă de colectivul belgian la Teatrul Bastille. Dramaturgului îi place să se joace cu repetările și abstracțiunile, să traseze cu stiloul său minimalist calea perpetuei întrebări.
„Sunt copleșit și recunoscător”, a spus Jon Fosse, la primirea Premiului Nobel, emoționat, mențioând: „Consider că acesta este un premiu pentru literatură, care își propune înainte de toate să fie literatură, fără nicio altă considerație.” Léa Colombo – Ziarul ”Les Echos” Franța
Jon Fosse este celebrat la nivel internațional în cercurile literare și a fost numit „cel mai interpretat dramaturg în viață”. A câștigat premii europene prestigioase și a fost mult timp subvenționat integral de guvernul norvegian, cu o bursă pe viață și o reședință lângă Palatul Regal din Oslo. În 2007 a fost desemnat Cavaler în Ordinul Național al Meritului din Franța. Jon Fosse a fost adesea numit „noul Henrik Ibsen”.
Este de menționat faptul că la decernarea Premiului Nobel din acest an Comitetul Nobel a fost criticat pentru concentrarea acordată scriitorilor europeni . În ultimii 20 de ani, doar cinci scriitori de culoare au primit acest premiu pentru literatură.