Dumnezeu să facă dreptate!

Dumnezeu să facă dreptate!

Un eveniment de neimaginat s-a întâmplat ieri 9 noiembrie la Mănăstirea Bănceni din apropierea orașului Cernăuți! Ea a fost încercuită  de trupe înarmate  ale forțelor de securitate ucrainene. Conform agențiilor de presă bărbații înarmați au venit pentru a ”a verifica documentele și oamenii”. Obștea Mănăstirii, în frunte cu părintele Mihail Jar, s-au opus, motivând că forțele de ordine nu au indicat motivele vizitei și nu au prezentat documente care să le ateste dreptul de a inspecta biserica.

Potrivit mitropolitului Longhin Jar, la mănăstire au venit reprezentanți ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și militari. El a mai adăugat că are zece fii care luptă pe front, dintre care patru au fost răniți.

Nu au întârziat ca să apară multe comentarii la această situație:”Doamne Ajută, să fie pace  pe pământ!”, ”Mănăstirea Bănceni  era un colțișor  din Ucraina unde se menținea pacea! A ajuns și aici războiul!”, ”La ce timpuri am ajuns…”, ”Rușine, atât! Un singur cuvânt!” Longhin a fost distins cu titlul de erou al Ucrainei în 2008 pentru că a adoptat peste 400 de orfani cu probleme de dezvoltare. Un comentariu foarte acid vine din România:”Ce ne spunea d-nul Ciolacu când s-a întors din Ucraina? Că drepturile românilor din Bucovina de Nord, vor fi respectate! << Praf în ochii>> d-nule Ciolacu, asta ți-a promis Statul Ucrainian!”

Mănăstirea Bănceni  este  dncolo, la câțiva  kilometric  de granița de nord a României la doar câțiva kilometri.  Construcția acesteia a început în anul 1994, în timp Mănăstirea Bănceni devenind, prin grija ierahilor de aici, un loc unde își pot duce traiul câteva sute  de copii orfani. De la pornirea războiului de către Rusia pe la Mănăstirea Bănceni au trecut  peste 10 000 de refugiați.

După cum scrie ziarul ”Zorile Bucovinei” din Cernăuți, în Ucraina au apărut întrebări ”cum se poate schimba situația de pe front înainte de Anul Nou și dacă Federația Rusă va lansa lovituri masive cu rachete?”

Se relevă faptul că iarna din acest an poate deveni cea mai groaznică pentru Ucraina din toți anii de independență. Șeful Ministerului Afacerilor Externe, Oleksii Kuleba, a făcut o prognoză alarmantă,  totul din cauza războiului început de Rusia. ”Pe lângă situația tensionată de pe front, se apropie sezonul rece, pe care inamicul vrea să-l folosească împotriva noastră. Oamenii se gândesc  cum s-ar putea schimba prima linie până la Anul Nou, dacă ar trebui să fie pregătți  pentru lovituri masive de rachete și întreruperi de curent și dacă războiul se va încheia în 2024”. Analistul militar, colonelul Forțelor Armate ale Ucrainei Petro Chernyk și expertul militar Oleg Jdanov au spus despre acest lucru într-un comentariu pe site-ul TSN.ua. ”Forțele Armate ale Ucrainei se confruntă acum cu trei sarcini strategice, spune Petro Chernyk. Prima este de a putea „taia” așa-numita „linie Surovikin” în regiunea Zaporijja, de a ajunge în regiunea Azov de nord, de a <<tăia>> coridorul de uscat către Crimeea și, astfel, de a prăbuși capul de pod sudic. A doua este să păstreze Avdiivka, deoarece este poarta de acces către întreaga regiune Donețk. Iar a treia este de a efectua o încercuire operațională a orașuluii Bahmut. „Acest oraș  este și un punct strategic în sens politic. De ce? Putin a spus că a fost luat, i-a răsplătit pe non-eroi. Dacă încercuirea va reuși și acel grup este distrus, sau, mai bine zis, dacă  cele câteva mii de ruși de acolo se predau, va fi un pas colosal înainte pentru noi. Nici cea mai strălucită minte de pe planetă nu se va angaja să stabilească parametrii de timp”, a spus Petro Chernyk.

  Din cauza înrăutățirii condițiilor meteorologice, în special a ploilor de toamnă, ostilitățile active din regiunea Donețk vor încetini. Oleg Jdanov spune că situația din prima linie, cel mai probabil, a făcut ajustări la planurile pe care le construia comandamentul pentru sfârșitul anului 2023. Potrivit acestuia, sarcina principală a armatei acum, pe lângă eliberarea teritoriilor ucrainene, este menținerea pozițiilor pe care le ocupă. „Poate că, dacă se vor crea condiții favorabile, iar acest lucru este posibil datorită transferului de arme tehnologice și mai eficiente către noi, vom conduce operațiuni ofensive în direcții operaționale separate”, a spus Oleg Jdanov.

 

 

Distribuie articolul!