De Ziua Sfintei Ecaterina

De  Ziua  Sfintei   Ecaterina

RĂSFOIND   PRESA   STRĂINĂ

 

În această noapte  (24 spre 25 noiembrie), Occidentul  sărbătorește  pe Sfânta  Ecaterina. În timp ce de Sfântul Andrei, femeile necăsătorite preziceau numele viitorului lor soț, de Sfânta Ecaterina, burlacii caută un răspuns la întrebarea care va fi numele celei speciale, a ”jumătății”! Acest fapt nu  este întâmplător, deoarece  Sfânta Ecaterina este patrona burlacilor virtuoși, care vor să-și schimbe starea civilă. Cea mai mare celebrare a acestei sărbători a avut loc în Evul Mediu și până astăzi  s-au păstrat mai multe obiceiuri  de Sfânta Ecaterina!

La fel ca de Sfântul Andrei, de Sfânta Ecaterina, burlacii prezic numele viitoarei lor mirese. Înainte de fiecare divinație, sunt  spuse  cuvintele: ”

Unde te pot găsi? O să întreb ghicitorii despre tine! Stai  și voi fi acolo, lângă tine în curând!”

Înainte de a merge la culcare, burlacii își pun bucăți de hârtie cu nume de femei sub perne. Dimineața, după trezire, ei  trag un cartonaș, care … ar prezice  numele viitoarei  soții!

Într-o altă ghicire, burlacii așează mai multe obiecte pe masă și le- acoperă cu mai multe căni. Dimineața radicând prima cană, e important fiecare lucru găsit sub ea! Dacă acesta este  un inel, înseamnă căsătorie, banii înseamnă bogăție, un spic – muncă și recoltă bună, iar o păpușă – un copil.

De asemenea, se mai  obișnuia tăierea la  o ramură de cireș și să o pui în apă. Dacă din  ramură încolțeau muguri și înflorește până la Crăciun, înseamnă că burlacul își va găsi o fată cu suflet bun.

În noaptea de 24-25 noiembrie și…  visele sunt importante! Se crede că de la  fiecare vis se  va putea afla cum va fi viitorul ales! În  această profeție visele cu păsări… spun totul! În funcție de visul burlacului, viitoarea lui mireasă va fi așa: Cocoșul  –  o femeie  care  nu se va putea decide asupra unui burlac; Găină albă  – domnișoară; Găina neagră  – văduvă; O cloșcă cu pui  – o văduvă cu copii; Păun  – o femeie trufașă, zadarnică și mândră; Bufniță  – o soție înțeleaptă, deși nedrăguță sau nesimpatică; Porumbel  – o femeie drăguță, dar limitată; Gâscă – o soție vorbăreață;  Cuc  – o soție căreia nu-i pasă de urmași! Un cal gri în loc de o pasăre – o femeie  singură, bătrână…

Articol apărut în ziarul ”Dziennikwschodni” (Polonia)

 

 

Distribuie articolul!