”Slănicul Moldovei – suport de întâlnire pentru valorile românești”

”Slănicul Moldovei – suport  de întâlnire pentru  valorile românești”

Amintirea unui eveniment deosebit – sărbătorirea pentru prima oară la Slănic Moldova a Zilei Limbii Române prin omagierea  marelui scriitor Ion Creangă – acoperă în suflet  dragostea pentru cultură dar și pentru  autorul  frumoaselor  povești și povestiri care ne-au înfrumusețat  copilăria. Căci – după cum se menționa  într-o gazetă a vremii (”Flacăra” din 1914), ”cu cât trec anii, cu atât figura lui  Ion Creangă se limpezește în perpectiva depărtării, ca o statuie  de bronz ce se curăță cu încetul de  argila și cenușa în mijlocul cărora a zăcut ascunsă.”

Activitatea a avut loc cu sprijinul Primăriei orașului – stațiune Slănic Moldova, primarul  localității, Gheorghe Baciu,  declarându-se ”copleșit  de  onoarea de a avea o asistență și numeroasă și consistentă!” El a declarat că ”Slănicul Moldovei este un suport  de întâlnire pentru  valorile românești, pentru cultură și  tradiții. Pas cu pas o să creștem pentru a redicționa din resurse pentru astfel de evenimente. Cât  de important este să  construim pe fundația moștenită de la înaintașii noștri!” Organizatori  ai acestei manifestări culturale au fost doi slăniceni de frunte în lumea literelor – publicistul Romulus Dan Busnea (cunoscut pentru articolele de promovare a turismului, publicate de ziarul ”Deșteptarea” din Bacău)  și poeta Ionica Bandrabur, ”regia” (sonorizare, proiecții pe ecran) fiind asigurată de Cristian Ababei. Este de evidențiat faptul că pe lângă scriitorii băcăuani Ioan Prăjișteanu (director al Revistei ”Plumb”, care apare la Bacău), Mihaela Băbușanu, Alexandru Dumitru, Dan Sandu, Adrian Lungu), la acest eveniment au participat  generalul Vasile Jenică Apostol (care a îndeplinit mai multe funcții importante în armată și este un mare iubitor al culturii), cunoscutul pictor Ioan Măric (”bădița” picturii naive pe meleagurile băcăuane, ce a deschis o mini-expoziție cu lucrări ale sale), istoricul Corneliu Stoica (autor al unei ample monografii a Slănicului Moldovei). De asemenea, au participat cunoscutul jurnalist băcăuan Petru Done, mai mulți membri  ai Grupului de  Literatură și Artă ”Metafore comăneștene” (în frunte cu venerabilul profesor Petre  Colăcel, ”secondat” de  cronicarul Ion Moisă, de poetul Nicu Vatavu și de prozatorul Gheorghe Jan Iscu) iar  Oneștiul a fost reprezentat de prof. dr. Gabriela Gîrmacea, de colega sa, prof.  Cristina Iscru (ce împărtășește frumoasa  taină a scrisului prin frumoase povești și poezii) și prof. Ștefan Epure, de la Cenaclul literar – artistic ”George Călinescu”). Au fost  prezenți în amfiteatrul  slănicean de la Hotelul ”Panoramic” și Constantin Tudose (autor al  volumului – album ”Porțile de lemn ale satului, Porțile sufletului”, care în prezent lucrează la realizarea  unei vaste monografii a Școlii Gimnaziale ”Înv. N. Pâslaru” din Cașin), Cătălin Gabriel Dima (președinte a Filialei Mănăstirea Cașin a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”), echipa de filmare a Televiziunii  ”Acum TV” și alți invitați.

Publicistul Romulus Dan Busnea a propus  pentru a aduce tot prinosul  de cinstire  Limbii române  amintirea a două cugetări semnate de Nichita Stănescu („A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte)” și Mihai Eminescu (” Limba română la sine acasă e o împărăţie bogată, căreia multe popoare i-au plătit banii în aur. A o dezbrăca de averile pe care ea le-a adunat în mai bine de 1000 de ani, înseamnă a o face din împărăteasă cerşetoare…”) În tandem cu R. D. Busnea poeta Ionica Bandrabur, care este și ”o ambasadoare a Slănicului Moldovei”, fiind prezentă la multe manifestări culturale  ce au loc în țară, ne-a făcut cunoștință  cu… ”un copilaș minune” din localitatea Fundu Moldovei (jud. Suceava) – Andrei Botnar. El a creat un moment deosebit de emoționant prin recitarea (cu tărie) a poezie ”Limba noastră” de Alexei Mateevici. După aceste clipe deosebite  ”un potop de cuvinte” a revărsat Ionica Bandrabur, care a declarat în apărarea Limbii române:”De fiecare dată afirmăm că limba noastră-i o comoară!  Ea ne permite  să ne exprimăm gândurile, ne ajută să ne facem loc în lume! Să o apărăm și să o prețuim! Ea este o parte esențială din ființa noastră, este o comoară neprețuită”.  Poeta Ionica Bandrabur a recitat din creația proprie, concluzionând că  limba română  este  ”Acolo unde-i graiul, unde sunt eu și-i viață!”, fapt  care a prefațat un moment muzical susținut de suava interpretă Angela Șipoș. Venit de peste Prut, la momentul când i s –a dat cuvântul Ion Prisecaru  a dorit ”să-și ia grija” de a vorbi la acest eveniment. ”În pofida multor impedimente și a eforturilor depuse  de a nu ne cunoaște identitatea” Ion Prisecaru ne-a adus aproape  vremurile când grafia latină și limba strămoșilor  erau interzise  pe meleagurile basarabene și în acest context a făcut o declarație patetică:”Am visat și m-am rugat românește! Actul meu  de identitate este Limba română!”. El a amintit și o vorbă a  românilor  de peste Prut – ”Independenți suntem în toate! Ne bucurăm de puținul pe care l-am obținut!”

Poeta băcăuană Tinca Tamaș, o prezență  notabilă la evenimentele culturale  care au loc pe aceste meleaguri de legendă , ne-a bucurat liric ”cu un fagure de miere și parfum de lăcrămioare” pentru a i se adresa în același mod (liric) ”doamnei cu graiul dulce” – Limba română! ”Scăpărând” a mai face vreo poznă bucovineanul Andrei Bodnar ne-a prezentat  savuroasele ”chinuri” avute de Ion Creangă cu mătușa Mărioara, când acesta (”umblând cu furtișagul”), a venit ”La cireșe”. Publicistul Romulus Dan Busnea a amintit de  vizitele din anii 1884, 1885 și 1886 ale ”duiosului și fermecătorului povestitor” la Slănic Moldova, publicațiile vremii.

 

În  iureșul  culturii

 

Din familia marelui povestitor  la acest eveniment a fost prezentă  ca ”fiică spirituală” și strănepoată scriitoarea Olguța Caia – Creangă. Întâlnirea cu această firavă ființă a fost una deosebită, cuvintele sale fiind desprinse parcă de pe o perdea a timpului:”Mi-am imaginat  că Dumnezeu a rupt un colț de rai și l-a aruncat pe pământ, cu tot cu ape, cu îngeri… Mă gândesc  ce  răspuns avem noi la  acest lucru și nu e altul  decât că Dumnezeu  își va alege sfinții dintre noi!” – a mărturisit Olguța Caia Creangă . Ea a declarat: ”Ion Creangă este ca un rapsod  din alte vremuri, ce a legat o mare prietenie cu Mihai Eminescu. Creangă nu a fost influențat de junimiști și s-a bazat pe  energia strămoșilor noștri! Să aducem slavă lui Dumnezeu pentru limba strămoșească în fiecare zi! Despre care  un genial scriitor, Grigore Vieru a scris:<< Sărut vatra şi-al ei nume / Care veşnic ne adună, / Vatra ce-a născut pe lume / Limba noastră cea română.>>”

Momentele de mărturisire a strănepoatei  povestitorului Ion Creangă  au fost  strălucitoare în evantaiul lor și  ca toți cei prezenți am tresărit la vorbele sale:”Eu vin de la Pipirig, tata fiind verișor  cu Ion Creangă. Am locuit în casa  cu icoane pe  polițe, a lui David Creangă… În familia acestuia, fiul Gheorghe (al treilea din cei opt născuți), a devenit preot și tată a două fete- Anetuța și Ilenuța!”  Olguța Caia Creangă, autoare a mai multor cărți de sorginte religioasă, ne-a vorbit cu multă venerație  despre mitropolitul Iosif Naniescu, cel care  fiind orfan de tată de la vâsta de 2 ani, la vizitarea unei mănăstiri nu a mai vrut să meargă acasă, alegând să crească  la lumina candelelor. El a fost cel care a dăruit  o bibliotecă  de 10 000 de volume Academiei Române iar la 23 aprilie 1887 a sfințit, în prezența Regelui Carol I, Catedrala Mitropolitană din Iași (care  adăpostește  ”odorul de sfinţenie, izvor de speranţă şi mângâiere sufletească”-  moaştele Sf. Cuvioase  Parascheva).

Este de menționat faptul că scriitoarea Olguța Caia Creangă are o frumoasă familie întru Dumnezeu și credința sfântă , fiind căsătorită cu preotul Teoctist Caia din Târgu Neamț. Despre această familie adevărată  a vorbit preotul oneștean Ioan Berdan, ”copilul adoptat în urmă cu 46 ani”, pentru a urma seminarul. ”Din suflet, pentru suflet”, el a menționat:”În  această familie aveam să descopăr curata dragoste românească pe care o cunosc din cărțile lui Ion Creangă!  Viața este o luptă, care cu cât  e mai grea și bucuria este mai mare!” Oaspete a Slănicului, doamna Olguța Caia Creangă a fost invitată  ”la biserica mamă a Oneștiului” (Biserica ”Sfântul Nicolae”)  iar  ea a răspuns cu cuvintele lui Ion Creangă:”Ne arvunim și pe la anul și apoi plecăm pe la casa  cui ne are!”

Iureșul pornit odată cu luarea cuvântului de către  eminentul profesor Petre Colăcel din Comănești a adus până la sublim atmosfera de la sala de conferințe a Hotelului Panoramic din Slănic Moldova, unde a avut loc întregul ”festin” literar. Aceasta  s-a întâmplat deoarece hâtrul profesor de bună seamă a vrut să facă cunoscut ”tot ce a scormonit” despre Ion Creangă și a ales ca să ne prezinte personajele secundare care apar în scrierile lui Ion Creangă! De la ”bădița Vasile  Ailoaie, luat la oaste cu arcanul și rușinos ca o fată mare” ,  dascălul Iordache (”fornăitul de la strana mare” la Nicu lui Costache (”balcâz și răutăcios –înaintat la învățătură până la genunchiul broaștei”), la părintele  Dumitru de la Pârâul Câinelui (”ce avea la gât o gușă cât o ploscă  și gârâia dintr-însa cât un cimpoi”) și până la  mătușa Măriuca!  Vorbind despre Smărăndița, prof.  Petre Colăcel a menționat:” Ea nu e un personaj episodic ci o zgâtie  de copilă, ageră la minte! Mihail Sadoveanu, umblăcios prin 1920 a întâlnit-o pe Smărăndița și a notat: <<Am văzut-o  și pe copila sprințară, Smărăndița! Avea 75 de ani…acum e bătrână și zbârcită… Îl ține bine minte pe  Ion Creangă! Era vorba  într-o vreme când înfloresc tinerețile! >>”.

Profesorul Colăcel a menționat:”Lumea asta nu-i  numai cât se vede cu ochii!! și a amintit  și de ”Irinuca, slută de nu puteai nici să înnoptezi cu ea în casă,  de Popa Oșlobanu, om ursuz și  pâclișit, ce a zvârlit cu niște scurtături după  Ion Creangă… El nu a avut parte să se preoțească și a avut <<un ce>>  împotriva sfintelor fețe! Pe Popa Buliga îl înfățișează  când venea  la catiheți din uliță  <<tămâiet și aghesmuit>>  iar de părintele Isaiia  spune că  avea ciubotele de la o vacă și talpa de la alta!” Mai remarcă profesorul Petre Colăcel  că Ion Creangă ”avea interes să nu spună  câți frați și  câte surori  are” (sora Catrina mirându-se ”bădiță, cum sunt unii  de năpăstuiesc!”) iar ”în scrierile sale nu a realizat nici un portret”, singurul ”creionat” fiind ”musteciosul Davidică de la Fărcașa,  ce   <<până tipărea o mămăligă, mântuia de spus pe de rost, repede şi fără greş, toată istoria Vechiului Testament>>”. La capătul  încântătorului  său  ”excurs” profesorul  comăneștean a mai evidențiat un lucru:”Creangă  a avut  un talent  fantastic de a disimula indecentul!”

 

”Avem datoria de  a-l face înțeles pe Ion Creangă!”

 

Întreaga pledoarie a profesorului Petre Colăcel a fost aplaudată cu multă căldură de cei prezenți la acest eveniment, care  au simțit că ”nu-și pot ostoi” dragostea pentru tot ce ne-a lăsat scris marele povestitor Ion Creangă! Pentru a continua  portretul acestui scriitor în spiritul epocii a luat cuvântul prof. dr. Gabriela Gîrmacea din Onești, ea fiind autoare a  unei cărți  despre îndrăgitul  povestitor. ”Am încercat  să-l prezint pe Ion Creangă  acumulând  mai multe aspecte ale personalității sale. Creangă a fost  institutor și am avut în vedere modul cum se comporta… Era un om foarte riguros, dăruit vocației sale și foarte exigent! Când  începea să se înfiripe  secolul al XIX-lea, el nu era un om al timpului modern. Ca  orice mare scriitor Creangă  este un creator de limbă și i-a plăcut mult  să trăiască! Mesajul lăsat posterității de  marele povestitor este nu numai să păstrăm limba română ci să încercăm mai cu curaj să îi găsim savoarea! Avem datoria de  a-l face înțeles pe Ion Creangă!”

Venind rândul și  a unui reprezentant al ruralului băcăuan ia cuvântul, acesta (Constantin Tudose din Cașin, autor a mai multor cărți despre comuna natală), a mărturisit că este  bunicul a  două fetițe gemene, care spre bucuria lui  citesc, punctând mai multe lucruri: ”Lectura  lor se face, de exemplu  din  << Harry Potter>> și…  mai puțin din Ion Creangă! Eu m-am împărtășit din acest scriitor și fiind aparținător al lumii satului …aș vrea să  vă spun căteva cuvinte  de Iarmarocul de la Cașin! Aici veneau  negustori turci  și greci,cu țesături fine din pănze de Hasa și bogasiu și borangic,  italieni cu cele mai fine cuțite, avănd prăselele făcute din coarne de căprior. Peste 100 de  <<barătci>> – magazine ale timpului și 30 – 40  de case ale sătenilor, aflate la șosea, se umpleau cu valuri de sumane și cu fel de fel de mărfuri! Aici  a fost de mai multe ori negustorul  și Ștefan a Petrei Ciubotariu, tatăl lui Ion Creangă. Acesta  scrie   în  <<Amintiri din copilărie (și de mai tărziu)>>, ediție îngrijită de Giorge Pascu, apărută la Imprimeria Națională în 1939 (la pag.15) : <<și până a vorbit acestea, eram și învălit într-o sarică  ghițoasă de Cașina (din ținutul Bacăului) băgată într-o desagă pe cal, purces pe drum, și hai la Pipirig >>  Iată o legătură a familiei marelui scriitor  cu satul meu natal!”

Poeta  Cristina Iscru din Onești  a continuat acest  mare ”festin” cultural cu o  declarație de dragoste închinată Limbii române dar și neamului românesc, făcând și  mărturisirea  unei (crude) realități:”Să fim români  este o misiune destul de grea!”  Felicitând organizatorii  acestei activități deosebite și cuprinzătoare  profesorul oneștean Ștefan Epure ”a pus cireașa pe tort”, afirmând cu o oarecare tristețe:”sunt tare necăjit că limba veche  și înțeleaptă a dacilor  se continuă și azi iar poporul român a fost cumva șters, prin dicționare  apărând  <<etimologie  necunoscută>> de multe ori!” Sub ”bătaia acestui gong” cronicarul  comăneștean Ion Moisă ne-a încântat cu impresiile sale  ”fugare” și pline de adevăr de la  sărbătorirea Zilei Limbii Române  în timp ce  Gheorghe Baciu, primarul orașului – stațiune Slănic Moldova a certificat ”punerea unei cărămizi” trainice în viața  culturală a  acestei localități, iubită mult de Ion Creangă!

* Deseori ”surprinzător” în declarații, primarul Gheorghe Baciu ne-a uimit cu un paradox:”cât de  greu e să transmitem <<pofta de cireșe>>, de la vremea lui Ion Creangă cu întreaga confruntare  cu mătușa Mărioara (<<stai că te căptușește ea, Mărioara, acuș>>) la timpurile de azi, când cireșele se găsesc 8 – 9 luni în magazine!”   Ion Moraru   

Distribuie articolul!