”E raiul nostru!”

”E  raiul  nostru!”

”Crăiasa Zăpezilor” a apărut și la …Soroca, orașul  de lângă Nistru! Deși împărtășirea  multe nu aduce , doar o și mai mare dragoste, această frumusețe de oraș este una a tinereții, cu oameni buni, pe care simți că îi iubești  mereu! ”Doamne, ce frumusețe a ,lăsat bunul Dumnezeu la Soroca…o apă frumoasă, de o culoare albăstruie, în mai multe nuanțe, de o frumusețe deosebită! Este orașul unde eram fericiți dar și veseli, cu toate rudele bune și frumoase. Este orașul pe care-l iubesc enorm toată viața mea!” Așa a scris  un mesaj o locuitoare  a acestei localități – Soroca, unde Cetatea lui Ștefan cel Mare străjuiește curgerea Nistrului, pe care plutesc alene  lebede!

” Cetatea Sorocii (care are în mijloc o fântână), este contemporană  realizărilor Renașterii  italiene. Ea comportă  trăsături  asemănătoare cu cetăți din nordul Italiei  dar există și multe elemente  care le deosebesc. Dimensiunile mici ale  cetății, diametrul interior  egal cu 100 de pași, plasează Cetatea Sorocii  printre realizările remarcabile  ale arhitecturii europene, fiind o mărturie a experienței meșterilor  ei în arta  construcțiilor ”, notează ghidurile de turism.

”E raiul nostru!”, spun sorocenii despre Soroca, amintind că aici este o adevărată bijuterie  arhitecturală Palatul Administrativ (foto 2), care  construit în urmă cu aproape un secol, arată și astăzi la fel de frumos! La Soroca, pentru plimbări în oraș  existau cupeurile și  cabrioletele iar pentru serviciul public – breasla birjarilor! Încet – încet și-a făcut apariția automobilul  și în urma schimbărilor spectaculoase, acesta a cucerit întreg spațiul public.

*Și mai are ceva Soroca:  peste  200  de  case, care de care mai impozante,  mai colorate și excentrice, ridicate pe un deal de către romi!

 

 

 

Distribuie articolul!